Suomen Ilmavoimamuseo

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Keski-Suomen ilmailumuseo)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen Ilmavoimamuseo
Suomen Ilmavoimamuseo
Suomen Ilmavoimamuseo
Tyyppi ilmailumuseo
Perustettu 1979
Sijainti Tikkakoski, Jyväskylä
Koordinaatit 62°23′14″N, 025°40′55″E
Vierailijoita vuodessa 25 000
Ylläpitäjä Keski-Suomen Ilmailumuseosäätiö
Johtaja Kai Mecklin
Kotisivut ilmavoimamuseo.fi

Suomen Ilmavoimamuseo (ent. Keski-Suomen ilmailumuseo) on Jyväskylän lentoaseman lähistöllä Tikkakoskella Jyväskylässä sijaitseva ilmailuaiheinen museo. Valtaosa museon kokoelmissa olevista koneista on Suomen ilmavoimien käyttämiä sotilaslentokoneita. Museo on itsenäisen Keski-Suomen Ilmailumuseosäätiön ylläpitämä.

Museon toiminta alkoi 1. kesäkuuta 1979 Luonetjärven lentokentän lentokonehalli 1:ssä. Nykyään museo sijaitsee Tikkakosken keskustassa entisessä teollisuushallissa. Vuosittaisia kävijöitä on noin 25 000.

Museossa työskentelee yhdeksän henkilöä, joista osalla on museolentokoneiden entistämiseen erikoiskoulutus. Lyhenteellä K-SIM tunnettu museo on vakinaiselta henkilökunnaltaan ja julkaisutoiminnaltaan Suomen vahvin ilmailumuseo.lähde?

Lentokoneiden lisäksi museon kokoelmiin kuuluu asusteita ja siviili- ja sotilasilmailun viestivälineitä sekä pihassa oleva museotutka. Viestialan kalusto on eriytetty kesäkuussa 2011 uudelleen avattuun osastoon, ns. Ilmavoimien Viestimuseoon. Keski-Suomen ilmailumuseosäätiöllä on amatööriradioasema vuoteen 1993 saakka kestäneen sotilasradioamatööritoiminnan OI-kutsumerkein, OI6AIR.

Museon johtaja on nykyisin Kai Mecklin, ja museon kumppaneihin kuuluvat muun muassa ilmavoimat, maanpuolustusjärjestöjä, Tikkakosken ilmailulukio sekä DC-yhdistys. Museon pitkäaikaisia johtajia on kapteeni evp, reservin everstiluutnantti FT Hannu Valtonen (s. 1943).

Ennen vuotta 2016 museon nimi oli Keski-Suomen ilmailumuseo.[1]

Kokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museon kokoelmissa on muun muassa:lähde?

Kokoelmissa on lainassa Yhdysvaltain laivaston ilmailumuseon omistama, suomalainen Brewster-hävittäjä vuoteen 2020 asti.

Kokoelmiin tulee vuonna 2013 Valmet TP-90 Redigo (tunnus RG-4).[2] Kahdeksasta olemassa olevasta Redigosta jokin muukin voi päätyä suomalaiseen ilmailumuseoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Timo Heinonen, Tapio Kakko: Keski-Suomen ilmailumuseo, Tikkakoski. Keski-Suomen ilmailumuseo, Tikkakoski, 1989. ISBN 952-90-0925-9.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Museon nimi muuttuu 1.1.2016 Jyväskylä: Suomen Ilmavoimamuseo. Viitattu 5.1.2016.
  2. Takkunen, Juho: Kaksi Piper Chieftainia kaupan. Ruotuväki, 2011, nro 1, s. 5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Suomen Ilmavoimamuseo.