Keski-Suomen ilmailumuseo

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Keski-Suomen Ilmailumuseo
Keski-Suomen ilmailumuseo
Keski-Suomen ilmailumuseo
Perustettu 1979
Sijainti Tikkakoski, Jyväskylä
Koordinaatit 62°23′14″N, 025°40′55″E
Tyyppi Ilmailumuseo
Vierailijoita vuodessa 25 000
Ylläpitäjä Keski-Suomen Ilmailumuseosäätiö
Johtaja Kai Mecklin
Kotisivut www.k-silmailumuseo.fi

Keski-Suomen ilmailumuseo on Jyväskylän lentoaseman lähistöllä Tikkakoskella Jyväskylässä sijaitseva ilmailuaiheinen museo. Valtaosa museon kokoelmissa olevista koneista on Suomen ilmavoimien käyttämiä sotilaslentokoneita. Museo on itsenäisen Keski-Suomen Ilmailumuseosäätiön ylläpitämä.

Ilmailumuseon toiminta alkoi 1. kesäkuuta 1979 Luonetjärven lentokentän lentokonehalli 1:ssä. Nykyään museo sijaitsee Tikkakosken keskustassa entisessä teollisuushallissa. Vuosittaisia kävijöitä on noin 25 000.

Museossa työskentelee yhdeksän henkilöä, joista osalla on museolentokoneiden entistämiseen erikoiskoulutus. Lyhenteellä K-SIM tunnettu museo on vakinaiselta henkilökunnaltaan ja julkaisutoiminnaltaan Suomen vahvin ilmailumuseo.lähde?

Lentokoneiden lisäksi museon kokoelmiin kuuluu asusteita ja siviili- ja sotilasilmailun viestivälineitä sekä pihassa oleva museotutka. Viestialan kalusto on eriytetty kesäkuussa 2011 uudelleen avattuun osastoon, ns. Ilmavoimien Viestimuseoon.

Museon johtaja on nykyisin Kai Mecklin ja museon kumppaneihin kuuluvat mm. ilmavoimat, maanpuolustusjärjestöjä, Tikkakosken ilmailulukio sekä DC-yhdistys. Museon pitkäaikaisia johtajia on kapteeni evp, reservin everstiluutnantti FT Hannu Valtonen (s. 1943).

Kokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museon kokoelmissa on mm.

Kokoelmissa on lainassa Yhdysvaltain laivaston ilmailumuseon omistama suomalainen Brewster-hävittäjä vuoteen 2016 asti.

Kokoelmiin tulee Valmet TP-90 Redigo (tunnus RG-4) vuonna 2013.[1] Kahdeksasta Redigosta joku muukin voi päätyä suomalaiseen ilmailumuseoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Timo Heinonen, Tapio Kakko: Keski-Suomen ilmailumuseo, Tikkakoski. Keski-Suomen ilmailumuseo, Tikkakoski, 1989. ISBN 952-90-0925-9.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Takkunen, Juho: Kaksi Piper Chieftainia kaupan. Ruotuväki, 2011, nro 1, s. 5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Keski-Suomen ilmailumuseo.