Joey Tribbiani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joey Tribbiani
Matt LeBlanc esitti Joeya vuodesta 1994 vuoteen 2006. Kuva vuoden 1995 Emmy-gaalasta.
Matt LeBlanc esitti Joeya vuodesta 1994 vuoteen 2006. Kuva vuoden 1995 Emmy-gaalasta.
Luoja(t) David Crane
Marta Kauffman
Kevin S. Bright
Näyttelijä(t) Matt LeBlanc
Ensi-
esiintyminen
Kausi 1: ”Mistä kaikki alkoi(The One Where It All Began)
Viimeinen
esiintyminen
Joey: Joey and the Wedding
Henkilötiedot
Koko nimi Joseph Francis ”Joey” Tribbiani
Ammatti näyttelijä, museo-opas, tarjoilija, hajuvesimyyjä, joulukuusikauppias, pappi
Sukupuoli mies
Suhteet
Vanhemmat Joseph Tribbiani Sr.
Gloria Tribbiani
Sisarukset Gina Tribbiani
Dina Tribbiani
Mary Angela Tribbiani
Mary Therese Tribbiani
Veronica Tribbiani
Cookie Tribbiani
Tina Tribbiani
Sisarusten lapset Michael Tribbiani
Tutut Chandler Bing
Ross Geller
Rachel Green
Monica Geller
Phoebe Buffay
Mike Hannigan
Estelle Leonard

Joseph Francis ”Joey” Tribbiani on kuvitteellinen italialais-amerikkalainen hahmo televisiosarjoissa Frendit ja Joey. Hahmoa näytteli Matt LeBlanc.[1]

1/16-portugalilainen[2] Joey tulee italialaisamerikkalaisesta kahdeksanlapsisesta perheestä, jossa hän on ainut miespuolinen lapsi. Hänellä on seitsemän sisarta: Mary Therese, Mary Angela, Dina, Gina, Tina, Veronica ja Cookie. Joey on kotoisin Queensista New Yorkista. Lapsena Joey oli erittäin tapaturma-altis.[3] Hänellä oli myös mielikuvitusystävä Maurice, joka oli avaruuscowboy.[4]

Sarjan aikana Joey muutti neljä kertaa. Ensimmäisen kerran hän muutti ylelliseen asuntoon pois Chandlerin luota saatuaan roolin tri. Drake Ramorayna Päivien viemää -sarjassa. Hän kuitenkin muutti pian takaisin menetettyään roolinsa. Toisen kerran hän muutti Chandlerin kanssa käytävän toiselle puolelle heidän voitettuaan asunnon Monicalta ja Rachelilta. Naiset pakottivat heidät myöhemmin takaisin heidän omaan asuntoonsa.

Joey on stereotyyppinen näyttelijä: hän on liioitellusti mies, kouluttamaton ja etsii jatkuvasti töitä. Hän sai papinoikeudet internetistä,[5] ja hän vihki sekä Monican ja Chandlerin että Phoeben ja Miken. Joeylla on pehmolelupingviini Huggsy, jonka suhteen hän on hyvin omistava, eikä pidä sen jakamisesta. Joey ei myöskään halua jakaa ruokaansa, ja hänellä on suuria vaikeuksia yksinkertaisessa matematiikassa (hän käytti laskinta laskiessaan yhteen 500 ja 500).

Urheilussa Joey pitää New York Yankeesista baseballissa, New York Knicksistä koripallossa, New York Jetsistä jalkapallossa ja New York Rangersista jääkiekossa.

Joeya on kuvailtu hyvin yksinkertaiseksi, mutta hyväluonteiseksi naistenmieheksi joka rakastaa ruokaa. Kun häneltä kysyttiin, luopuisiko hän ennemmin seksistä vai ruuasta, hän pohti pitkään ja huusi lopulta haluavansa ”tyttöjä leivän päällä”. Jaksossa ”Sankaritekoja” hän näyttää pelastavan Rossin luodilta, mutta lopulta paljastuu, että hän yritti vain pelastaa Rossin vieressä olevan voileipänsä.

Naisiin liittyvissä asioissa Joey on yllättävän älykäs. Tästä kertovat hänen iskulauseensa "How you doin'?" (suomennettu ”Miten sulla menee?”, ”Mitä kimuli?” ja ”Miten hurisee?”) sekä se, kun Rossilla oli salainen opiskelijaihailija Joey ehdotti, että Ross vertailisi viestien käsialaa kokeisiin.[6] Toisena esimerkkinä Joey kehitti tarinan, johon viitattiin ”Eurooppa-tarinana” tai ”taikatarinana”: ilmeisesti jokainen, joka kuulee tarinan, haluaa välittömästi harrastaa kertojan kanssa seksiä.[7] Tämä todistettiin toimivaksi, kun Rachelin huomattiin käyttävän tarinaa onnistuneesti Rossiin. Joey on myös muissa tilanteissa satunnaisesti fiksu. Esimerkiksi kun kaikki kuusi ystävystä istuivat Central Perkissä ihmettelemässä, mikseivät heidän pomonsa pitäneet heistä, Joey sanoi: ”Maybe it's because you're all sitting around here at 11:30 on a Wednesday”, eli ”Ehkä siksi, että istuskelette täällä kello 11:30 keskiviikkona.”[8]

Joey harrastaa naisten kanssa paljon irtosuhteita. Jaksossa 7.01 ”Kuka varasti show'n?” Chandler kysyi Joeylta: ”You've had a lot of sex, right?”. Joey vastasi siihen: ”Today? Some… not a lot.” Hän makaa monien ohjelmiensa harjoittelijoiden ja toisten näyttelijöiden kanssa. Joey on ilmeisesti ollut seksuaalisesti aktiivinen hyvin pitkään; yhdeksänvuotiaana hän avasi 16-vuotiaan tytön rintaliivit, makasi seitsemännellä luokalla opettajansa kanssa, ja vietti villiä kevätlomaa (eng. spring break) 13-vuotiaana. Hän on monien naisten mielestä erittäin karismaattinen, muttei vaikuta silti löytävän pysyvää suhdetta.

Joeyn on näytetty olevan jonkinlainen Stephen King -fani: hän on lukenut Hohdon monia kertoja laittaneen sen aina peloissaan pakastimeen, ja lisäksi hän on Cujo-elokuvan suuri fani. Hän alkoi myös ihailla klassikkoromaania Pikku naisia Rachelin pyydettyä häntä lukemaan sen, jos se vaikka olisi ollut Hohtoa parempi. Joey alkoi rakastaa kirjaa, ja hän murtui, kun yksi päähahmoista oli kuolemaisillaan. Hän päätyi viemään kirjan pakastimeen.

Joey on maininnut lyhyesti ihailevansa Al Pacinoa. Frendeissä Joeylla on makuuhuoneessaan vuoden 1983 Al Pacino -elokuvan Scarface – arpinaama juliste. Sama juliste nähdään hänen talossaan Joey-sarjassa. Eräässä ensimmäisen kauden jaksossa Joey pääsee myös näyttelemään Al Pacinon takapuolta – ja saa potkut työstä ylinäyteltyään.[9]

Joey on erittäin epäonninen, ja jokseenkin osaamaton näyttelijä. Hänet tunnetaan parhaiten roolistaan dr. Drake Ramorayna Päivien viemää -sarjassa, ja hän saikin sen kautta oman stalkerinsa, joka luuli, että hän oli oikeasti Drake. Joey sai potkut sarjasta sanottuaan haastattelussa kirjoittavansa suurimman osan vuorosanoistaan itse. Hänen hahmonsa vaipui koomaan pudottuaan hissikuiluun, mutta se herätettiin myöhemmin henkiin, kun Drake sai toisen hahmon aivot.

Joeyn toisia rooleja Frendien aikana olivat maitokaatonokkamainos, päärooli ensimmäisestä maailmansodasta kertovassa elokuvassa Over There sekä päärooli erittäin lyhytikäisessä poliisisarjassa Mac ja C.H.E.E.S.E. (Mac ja J. U. U. S. T. O.). Teatterissa hän esiintyi Boxing Day -näytelmässä, jossa hänen hahmonsa Victor lähtee ulkoavaruuteen etsimään vaihtoehtoisia energianlähteitä, sekä päärooli Sigmund Freudina näytelmässä Freud!. Monica ja Chandler ovat puhuneet nähneensä Joeyn uudessa versiossa Macbethista. Lisäksi Chandler sanoo ensimmäisellä tuotantokaudella nähneensä Joeyn Pinokkion uudessa versiossa.

Eräässä jaksossa Joey oli ehdolla päärooliin elokuvaan, jossa hänen täytyi esittää katolilaista maahanmuuttajaa. Elokuvassa oli alastonkohtaus, mutta Joey ei tajunnut sitä ennen saapumistaan näyttelijöiden valitsijoiden luo. Siellä Joey ymmärsi, että häneltä puuttui esinahka. Selitettyään tilanteen Monicalle, Joey sai uuden ruoasta tehdyn nahan. Kaikki meni hyvin ennen, kuin Joey riisuutui valitsijoiden edessä ja hänen ’esinahkansa’ tippui. Siihen hän vastasi tyynen rauhallisesti: ”Well, that's never happened before.” (”Noin ei ole ennen tapahtunut.”).

Joeylla on ollut muutenkin huono tuuri näyttelyuransa suhteen. Hän joutui kuvaamaan uudestaan itse osuutensa Kova laki -sarjassa, sillä se oli leikattu pois valmiista jaksosta ja hänet näytettiin vain makaamassa kuolleena ruumislaukussa. Hän pääsi myös näyttelemään indie-elokuva Shutter Speediin, mutta se peruutettiin ennen kuvausten alkua rahoitusongelmien takia.

Joey myös erotettiin sekä Burger King-, Purina 1- että nuudelikeittomainoksista. Myöhemmin spin-off-sarja Joeyssa Joeyta ei otettu näyttelemään Nurses-nimiseen sitcomiin, mutta hänet laitettiin tähdittämään toisen sarjan pilottijaksoa. Jakso sai huonot arvostelut, ja Nurses-sarjasta tuli suuri hitti.

Joey-sarjassa paljastetaan myös, että Drake Ramoray kuoli taas Päivien viemää-sarjassa hoitajan puukotettua häntä. Hän tosin voitti ”Daytime Soap Award” -palkinnon parhaasta kuolinkohtauksesta. Myöhemmissä Joeyn jaksoissa Joey pääsi pääosittamaan prime-time-saippuaa Deep Powder. Saatuaan siitä potkut hän pääsi melkein heti takaisin nappaamalla pääroolin suuren budjetin toimintaelokuvasta Captured.

Joey oli jonkin aikaa töissä Central Perk -kahvilassa tarjoilijana. Aluksi Joey yritti peitellä uutta työtään ystäviltään, mutta he saivat sen nopeasti selville. Hän ei pitänyt työstä, mutta luonteelleen ominaisena hän löysi pian tavan hyödyntää sitä ja alkoi sitten antaa viehättäville naisille ilmaista ruokaa. Gunther laittoi tälle pian pisteen. Joey ei ottanut työtään vakavasti, ja viettikin monia työtuntejaan istuen ja jutellen ystäviensä kanssa. Lopulta hänet erotettiin, kun hän sulki paikan keskellä päivää voidakseen mennä koe-esiintymiseen sillä välin, kun Gunther oli omilla asioillaan. Rachel suostutteli lopulta Guntherin antamaan työn takaisin. Kuitenkin Joeyn löydettyä vakaampia näyttelytöitä hän vain lopetti paikalle ilmestymisen, eikä hänen poissaoloaan melkeinpä edes huomattu. Myöhemmässä jaksossa Joey tajusi unohtaneensa kertoa Guntherille lopettaneensa. Gunther vastasi tähän, että olisi muutenkin erottanut Joeyn pian.

Toinen Joeyn töistä oli spermanluovuttaja hänen kuultuaan, että sairaala maksoi jokaiselle luovuttajalle 700 dollaria. Tämä mainittiin myöhemmin, kun Monica yritti päästä yli erostaan Richardin kanssa. Nainen päätti hankkia lapsen yksin, ja hän tutki luovuttajien listaa ja tajusi yhden nimettömistä luovuttajista olevan Joey. Joey oli erittäin loukkaantunut saatuaan myöhemmin kuulla, ettei hänen spermansa ollut ollut erityisen suosittua.

Joeyn muita töitä ovat olleet joulukuusien myyjä, joulupukki ja -tonttu, museo-opas, hajuvesiesittelijä sekä troijalainen sotilas Caesar's Palacessa Las Vegasissa.

Lisäksi Joey työskenteli ravintola Alessandro'sissa, jossa Monica oli pääkokki. Hän sai siellä pian lempinimen "Lohikäärme". Monica palkkasi hänet vain voidakseen erottaa hänet ja näyttääkseen häntä kunnioittamattomille muille työntekijöille, että hän oli tosissaan. Joey sai kuitenkin paljon rahaa ja yritti perääntyä sopimuksesta. Hän sai pian tietää, kuinka tärkeä erotus oli Monicalle, joten hän järjesti itsensä erotetuksi jo seuraavana päivänä.

Joey vietti yhden jakson töissä Chandlerin toimistolla toimistotyöläisenä. Hän piti työtä samanlaisena kuin muita näyttelykeikkojaan, ja kutsui itseään ”Prosessorimies Josephiksi”. Hän loi itselleen taustatarinan, jossa hänellä oli Karen-vaimo ja lapset Ashley ja Brittany. Chandler alkoi inhota Josephia. Joey lähti lopulta saatuaan tietää, että Karen ja Chandler olivat harrastaneet seksiä, ja tajuttuaan, kuinka Chandler Josephia vihasi.

Kun Monica ja Chandler myönsivät, että heillä oli hankaluuksia löytää vihkitoimitukselle suorittajaa, Joey hankki nopeasti vihkimisluvan Internetistä ja vihki ystävänsä. Lisäksi kymmenennellä tuotantokaudella hän vihki myös Phoeben ja Miken.

Joeyn tullessa kämppäkaverihaastatteluun Chandler vieroksui häntä alun perin, ja Joey luuli Chandlerin olevan homo. Kuitenkin talon asukas herra Heckles väitti Chandlerin alun perin valitsemalle kämppikselle olevansa Chandlerin uusi kämppäkaveri saaden tämän näin lähtemään ja Joeyn muuttavan taloon.

Joeyn pari ensimmäistä päivää olivat täynnä pientä ihastusta Monicaan. Tämä jäi nopeasti syrjään, ja Chandler ja Joey alkoivat lähentyä ja tulla parhaiksi ystäviksi, ja Joeyn rento elämäntyyli alkoi tarttua Chandleriinkin. Myöhemmin sarjassa he ostivat yhdessä tipun ja ankan, jotka Chandler nimesi Yasmineksi ja Dickiksi.

Saatuaan roolin Päivien viemää -sarjasta Joey muutti pois alkumenestyksen hurmiossa. Hän muutti pian takaisin huomattuaan, ettei järjestely sopinutkaan hänelle. Sarjan lopussa yhteen muuttaneet rakastuneet Chandler ja Monica tekivät Joeylle selväksi, että heidän uudessa kaupungin ulkopuolella olevassa talossaan olisi hänelle huone.

Vaikka Chandler onkin Joeyn paras ystävä, on Ross hänelle toiseksi läheisin. Kun Joeylla ja Chandlerilla oli ongelmia Chandlerin suudeltua Joeyn tyttöystävää, Joey lopetti Chandlerin parhaana ystävänä olemisen ja korvasi hänet Rossilla. Se kesti kuitenkin vain siihen asti, kun Chandler vietti kiitospäivän laatikossa osoittaakseen Joeylle, kuinka pahoillaan oli. Siitä asti Joey ja Chandler ovat olleet parhaita ystävyksiä.

Tämän jälkeen Joey ja Ross viettivät koko yön katsoen Die Hardia. He nukahtivat Rossin sohvalle. Joey nautti tästä ja yritti myöhemmin saada Rossin viettämään enemmän päiväunia hänen kanssaan. Myös aikaisin sarjassa Joeyn painostettua häntä Ross suutelee Joeya auttaakseen tätä koe-esiintymisessä. Joey vastaa koe-esiintymisen olevan jo ohi, mutta että suudelma oli oikein hyvä.

Joey antoi Monicalle luvan palkata ja erottaa hänet ravintolaansa todistaakseen työntekijöilleen, ettei häntä voinut heitellä miten sattui. Saatuaan tietää, että Monicalla ja Chandlerilla oli suhde, Joey lupasi pitää salaisuuden siihen asti, että pari olisi valmis paljastamaan sen kaikille.

Rachel, Monica ja Phoebe ovat olleet Joeyn monien seksistisien kommenttien kohteita. Joeylla oli niistä huolimatta aina erittäin läheiset välit kaikkien kolmen naisen kanssa. LeBlanc sanoikin kerran, että Joey näki luultavasti tytöt enemmänkin siskoina kuin naisina.

Yhdessä myöhemmässä jaksossa Joey näki Monicasta romanttisen unen, ja hän kuvitteli olevansa rakastunut naiseen. Myöhemmin asiat selvitettiin ja Joey tajusi pitävänsä Monicaa vain ystävänä.

Joissain jaksoissa Joey ja Rachel jakoivat keskenään romanttisia tunteita, ensin Joey ja myöhemmin Rachel nähtyään Joeyn esiintyvän Drake Ramorayna. Rachel ja Joey jopa tapailivat sarjan loppupuolella, mutta he eivät onnistuneet harrastamaan seksiä - he pitivät ystävyyssuhdettaan läheisempänä kuin mitä se oli ollut Monicalla ja Chandlerilla.

Rachelin synnytettyä Emman Joey löytää kihlasormuksen, jonka Rossin äiti antoi Rossille, jotta tämä voisi antaa sen Rachelille. Rachel näkee Joeyn pitelevän sormusta hänen nostettuaan sen lattialta, ja kuvittelee Joeyn kosivan häntä. Hänen hormoninsa hyrräävät synnytyksen jälkeen ja hän pelkää Emman kasvattamista yksin, joten hän suostuu. Joey ei onnistu korjaamaan naista, koska pari keskeytetään, joten Rachel uskoo hetken aikaa olevansa Joeyn kanssa kihloissa.

Joey on innostunut kihlauksesta, mutta Rachel sanoo Monicalle, ettei oikeasti halua mennä naimisiin Joeyn kanssa. Väärinymmärrys korjataan myöhemmin, ja Rachelin tunteet Rossia kohtaan syventyvät.

Kun Phoebe oli sijaisäiti veljensä kolmosille ja himoitsi lihaa, Joey tarjoutui olemaan syömättä lihaa synnytykseen asti, ettei yhdenkään ylimääräisen tarvitsisi kuolla. Jakso 7.11 ”Juustokakkuvarkaat” näyttää, että kaksikko yritti mennä kerran kuussa päivälliselle keskustellakseen muista Frendeistä. Kun Phoebe oli järkyttynyt siitä, että oli täyttänyt 31 eikä ollut vielä kokenut täydellistä suudelmaa, Joey suuteli häntä ja sanoi Phoeben voivan pyyhkiä sen listaltaan.

Joeylla ei ole koskaan ollut tunteita Phoebea kohtaan muuten kuin ystävänä. Joeyn mielestä Monica ja Rachel ovat molemmat kiinnostavia, mutta Phoebesta hän ei ole sanonut niin. Joey on tapaillut Phoeben kaksoissisko Ursulaa, ja se järkytti Phoeben. Joeyn mukaan ”Phoebe on Phoebe, Ursula on kuuma”.

Kun Monica saa kuulla että Joey ”näkee ystävän uudella tavalla” hän luulee sen olevan Phoebe. Hämmentynyt Phoebe saa kuitenkin tietää, että se on Rachel, ”taivaan tähden”. Phoebe on tosin varannut Joeyn varasuunnitelmakseen – jos kumpikaan ei ole 40-vuotiaana naimisissa, he menevät naimisiin keskenään.

Kun Frendit uskovat, että heidän ryhmänsä täytyy jakautua, Phoebe ja Rachel päättävät muodostaa uuden ryhmän, mutta Phoebe vaatii, että Joey tulisi myös mukaan. Phoeben lojaalius näkyy myös siinä, kun hän sanoo voivansa elää Las Vegasissa, koska siellä on kaikki mitä hän tarvitsee – ”myös Joey!” Joey myös kutsuu Phoeben asumaan luokseen kartanoon jonka kuvittelee omistavansa rikastuttuaan, hän kun on löytänyt käsikaksosensa Vegasista. Phoebe sanoo myös kerran: ”When the Revelation comes, I will have to destroy you all.” Hetken kuluttua hän sanoo hymyillen: ”Not you, Joey.”

Kun Joey saa kuulla Central Perkin asiakkaalta, että Phoebe on toiminut pornotähtenä, hän vuokraa Phoeben elokuvia paljastaakseen uutisen muille. Hän kuitenkin kieltäytyy katsomasta niitä, vaikka neljä muuta frendiä niin päättää tehdäkin. Hän osoittaa kuitenkin elokuville uutta kiinnostusta saatuaan kuulla, että elokuvissa on Ursula, ei Phoebe.

Jaksossa 8.02 ”Punainen paita”, kun Joey luuli Phoeben olevan raskaana, hän kosi häntä väittäen maailman olevan pelottava paikka yksinhuoltajaäidille. Kihlaus tuli tietysti ilman mitään romanttisia tunteita. Phoebe suostuu ja ottaa sormuksen, mutta kun Monica korjaa Rachelin olevan raskaana, Joey kosii Rachelia ja ottaa sormuksen Phoebelta takaisin.

Phoebe on myös järjestänyt Joeyn monille treffeille ystäviensä kanssa. Tuplatreffeillä Joey järjestää Phoebelle Mike-nimisen miehen, jonka kanssa Phoebe lopulta menee naimisiin.

Joeyn ikää ei kerrota selvästi. Yhdysvalloissa 11. toukokuuta 1995 esitetyssä jaksossa 1.23 ”Syntymä” Joey sanoo olevansa 25-vuotias. Se tekisi hänestä Monicaa nuoremman, Monica sanoo olevansa 26. Helmikuussa 1996 esitetyssä jaksossa 2.16 ”Joey muuttaa” Joey sanoo olevansa 28. Jälkimmäinen viittaus tarkoittaisi hänen syntyneen vuonna 1967 tai alkuvuodesta 1968, mikä tekisi hänestä Chandleria vanhemman (hänen täytyykin olla Chandleria vanhempi, jos jakso 7.14 ”Kolmekymppinen, mä oon kolmekymppinen!” pitää paikkansa). Yhdysvalloissa 1996 näytetyssä jaksossa 2.10 ”Rachelin uusi poikaystävä” Joey sanoo näytelleensä kymmenen vuotta.

  1. Joey Tribbiani (character) Internet Movie Database. Viitattu 4.1.2009. (englanniksi)
  2. 7.14 ”Kolmekymppinen, mä oon kolmekymppinen!”
  3. 9.16 "Rintaleikkaus"
  4. 4.12 "Vauvanteossa"
  5. 7.16 ”Totuus Lontoosta”
  6. 6.18 ”Ross tapailee opiskelijaa”
  7. 8.04 ”Videonauha”
  8. 6.08 "Rossin hampaat"
  9. 1.06 ”Sijaistakalisto”