Ensimmäinen kirje Timoteukselle

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ensimmäinen kirje Timoteukselle
Πρὸς Τιμόθεον ἐπιστολή A΄
Raamattu
Uusi testamentti
1. Tim. 3:16-4:14. Khaburis Codex, 1100-luku.
1. Tim. 3:16-4:14. Khaburis Codex, 1100-luku.
Synty
Kirjoittaja (perint.) Paavali
Kirjoituspaikka Filippoi (?)
Kohde Timoteus
Ajoitus noin 62–150 jaa.
Teksti
Genre kirje
Alkukieli koinee-kreikka
Lyhenne 1. Tim.
Lukuja 6
Jakeita 113
Edeltävä:
< 2. Tess.
Seuraava:
2. Tim. >
Katso myösLuettelo Raamatun kirjoista

Ensimmäinen kirje Timoteukselle eli 1. Timoteuskirje (m.kreik. Πρὸς Τιμόθεον ἐπιστολή A΄, Pros Timotheon epistolē 1) on yksi Uuden testamentin kirjeistä. Perinteisen näkemyksen mukaan sen on kirjoittanut apostoli Paavali työtoverilleen, apostoli Timoteukselle. Liberaalin näkemyksen mukaan kirje on todennäköisesti kirjoitettu toisen vuosisadan ensimmäisellä puoliskolla.[1] Kirje on yksi kolmesta niin kutsutusta pastoraalikirjeestä, ja perinteisen näkemyksen mukaan yksi neljästä Paavalin yksityishenkilöille lähettämästä kirjeestä.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perinteisen näkemyksen mukaan Paavali on kirjoittanut kirjeen noin vuonna 62–64.[2] Paavali kertoo kirjeessä siirtyneensä Efesoksesta Makedoniaan, ja niin kirje olisi todennäköisesti kirjoitettu Filippoissa tai jossain muussa makedonialaisessa kaupungissa. Ensimmäisen ja toisen vangitsemisensa välisenä aikana Paavali todennäköisesti kävi Kreikassa ja Vähässä-Aasiassa perustamissaan seurakunnissa, ja kirjoitti kirjeen Timoteukselle, joka oli jäänyt hänen jälkeensä Efesokseen.

Antiikin aikana Paavalia pidettiin yleisesti kirjeen kirjoittajana, mutta nykyään tämä on usein kyseenalaistettu. Kriittisen näkemyksen mukaan kirjeet ovat huomattavasti Paavalia myöhäisempiä. Yhtään pastoraalikirjeistä ei ole mainittu kristinuskosta poikkeavaa uskonnollisuutta edustaneen Markionin noin vuonna 140 kokoamassa kymmenen kirjeen kaanonissa. Ensimmäiset lainaukset pastoraalikirjeistä tunnetaan Irenaeukselta noin vuodelta 170. Täten liberaalit tutkijat olettavat kirjeiden olevan peräisin toisen vuosisadan alkupuolelta.[1] He eivät myöskään pidä kirjeiden kirjoitustyyliä ja niissä käytettyä sanastoa yhdenmukaisina Paavalin tunnustetusti aitojen kirjeiden tyylin ja sanaston kanssa. Tosin asian voi selittää se, että Paavalin tiedetään käyttäneen kirjureita.

Aitoutta epäilevien väitteiden mukaan kirjeissä kuvattu tilanne ei myöskään sovi täysin yhteen Paavalin elämäkerran kanssa, ja niissä esitetään oppeja, jotka sopivat paremmin kasvavaan alkukristilliseen kirkkoon kuin apostoliseen aikaan. Ensimmäisen Timoteuskirjeen mukaan kristillisen perinteen vaaliminen asetetaan seurakunnan vanhimpien (presbyteros) tehtäväksi, mutta liberaalia suuntausta edustavat tutkijat olettavat, että kyseinen virka on tuntematon Paavalille ja muille apostoleille. Tosin tuollainen ajattelu on vastoin monia lähteitä, esimerkiksi Paavalin elämää kuvaavan Apostolien tekojen sisältöä, jossa todetaan Paavalin kutsuneen luokseen seurakunnan vanhimmat.[3]

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirje koostuu lähinnä Paavalin Timoteukselle antamista ohjeista, jotka koskevat kirkon organisaatiota ja sen eri jäsenten velvollisuuksia. Kirje myös kehottaa uskollisuuteen totuuden säilyttämisessä ja virheiden tukahduttamisessa.

Kirjeen toinen luku sisältää seuraavanlaisen opetuksen, jota ovat käyttäneet naispappeuden vastustajat sekä muut konservatiivisen naisnäkymyksen kannattajat: ”Naisen tulee kuunnella opetusta, hiljaa ja kuuliaisena. Sitä en salli, että nainen opettaa, enkä sitä, että hän hallitsee miestä; hänen on elettävä hiljaisesti. Ensinhän luotiin Aadam ja sitten Eeva, eikä petetyksi joutunut Aadam, vaan nainen antoi pettää itsensä ja rikkoi käskyn.” (2:11-14)

Kirjeen kolmannessa luvussa luetellaan seurakunnan kaitsijoilta eli vanhimmilta vaadittavat ominaisuudet. Hänen tulee olla paitsi nuhteeton elämässään, myös vakaa ja tunnettu uskossaan, ja hänellä on oltava hyvät suositukset muilta. Samoin annetaan ohjeet seurakuntapalvelijoille eli diakoneille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Outi Leppä: Pseudepigrafia antiikin maailmassa Eksegetiikan menetelmien oppimisympäristö. Helsingin yliopisto. Viitattu 7.3.2018.
  2. a b 17. Paavalin ensimmäinen ja toinen kirje Timoteukselle Suomen Teologinen Instituutti. Arkistoitu 8.3.2018. Viitattu 7.3.2018.
  3. Ap.t. 20:17

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Peltola, Olavi: ”Ensimmäinen kirje Timoteukselle”, Löytöretki Uuteen testamenttiin. Kauniainen: Perussanoma, 1992. ISBN 951-888-362-9. Teoksen verkkoversio.
  • Thurén, Jukka & Koskenniemi, Erkki: Korinttilaiskirjeet – Tessalonikalaiskirjeet – Paimenkirjeet. Aurinko, 2008. ISBN 9789516189225.

Englanniksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Collins, Raymond F.: 1 & 2 Timothy and Titus: A Commentary. New Testament library. Westminster John Knox Press, 2002. ISBN 0664222471.
  • Fulford, H. W.: Epistles to Thessalonians, Timothy and Titus. Cambridge University Press, 2003. ISBN 052104247X.
  • Howard, Harley: The First Epistle of Paul the Apostle to Timothy. Xulon Press, 2005. ISBN 159781220X.
  • Ironside, H. A.: 1 and 2 Timothy, Titus, and Philemon. Ironside Expository Commentaries. Kregel Academic, 1947. ISBN 0825493226.
  • Liddon, H. P.: Explanatory Analysis of St. Paul's First Epistle to Timothy. Wipf and Stock Publishers, 2008. ISBN 1556357656.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teksti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]