Kirje Filemonille

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirje Filemonille
Πρὸς Φιλήμονα ἐπιστολή
Raamattu
Uusi testamentti
Kirjeen Filemonille alku Rochesterin Raamatussa, n. 1130–1140.
Kirjeen Filemonille alku Rochesterin Raamatussa, n. 1130–1140.
Synty
Kirjoittaja (perint.) Paavali
Kirjoituspaikka Rooma (vankila)[1]
Kohde Filemon
Ajoitus n. 60–62 jaa.[1]
Teksti
Genre kirje
Alkukieli koinee-kreikka
Lyhenne Filem.
Lukuja 1
Jakeita 25
Edeltävä:
< Tit.
Seuraava:
Hepr. >
Katso myösLuettelo Raamatun kirjoista

Kirje Filemonille (m.kreik. Πρὸς Φιλήμονα ἐπιστολή, Pros Filēmona epistolē) on yksi Uuden testamentin kirjeistä. Sen on kirjoittanut apostoli Paavali työtoverilleen, apostoli Filemonille.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisen käsityksen mukaan kirjettä pidetään aitona Paavalin kirjeenä, vaikka sen aitous onkin aiemmin ollut kyseenalaistettuna. Paavali on ollut kirjeen kirjoittaessaan vankilassa, joko Roomassa tai Efesoksessa, ja hän on kirjoittanut kirjeen Filemonille ja hänen kahdelle toverilleen, Apfiaalle ja Arkippokselle. Jos Kirje kolossalaisille on autenttinen, Filemonin on täytynyt asua Kolossaissa.

Paavali on kirjoittanut kirjeen Filemonin orjan Onesimoksen puolesta. Onesimoksen nimi tarkoittaa hyödyllistä. Paavali sanaleikittelee hänen olleen omistajalleen aiemmin hyödytön ja tehneen jotain väärää, mutta muuttuvan nyt hyödylliseksi. Onesimos oli todennäköisesti karannut omistajaltaan, tavannut Paavalin ja tullut uskoon. Paavali lähetti hänet takaisin omistajalleen.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paavalin kirjeen sisältö on kryptinen. Hän imartelee Filemonia tahdikkaasti puhuen Filemonin kristillisestä rakkaudesta ja uskosta, mutta kuitenkin samanaikaisesti muistuttaa häntä omasta auktoriteetistaan, joka käy myös hänen ylitsensä, sekä Filemonin hengellisestä "velasta" Paavalille. Onesimoksen kääntymys on muuttanut aiemman tilanteen, ja Onesimos voi palata "ei enää orjana vaan orjaa arvokkaampana, rakkaana veljenä" (jae 16).

Kirjeestä ei kuitenkaan käy ilmi, tulisiko Onesimoksen karkaaminen vain antaa anteeksi, vai tulisiko hänet jopa vapauttaa. Voiko orja olla myös "veli", vai korvaako veljeys orjuuden? Vastaus on epäselvä, ja oppineet ovat aina jakautuneet kysymyksen suhteen. Kysymys on kuitenkin oleellinen Paavalin saarnaaman evankeliumin sosiaalisten vaikutusten kannalta.

Ei ole tietoa, mitä Onesimokselle tapahtui kirjeen kirjoittamisen jälkeen. Antiokian piispa Ignatius mainitsee Efesoksen piispan Onesimoksen toisen vuosisadan alkupuolella. Onesimos oli kuitenkin yleinen orjan nimi, joten tämän piispan yhdistäminen Filemonin orjaan on pelkkää spekulaatiota.

Kirje Filemonille ei ole ollut kovin merkittävä kristillisen teologian ja etiikan kannalta. Luther näki yhteyden Paavalin ja Jeesuksen opettaman anteeksiannon ja sovinnon välillä. Luther kuitenkin huomautti myös, että kirje ylläpiti sosiaalista status quo -tilannetta: Paavali ei tehnyt mitään muuttaakseen Onesimoksen asemaa orjana – ja hän kunnioitti lakia palauttamalla hänet.

Kirjettä käytettiin paljon brittiläisten ja myöhemmin yhdysvaltalaisten taistelussa orjuutta vastaan. Sekä orjuuden puolustajat että vastustajat käyttivät kirjettä tukemaan omaa mielipidettään. Nykyään tutkijat ovat sitä mieltä, että Paavali käytännössä kaivoi pohjan orjuuden alta kirjeellään, ja ainakin hän olisi tehnyt sen, jos yhteiskunnalliset olosuhteet olisivat sallineet sen.

Kirje on Paavalin säilyneistä kirjeistä lyhyin, se käsittää ainoastaan 25 jaetta. Se on myös Obadjan kirjan, Toisen ja Kolmannen Johanneksen kirjeen sekä Juudaan kirjeen ohella Raamatun ainoa kirja, jota ei ole jaettu erikseen lukuihin ja jakeisiin, vaan ainoastaan jakeisiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Review of Every Book in the Bible Bible Overview. Daily Bible Online. Arkistoitu 20.12.2016. Viitattu 12.12.2016.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englanniksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bruce, F. F.: The Epistles to the Colossians, to Philemon, and to the Ephesians. The New International Commentary on the New Testament 10. Wm. B. Eerdmans Publishing, 1984. ISBN 0802825109.
  • Callahan, Allen Dwight: Embassy of Onesimus: The Letter of Paul to Philemon. New Testament in context commentaries. A & C Black, 1997. ISBN 1563381478.
  • Dunn, James D. G.: The Epistles to the Colossians and to Philemon. The New International Greek Testament Commentary. Wm. B. Eerdmans Publishing, 2014. ISBN 0802872832.
  • Evans, Roderick L.: The Epistle of Philemon: The Evans Practical Bible Commentary. Bible Reference and Commentaries. Abundant Truth Publishing, 2009. ISBN 1601412037.
  • Ironside, H. A.: 1 and 2 Timothy, Titus, and Philemon. Ironside Expository Commentaries. Kregel Academic, 1947. ISBN 0825493226.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teksti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]