Mistä kaikki alkoi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Pilot
Frendit-jakso
Monican vanha ystävä Rachel on karannut häistään ja saapuu Central Perk -kahvilaan.
Jakson nro. Kausi 1
Jakso 1
Ohjannut James Burrows
Käsikirjoittanut David Crane &
Marta Kauffman
Alkuperäinen
esityspäivä
22. syyskuuta 1994
Vierailevat näyttelijät
Jaksot
← Edellinen
Seuraava →
The One with the Sonogram at the End
Luettelo televisiosarjan Frendit jaksoista

Mistä kaikki alkoi (engl. The Pilot, myös The One Where It All Began, The First One tai The One Where Monica Gets a New Roommate) on yhdysvaltalaisen tilannekomediasarjan Frendit ensimmäinen jakso. Se esitettiin NBC-televisiokanavalla 22. syyskuuta 1994. Jakson käsikirjoittivat sarjan luojat David Crane ja Marta Kauffman, ja sen ohjasi James Burrows. Jakso esittelee kuusi ystävystä, jotka asuvat ja työskentelevät New Yorkissa; Monica (Courteney Cox) makaa viinimyyjän kanssa treffien jälkeen, mutta on kauhistunut saadessaan selville, että hänet huijattiin sänkyyn; hänen veljensä Ross (David Schwimmer) on masentunut, sillä hänen entinen lesbovaimonsa muuttaa pois yhteisestä asunnosta; Monican vanha ystävä lukiosta, Rachel (Jennifer Aniston), muuttaa asumaan Monican luokse karattua omista häistään; ja heidän ystävänsä Joey, Chandler ja Phoebe (Matt LeBlanc, Matthew Perry ja Lisa Kudrow) tarjoavat heille kullekin tukea ja neuvoa.

Crane ja Kauffman esittelivät ideansa NBC:lle joulukuussa 1993. Kanava piti siitä, ja se tilasi jakson täydellisen käsikirjoituksen. Ennen käsikirjoituksen valmistumista valittiin kuusi päänäyttelijää; jokaista roolia varten esiintyi 75 näyttelijää. Jakso kuvattiin 4. toukokuuta 1994 Warner Bros. -yhtiön studioilla Burbankissa Kalifornian osavaltiossa. NBC oli tyytyväinen jaksoon ja se tilasi 12 jaksoa lisää. Kriitikot vertasivat sarjaa epäsuotuisasti tuon ajan kahteen muuhun komediasarjaan Seinfeldiin ja Elleniin; he näkivät yhtäläisyyksiä näissä kaikissa kolmessa sarjassa. Näyttelijät, pääosin Schwimmer, saivat kehuja, vaikkakin heidän roolejaan pidettiin kehittymättöminä.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Jakso alkaa Central Perkistä. Monica Geller on sopinut treffit ja hänen ystävänsä - Joey Tribbiani, Chandler Bing sekä Phoebe Buffay - härnäävät häntä. Joey sanoo, että mikäli Monica suostuu menemään jonkun kanssa ulos, siinä tyypissä täytyy olla jotain vikaa. Chandler kertoo kaikille unestaan, missä hän oli ollut alasti väkijoukon edessä ja hänen sukupuolielintensä paikalla oli ollut soiva puhelin. Kohta Monican isoveli, paleontologi Ross Geller, saapuu kahvilaan masentuneena. Hänen ex-vaimonsa Carol oli muuttanut lesborakastajansa luokse. Porukka yrittää auttaa häntä - Phoebe yrittää puhdistaa hänen auraansa ja Joey ehdottaa strippiklubille menoa - mutta mikään ei auta. Ross sanoo, että hän haluaisi olla naimisissa taas ja samalla kahvilaan saapuu nainen märässä hääpuvussa (tyypilliseen tapaansa Chandler vitsailee heti "ja minä haluan miljoona dollaria!"). Hääpuvussa oleva nainen on Rachel Green, hemmoteltu, rikas tyttö ja Monican ystävä high schoolin ajoilta. Rachel selittää, että on juuri karannut häistään. Hän oli ollut lahjahuoneessa ja nähnyt kauniin kulhon. Samalla hän oli tajunnut, että hän piti kulhosta enemmän kuin miehestään, Barrysta. Sitten hän oli tajunnut, että Barry näyttää Herra Perunapäältä ja ettei oikeasti rakastanut tätä. Hän juoksi ulos kirkosta ja etsi käsiinsä ainoan tuntemansa henkilön kaupungissa. Myöhemmin ystävykset katselevat espanjalaista saippuaoopperaa Monican asunnossa ja Rachel soittaa isälleen selittääkseen miksi juoksi ulos kirkosta - ja saa Monican ottamaan hänet asumaan luokseen. Tämän jälkeen Joey yrittää iskeä Rachelin, mutta Monica käskee tätä lopettamaan, koska on Rachelin hääpäivä. Joey vastaa: "Onko siitä muka joku sääntö?".

Monican miesystävä - Paul - saapuu. Koska Ross on surullinen Carolin takia ja Rachel juuri jättänyt miehen alttarille, Monica ei melkein lähde treffeilleen. Ross ja Rachel kuitenkin vakuuttavat olevansa kunnossa ja hän lähtee. Treffeillä Paul kertoo ettei hän ole kyennyt toimimaan makuuhuoneessa erottuaan vaimostaan kaksi vuotta sitten. Hän kuitenkin onnistuu harrastamaan seksiä Monican kanssa, mutta myöhemmin ilmenee, että Paul oli käyttänyt samaa menetelmää iskiessään Monican työtoveri Frannyn. Chandler ja Joey avustavat Rossia kasaamaan huonekalujaa (Carolin vietyä kaikki erossa). Ross löytää tölkin Carolin suosikki olutta ("Hän joi aina suoraan tökistä. Minun olisi täytynyt aavistaa") ja masentuu taas. Joey ja Chandler kehottavat häntä nauttimaan sinkkuna olemisesta ja sanovat että tämän täytyisi alkaa taas tapailemaan muita naisia.

Rachel päättää, että hänen täytyisi hankkia työ, koska on nyt omillaan. 12 epäonnistuneen haastattelun jälkeen hän löytää jotain - puoleen hintaan myytävät kengät, jotka hän maksaa isänsä luottokortilla. Muut sanovat ettei hänen pitäisi elää enää isänsä rahoilla ja suostuttelevat tämän tuhoamaan luottokorttinsa. Phoebe kertoo hieman lapsuudestaan: Hänen äitinsä teki itsemurhan Phoeben ollessa 14-vuotias ja hänen isäpuolensa oli vankilassa, joten hän muutti kaupunkiin asumaan albiinon tuulilasien pesijän luoksen, kunnes tämäkin tappoi itsensä. Kaikki ei kuitenkaan mennyt pieleen sillä hän löysi aromaterapian. Myöhemmin Ross paljasti Rachelille, että hän oli todella ihastunut Racheliin high schoolissa (tosin Rachel tiesi jo tämän) ja kysyi, että suostuisiko hän lähtemään joskus treffeille ja tämä myöntyy. Jakson lopussa Rachel lopulta löytää työn Central Perkin tarjoilijana.

Sarjan luojat ja käsikirjoittajat David Crane ja Marta Kauffman tunnettiin televisioalalla komediasarjan Dream On käsikirjoittajina. Heidän toinen televisiosarjansa Family Album sai ensiesityksensä CBS-televisiokanavalla syksyllä 1993, mutta se hyllytettiin kuuden jakson jälkeen.[1] Marraskuussa 1993 he alkoivat kehittää kolmea uutta televisiosarjan aloitusjaksoa Warner Bros. Televisionille, jotka esitettäisiin syksyllä 1994.[1][2] He pyrkivät esittelemään Insomnia Cafe -nimisen sarjansa NBC:lle. He laativat seitsensivuisen esittelyn sarjasta joulukuussa 1993. Käsikirjoitus kertoi kuudesta ystävyksestä, jotka asuvat ja työskentelet New Yorkissa.[1][3]

"Se on seksistä, rakkaudesta, suhteista, urista, ajasta jolloin elämässä kaikki on mahdollista. Ja se on myös ystävyyssuhteista, sillä asuaessasi kaupungissa ystävät ovat perheesi."

— Cranen, Kauffmanin ja Brightin alkuperäinen esittely sarjasta[3]

NBC lupasi esittää sarjan ensimmäisen jakson, joka tarkoitti sitä, että kanava olisi joutunut taloudelliseen vastuuseen, jos sitä ei olisi kuvattu. Jotta Kauffman sai käsityksen siitä, kuinka roolihahmot käyttäytyisivät, hän haastatteli monia lastensa kaksikymppisiä lapsenvahteja.[1] Hän ja Crane kirjoittivat käsikirjoituksen kolmessa päivässä.[4] Cheers-televisiosarjan ohjaaja James Burrows palkattiin ohjaamaan jakso. Hän piti käsikirjoituksesta, mutta pyysi Joeyta, joka suunniteltiin aluksi samanlaiseksi kuin Chandler, olemaan hieman typerämpi.[1][5] Käsikirjoitus valmistui maaliskuussa 1994.[6]

Näyttelijöiden valinta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Courteney Cox oli sarjan tunnetuin näyttelijä

1 000 näyttelijää haki sarjasta roolia, mutta heistä vain 75 kutsuttiin koe-esiintymisiin. He pääsivät lukemaan vuorosanoja Cranelle, Kauffmanille ja Kevin S. Brightille. Maaliskuun loppuun mennessä varteenotettavista näyttelijöistä 3–4 oli valittu jokaiseen rooliin; he pääsivät esiintymään Les Moonvesille, joka toimi tuolloin Warner Bros. Televisionin johtoportaassa.[6] David Schwimmer palkattiin ensin.[7] Schwimmer oli Chicagossa tekemässä näyttämösovitusta romaanista Saatana saapuu Moskovaan, kun hänen agenttinsa tarjosi hänet koe-esiintymiseen. Hän ei ollut kiinnostunut työstä televisiossa, sillä hän oli saanut huonoja kokemuksia esiintyessään komediasarjassa Monty. Schwimmer kuitenkin muutti mielensä, kun hän sai tietää päähenkilöitä olevan kuusi.[8] Schwimmer oli tuolloin tietämätön asiasta, mutta Crane ja Kauffman muistivat hänet, sillä hän oli esiintynyt heille aiemmenkin. He kirjoittivat Rossin roolin Schwimmer mielessään.[7] Myös Eric McCormack koe-esiintyi rooliin useita kertoja. Hänestä tuli myöhemmin kuuluisa komediasarjan Will & Grace päähenkilönä.[9]

Courteney Cox oli päänäyttelijöistä tunnetuin. Vaikka hänet kutsuttiin esiintymään Rachelin rooliin, hän pääsi esittämään Monicaa.[10] Myös Nancy McKeon koe-esiintyi rooliin.[11] Jennifer Aniston koe-esiintyi Rachelin rooliin, vaikka hän alussa harkitsi Monican roolia. Aniston oli kuitenkin sitoutunut televisiosarjaan Mudling Through, joka jätti hänen roolinsa Frendeissä epävarmaksi; mikäli sarjasta olisi tullut menestys, Rachelin rooliin olisi jouduttu palkkaamaan uusi näyttelijä.[12][13] Crane ja Kauffman halusivat Joeyn olevan mies, joka rakastaa "naisia, urheilua, naisia, New Yorkia ja naisia". Joeyn hahmoa ei kehitetty käsikirjoituksessa, joten Matt LeBlanc käytti kokemustaan ja esitti heille italialaista, tavallaan tyhmää hahmoa.[14]

 • Sangster, Jim; David Bailey: Friends Like Us: The Unofficial Guide to Friends, 2. painos. Lontoo: Virgin Publishing, 2000. ISBN 0753504391. (englanniksi)
 • Stallings, Penny: The Ultimate Friends Companion. Lontoo: Channel 4 Books, 2000. ISBN 0752272314. (englanniksi)
 • Wild, David: Friends ...'Til the End. Lontoo: Headline, 2004. ISBN 0755313216. (englanniksi)
 • Hacopian, Christina (tuottaja) (2004). Friends: Final Thoughts [DVD]. New Wave Entertainment DVD and Warner Home Entertainment.
 • King, Larry (juontaja) (10. maaliskuuta 1997). Larry King Live [Televisiolähetys]. CNN.
 1. a b c d e Kolbert, Elizabeth: Birth of a TV Show: A Drama All Its Own The New York Times. 8.3.1994. Viitattu 11.1.2012. (englanniksi)
 2. Wild, s. 206.
 3. a b Lauer, Matt: 'Friends' creators share show's beginnings Dateline NBC. 5.5.2004. Viitattu 11.1.2012. (englanniksi)
 4. Wild, s. 215.
 5. Stallings, s. 102–103.
 6. a b Kolbert, Elizabeth (6. huhtikuuta 1994). "Finding the Absolutely Perfect Actor: The High-Stress Business of Casting". The New York Times: s. C13.
 7. a b Wild, s. 209.
 8. Wild, s. 177.
 9. McLean, Gareth (9. kesäkuuta 2003). "Whatever you Will". The Guardian: s. 16 (osa G2).
 10. Cox Arquette, Courteney, Friends: Final Thoughts
 11. Wild, s. 53.
 12. Brownfield, Paul; Dana Calvo (8. toukokuuta 2002). "Nervous Time for the TV Set". The Los Angeles Times.
 13. Aniston, Jennifer, Larry King Live.
 14. Wild, s. 115.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]