Chandler Bing

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Chandler Bing
Luoja(t) David Crane
Marta Kauffman
Näyttelijä(t) Matthew Perry
Kesto 1994–2004
Ensi-
esiintyminen
Kausi 1: ”Mistä kaikki alkoi(The One Where It All Began)
Viimeinen
esiintyminen
Kausi 10: ”Loppu
(The Last One)
Henkilötiedot
Koko nimi Chandler Muriel Bing
Ammatti tilastotieteilijä, copywriter mainostoimistossa
Sukupuoli mies
Asuinpaikka New York
Suhteet
Vanhemmat Nora Bing
Charles Bing
Puoliso(t) Monica Geller
Lapset Erica Bing
Jack Bing
(adoptiolapset)
Serkut Glen
Muut sukulaiset Ross Geller (lanko)
Tutut Joey Tribbiani
Phoebe Buffay
Mike Hannigan
Janice Litman-Goralnik Rachel Green

Chandler Muriel Bing on Matthew Perryn esittämä kuvitteellinen hahmo yhdysvaltalaisessa Frendit-tilannekomediasarjassa.

Persoonallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chandler on persoonaltaan hauska ja rakastettava. Hän on tai yrittää olla vitsikäs, ja onnistuu siinä usein. Joskus Chandleria erehdytään luulemaan homoseksuaaliksi, ja tämä johtuu usein nimenomaan hänen persoonastaan. Esimerkiksi hyvinkin vakavassa tilanteessa Chandler yrittää keventää hetkeä vitsailemalla. Hän myös vitsailee aina kun jää alakynteen. Jos hänen vitsinsä eivät naurata muita, hän yrittää paeta tilanteesta muulla tavoin. Hän aloitti tupakoinnin 9-vuotiaana, ahdistuttuaan vanhempiensa erosta. Frendit pakottivat hänet lopettamaan tupakanpolton, mutta silloin tällöin hän on ratkennut polttamaan vähäksi aikaa.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chandlerilla on skotlantilaisia sukujuuria. Chandler Bing on romanttisten romaanien kirjoittajan Nora Tylerin Bingin ja transvestiitin tanssijan Charles Bingin poika. Hänen lapsuutensa oli traumaattinen, koska hänen vanhempansa erosivat Charlesin touhuttua allaspojan kanssa. Tästä tapauksesta Chandlerille on jäänyt huonoja muistoja jotka vaivaavat häntä vielä myöhemminkin elämässä. Hänen isällään on burlesque esitys Las Vegasissa, nimeltään Viva las Gay-gas. Hän esiintyy nimellä Helena Handbasket.

Naissuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chandlerilla on ollut useita naissuhteita, jotka päättyivät usein hyvin huonosti. Hän tapasi Rossin siskon Monica Gellerin sekä hänen ystävänsä Rachel Greenin ollessaan kiitospäivänä Rossin perheen luona. Chandler muutti myöhemmin asuntoon numero 19, jonka käytävän toisella puolella Monica ja Phoebe Buffay asuivat. Chandlerin kämppikseksi tuli myöhemmin näyttelijä Joey Tribbiani, jonka kanssa hän asui kunnes muutti Monican kanssa yhteen. Chandler avioitui myöhemmin Monican kanssa.

Janice[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Janicen kanssa Chandlerilla on ollut suhde useita kertoja. Suhde kesti yleensä vain pari päivää, kunnes Chandler jätti hänet tämän ärsyttävien luonteenpiirteiden vuoksi. Kolmannella tuotantokaudella Chandlerilla ja Janicella oli vakava suhde, joka kuitenkin päättyi, kun Janice palasi ex-miehensä kanssa yhteen. Tämän jälkeen heillä oli vielä kerran lyhytkestoinen suhde, jonka Chandler päätti väittämällä muuttavansa Jemeniin. Syy suhteiden lyhytkestoisuuteen on Janicen ärsyttävä persoona ja nasaalinen sekä kovaääninen nauru. Muutkaan sarjan päähenkilöt eivät juurikaan tykkää hänestä.

Kathy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kathy oli Joeyn naisystävä, johon Chandler vahingossa rakastui. Chandler oli juuri aikomassa iskeä hänet, kun hän sai tietää, että nainen odotti Joeya treffeille. Tämän jälkeen hän nopeasti rakastui Kathyyn, varsinkin heidän öisen juttelutuokion jälkeen. Tunne oli molemminpuolinen, ja eräänä iltana Joeyn ollessa poissa he suutelivat.[1] Kathy jätti Joeyn ja sanoi, että hänellä on tunteita erästä toista kohtaan. Chandler paljasti Joeylle tunteensa ja ystävyys meni hetkeksi katkolle. Chandlerin vietettyä kiitospäiväaterian laatikossa Joey antoi anteeksi. Chandler ja Kathy seurustelivat hetken aikaa, mutta suhde päättyi, kun riidan seurauksena Kathy petti Chandleria.[2]

Monica[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Frendien ollessa Lontoossa viettämässä Rossin ja Emilyn häitä, Chandler ja Monica ajautuivat sänkyyn.[3] He sopivat aluksi, että kun he palaavat kotiin, kaikki pysyy ennallaan, mutta se ei kuitenkaan onnistunut ja he aloittivat salasuhteen. Lopulta suhde paljastui muille ja Monica ja Chandler tunnustivat toisillensa rakkautensa.[4] Ensimmäiseksi suhteesta sai tietää Joey, joka joutui piilottelemaan asiaa monia kertoja laittamalla itsensä noloon asemaan. Ross sai tietää suhteesta viimeiseksi nähdessään parin harrastamassa seksiä asunnonsa ikkunasta. Ross oli Monican veli, joten aluksi hän ei suhtautunut asiaan hyvin, mutta saadessaan tietää parin välisestä rakkaudesta, hänen näkökulmansa muuttui. Todellisuudessa Monica oli tullut etsimään Joeyta Chandlerin hotellihuoneesta. Frendien ollessa Las Vegasissa Monica ja Chandler aikoivat mennä naimisiin, mutta tajusivat hätiköivänsä. He kuitenkin muuttivat yhteen ja kuudennen tuotantokauden lopussa Chandler kosi Monicaa. Häitä juhlittiin vuotta myöhemmin. Joey toimi heidän pappinaan saatuaan luvan siihen internetistä.[5]

Viimeisellä tuotantokaudella he ostivat uuden asunnon ja adoptoivat kaksoset, jotka nimesivät Ericaksi (lasten äidin mukaan) ja Jackiksi (Monican isän mukaan). Chandlerilla oli muutamaan otteeseen ongelmia Monican entisen miesystävän Richardin (Tom Selleck) kanssa, joka oli heidänkin suhteensa aikana yhä rakastunut Monicaan.

Ystävyys Joeyn kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chandler tunnetusti jakoi asuntonsa parhaan ystävänsä Joey Tribbianin kanssa. Heidän asunnostaan tuli yksi tärkeistä kuvauskohteista sarjassa ja oli yksi muutamista porukan tapaamispaikoista. Kaksikolla oli yksi pidetyimmistä ja kestävimmistä ystävyyssuhteista tilannekomedioiden historiassa ja se sisälsi paljon humoristisia tilanteita.

Heidän seikkailuihinsa kuuluvat muun muassa Rossin pojan Benin hukkaaminen bussiin[6] sekä isojen tv-tuolien ostaminen. Joey myös rakensi "viihdekeskuksen", joka oli niin iso, että se peitti osittain molempien makuuhuoneiden ovet.[7] Lopulta he päättivät myydä sen, mutta Joey huijattiin menemään yhteen kaapin laatikoista, jonka huijari sulki ja varasti kaikki heidän huonekalunsa ja arvokkaat tavaransa (viihdekeskusta lukuun ottamatta).[8] Kaksikko vaihtoi sitten viihdekeskuksen kanoottiin. He omistivat myös tipun, josta myöhemmin kasvoi kukko, sekä ankan. Tuttuja kohtauksia sarjassa olivat myös heidän pöytäjalkapallopelinsä sekä Baywatchin katsominen.

Kaksikon tiet erkanivat hetkeksi Joeyn muuttaessa omaan asuntoonsa kokeillessaan yksin asumista. Sillä aikaa Chandler valitsi itselleen uuden kämppiksen Eddien josta hän ei myöhemmin pääsyt melkein millään eroon. Lopulta Joeyn Päivien viemää -hahmo Dr. Drake Ramoray poistettiin sarjasta ja hän muutti rahapulan (ja ikävän) vuoksi takaisin Chandlerin luokse.[9]

Chandlerin muutettua Monican luokse Joey ja Chandler pysyivät yhä läheisinä ollessaan naapureita. Viimeisessä jaksossa Monica tuhosi kaksikon pöytäjalkapallopöydän pelastaakseen Tipu Jr.:n ja Ankka Jr.:n sen sisältä. Muuttaessaan uuteen asuntoon Chandler ja Monica kertoivat Joeylle, että heidän asunnossaan tulisi olemaan "Joey-huone" ja hän voisi tulla koska vain haluaa.[10]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Frendit (Friends): 4. tuotantokausi, 7. jakso: ”Ystävyys koetuksella” (”The One Where Chandler Crosses the Line”). 1997. Viitattu 3.12.2023. (englanniksi)
  2. Frendit (Friends): 4. tuotantokausi, 13. jakso: ”Rachel ihastuu” (”The One With Rachel's Crush”). 1998. Viitattu 3.12.2023. (englanniksi)
  3. Frendit (Friends): 4. tuotantokausi, 23-24. jakso: ”Häät” (”The One With Ross' Wedding”). 1997. Viitattu 3.12.2023. (englanniksi)
  4. Frendit (Friends): 5. tuotantokausi, 14. jakso: ”Paljastuksia” (”The One Where Everybody Finds Out”). 1998. Viitattu 3.12.2023. (englanniksi)
  5. Frendit (Friends): 7. tuotantokausi, 23-24. jakso: ”Monican ja Chandlerin häät” (”The One With Monica And Chandler's Wedding”). 1998. Viitattu 3.12.2023. (englanniksi)
  6. Frendit (Friends): 2. tuotantokausi, 6. jakso: ”Vauvasotkua” (”The One With A Baby On The Bus”). 1995. Viitattu 3.12.2023. (englanniksi)
  7. Frendit (Friends): 3. tuotantokausi, 5. jakso: ”Phoeben pikkuveli” (”The One With Frank Jr”). 1996. Viitattu 3.12.2023. (englanniksi)
  8. Frendit (Friends): 4. tuotantokausi, 2. jakso: ”Äideistä parhain” (”The One With A Cat”). 1997. Viitattu 3.12.2023. (englanniksi)
  9. Frendit (Friends): 2. tuotantokausi, 19. jakso: ”Eddie ei suostu lähtemään” (”The One Where Eddie Won't Go”). 1996. Viitattu 3.12.2023. (englanniksi)
  10. Frendit (Friends): 10. tuotantokausi, 18-19. jakso: ”Jäähyväiset” (”The Last One”). 2004. Viitattu 3.12.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]