Kreikkalainen rekisterikilpi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kreikan nykyinen rekisterikilpien malli.

Kreikkalaisessa rekisterikilvessä rekisterinumero koostuu yleensä kolmesta kirjaimesta ja neljästä numerosta (esim. ΑΑΑ-1000) mustalla tekstillä valkoisella pohjalla. Alkukirjaimet ilmaisevat alueyksikköä tai oikeammin aikaisempia, muutoin jo lakkautettuja prefektuureja. Numero on luku 1000–9999 välillä. Vuodesta 2004 rekisterikilpien vasemmassa laidassa on ollut sininen kenttä, johon on sijoitettu Euroopan unionin tähtisymboli ja Kreikan maatunnus GR.[1][2]

Suurimmissa kaupungeissa Ateenassa ja Thessalonikissa aluetta ilmaisee ainoastaan rekisterikilven ensimmäinen kirjain, muissa tapauksissa kaksi ensimmäistä kirjainta. Viimeinen tai viimeiset kaksi kirjainta vaihtuvat aakkosjärjestyksessä aina 9 000 myönnetyn kilven jälkeen. Esimerkiksi Akhaian kilpeä ΑΧΑ-9999 seuraa kilpi ΑΧΒ-1000. Kirjaimina käytetään vain niitä kreikkalaisen kirjaimiston kirjaimia, jotka ovat ulkonäöltään samanlaisia kuin latinalaisen kirjaimiston kirjaimet, toisin sanoen kirjaimia Α, Β, Ε, Ζ, Η, Ι, Κ, Μ, Ν, Ο, Ρ, Τ, Υ ja Χ (kreikkalaisessa aakkosjärjestyksessä; kirjainten ääntäminen kreikassa kuitenkin eroaa useissa tapauksissa). Tämä on seurausta siitä, että Kreikka on allekirjoittanut Wienin tieliikennesopimuksen, jonka mukaan rekisterikilpien ”numeroiden tulee olla arabialaisia numeroita ja kirjainten isoja latinalaisia kirjaimia”.[1][3]

Moottoripyörissä rekisterikilpi on neliönmuotoinen ja numero kolminumeroinen. Lisäksi on käytössä lukuisia erilaisia erikoiskilpiä, joita käyttävät muun muassa eri viranomaiset, tai jotka on tarkoitettu esimerkiksi takseille, kuorma-autoille tai tietyntyyppisille erikoisajoneuvoille. Erikoiskilvissä esiintyy myös kreikkalaiselle kirjaimistolle ominaisia kirjaimia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1911–1954[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rekisterikilpien malli vuosina 1911–1954.

Vuoteen 1954 saakka rekisterikilvissä oli pelkkä juokseva numero mustilla kirjaimilla valkoisella pohjalla. Numerointi alkoi luvusta 1. Suuremmissa luvuissa käytettiin väliviivaa. Viimeinen numero oli noin 75-000, kun rekisterinumerointi muutettiin. Vuonna 1954 kaikkien tuli siirtyä uuteen järjestelmään.

1954–1956[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vain kahden vuoden ajan rekisterinumerot olivat muotoa L-NNN, L-NNNN tai L-NNNNN. Kirjain (L) edusti kaupunkia, jossa ajoneuvo oli rekisteröity (”A” = Ateena, ”Θ” = Thessaloniki jne.). Rekisterinumero oli kilvessä mustilla kirjaimilla keltaisella taustalla. Vuonna 1956 kaikkien tuli siirtyä uuteen järjestelmään.

1956–1972[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1956 rekisterinumerot muutettiin jälleen pelkiksi numeroiksi. Numerointi alkoi luvusta 1. Viimeinen numero oli noin 451 000, mutta kaikki numerot eivät olleet käytössä. Rekisterinumero oli kilvessä mustilla kirjaimilla valkoisella taustalla. Kilven ylälaidassa oli nauha, johon oli kirjoitettu kaupunki/alue ja ajoneuvon käyttötarkoitus (yksityinen/kaupallinen jne.). Vuonna 1972 uuteen järjestelmään siirtyminen ei ollut pakollista, joten vanhoja kilpiä voi vielä nähdä joissakin vanhoissa ajoneuvoissa.

1972–1982[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rekisterikilpien malli vuosina 1972–1982.

Vuonna 1972 rekisterinumerot muutettiin muotoon LL-NNNN, kuorma-autoilla L-NNNN. Rekisterinumero oli kilvessä mustilla kirjaimilla valkoisella taustalla. Vuonna 1982 uuteen järjestelmään siirtyminen ei ollut pakollista.

1982–2004[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rekisterikilpien malli vuosina 1982–2004.

Vuonna 1982 rekisterinumerot muutettiin muotoon LLL-NNNN, ja samalla otettiin käyttöön järjestelmä, jossa ensimmäiset kirjaimet ilmaisivat prefektuuria.[2] Vuonna 2004 uuteen järjestelmään siirtyminen ei ollut pakollista.

2004–[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen rekisterikilpimalli vuodesta 2004.

Vuonna 2004 kilpiin lisättiin vasemman laidan sininen kenttä, jossa on EU:n tunnus ja Kreikan maakoodi. Itse rekisterinumerointi säilyi ennallaan.[2]

Kirjainsarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moottoripyörän rekisterikilpi.

Alueyksiköittäin (kreikkalaisessa aakkosjärjestyksessä)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rekisterinumeron yksi tai kaksi ensimmäistä kirjainta edustavat yleensä jotakin entistä prefektuuria, jotka vastaavat suurimmaksi osaksi nykyisiä alueyksiköitä. Alla on suhteellisen täydellinen luettelo eri alueiden kirjainsarjoista. Joitakin kirjainsarjoja on käytetty myös muilla alueilla, jos niiden omia rekisterikilpiä ei ole ollut tarpeeksi saatavilla.

Erikoiskilvet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diplomaattikilpi.
Poliisi.
Valtion ajoneuvo.
Julkisten töiden ajoneuvo.
Rekan perävaunu (yli 3,5 tonnia).

Viranomaisten ja julkisten palveluiden ajoissa on erikoiskilvet, joiden rekisterinumeroiden kirjainosio on:

 • ΑΙΑ (Athens International Airport) – Ateenan kansainvälisen lentoaseman huoltoajoneuvot (sininen tausta, valkoiset kirjaimet)
 • ΑΝ.Π. (Ανάπηροι Πολέμου, Anápiroi Polémou) – sotainvalidit (sininen tausta)
 • ΔΟΚ (Δοκιμαστικές, Dokimastikés) – koekilvet
 • ΔΣ (Διπλωματικό Σώμα, Diplomatikó Sóma) – Corps Diplomatique eli diplomaattikunta (esim. ΔΣ 48 CD, ΔΣ 48-1 CD) (sininen tausta, valkoiset kirjaimet)
 • Ε.Α. tai ΕΛ.ΑΣ. (Ελληνική Αστυνομία, Ellinikí Astynomía) – Kreikan poliisi (valkoinen tausta, tummansiniset kirjaimet)
 • ΛΣ (Λιμενικό Σώμα, Limenikó Sóma) – Kreikan rannikkovartiosto
 • ΞΑ (Ξένες Αποστολές, Xénes Apostolés) – ulkomaiden edustajat (keltainen tausta)
 • ΕΣ (Ελληνικός Στρατός, Ellinikós Stratós) – Kreikan maavoimat
 • ΠΑ (Πολεμική Αεροπορία, Polemikí Aeroporía) – Kreikan ilmavoimat
 • ΠΝ (Πολεμικό Ναυτικό, Polemikó Naftikó) – Kreikan merivoimat
 • ΠΣ (Πυροσβεστικό Σώμα, Pyrosvestikó Sóma) – Kreikan palolaitos
 • ΠΚ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης, Próedros tis Kyvérnisis) – Kreikan pääministeri

Muut erikoiskilvet:

 • ΑΜ (Αγροτικά Μηχανήματα, Agrotiká Michanímata) – maatalousajoneuvot (sama kirjainsarja käytössä tavallisissa rekisterikilvissä)
 • ΚΥ (Κρατική Υπηρεσία, Kratikí Ypiresía) – valtion ajoneuvot (sama kirjainsarja käytössä tavallisissa rekisterikilvissä)
 • ΜΕ (Μηχανήματα Έργων, Michanímata Érgon) – julkisten töiden ajoneuvot (keltainen tausta, sama kirjainsarja käytössä tavallisissa rekisterikilvissä)
 • P – yli 3,5 tonnin painoiset rekan perävaunut, joissa ei ole omaa moottoria (neljä tai viisi numeroa, esim. P–NNNN tai P–NNNNN)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Υπουργική Απόφαση 4700/330/2004 - ΦΕΚ 192/Α/4-2-2004 – Πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας αυτοκινήτων οχημάτων και ρυμουλκούμενων e-nomothesia.gr. Viitattu 2.9.2019.
 2. a b c Greece License Plate Mania. Viitattu 2.9.2019.
 3. Tieliikennettä koskeva yleissopimus (Liite 2 Moottoriajoneuvojen ja perävaunujen rekisterinumero kansainvälisessä liikenteessä) Finlex. 21.3.1986. Viitattu 2.9.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Vehicle registration plates of Greece