Pöytäjalkapallo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pöytäjalkapallopeli

Pöytäjalkapallo (tunnetaan myös nimillä kikkeri ja pöytäfutis) on jalkapalloon perustuva pöytäpeli. Ihmispelaajat kontrolloivat kaksinpelissä neljää ja nelinpelissä kahta pelaajahahmoryhmää.

Pelipöytä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelipöytä on päältä avoin laatikko. Leveähköt aukot pelikentän päätyseinissä toimivat maaleina. Pelaajahahmot ovat kiinni sivuseinien läpi kulkevissa tangoissa, joilla liikutetaan kokonaista pelaajaryhmää kerralla. Pelaajien määrä ryhmissä vaihtelee. Joukkueen omaa maalia lähinnä olevassa tangossa on normaalisti yksi "maalivahti", seuraavassa kaksi puolustajaa. Keskikentän ryhmässä on yleensä viisi ja hyökkääjäryhmässä kolme pelaajaa. Tämä on yleisin jako, mutta pelaajien määrät voivat vaihdella eri pöytämalleissa. Pelivälineenä on pieni, yleensä puinen, korkkinen tai muovinen pallo. Pelialueen nurkat ovat useimmissa pöydissä siten kallistetut, että pallo vierii nurkasta maalivahdin ulottuville.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin tavoite on siirtää pallo vastustajan maaliin. Jokaisesta maalista saa yhden pisteen, ja oma maali tuo pisteen vastustajalle. Peli alkaa joko keskikenttätangon keskimmäisellä pelaajahahmolla (kilpapelit) tai yhden ihmispelaajan pudottaessa pallon kentän keskialueelle pöydän sivussa olevan aukon kautta (ajanvietepelit). Peli päättyy tavallisesti kun jompikumpi joukkue on kerännyt viisi tai kymmenen pistettä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pöytäjalkapallon uskotaan saaneen alkunsa Saksassa 1920- tai 1930-luvulla. Näihin aikoihin jokaisessa kylässä oli oma jalkapallojoukkueensa. Voittojen jälkeen joukkueet menivät paikallisiin baareihin juhlimaan. Nykyään uskotaankin, että he keksivät pöytäjalkapallon eräänlaiseksi jälkipeliksi, imitoimaan oikeaa jalkapalloa. Pelin suosio nousi nopeasti ja se levisi ympäri Eurooppaa. Tultaessa 1940-luvulle peliä tuotettiin monessa yhtiössä, joista kaikissa peli rakennettiin hieman erilaiseksi käyttäen eri muotoja sekä värejä. Peli levisi Yhdysvaltoihin 1950-luvulla, muttei ollut yhtä suosittu. Peliä pidettiin siellä yksinkertaisesti heikkona jalkapallon matkintana. Siitä huolimatta vuonna 1969 pöytäjalkapallosta tuli yksi suosituimmista peleistä koko Yhdysvalloissa. Pöytäjalkapallon pelaajien määrä kasvaa jatkuvasti.

ITSF[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ITSF (engl. International Table Soccer Federation) on kansainvälinen pöytäjalkapallon kattojärjestö. Se toimii kattojärjestönä 62 jäsenjärjestölle ja järjestää lajin maailmanmestaruuskilpailut. ITSF perustettiin 16. elokuuta 2002 Ranskan Nantesissa, jossa järjestön päämaja sijaitsee.

Pöytäjalkapallon maailmanmestaruuskilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pöytäjalkapallon maailmanmestaruuskilpailut on ITSF:n järjestämä vuosittainen turnaus. Maajoukkueturnauksen lisäksi MM-kisat käydään useissa eri sarjoissa (miehet, naiset, juniorit ja seniorit, kaksin- ja nelinpelit jne.). Kisoja on järjestetty Keski-Euroopassa säännöllisesti vuodesta 2010.

Miesten maajoukkueiden MM-kisojen parhaat

Vuosi Mestari Hopeaa
2016[1] Itävalta Sveitsi
2015[2] Luxemburg Yhdysvallat
2014 Yhdysvallat Itävalta
2013 Ranska Yhdysvallat
2012 Belgia Saksa
2011 Yhdysvallat Saksa
2010 Yhdysvallat Ranska
2006 Itävalta Saksa

MM-kisoissa ja MM-turnauksissa voidaan käyttää viiden eri pöytävalmistajan kisapöytiä: Bonzini, Tornado, Roberto Sport, Garlando ja Leonhart. Alemmilla kansainvälisillä turnaustasoilla ITSF hyväksyy lisäksi Warrior-, Fireball- ja Rosengart-pöydät.[3] Suomen maajoukkueen virallisena kisapöytänä on toiminut Fireball, joita on runsaasti Etelä-Suomessa, varsinkin Helsingissä, Turussa ja Tampereella.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pöytäjalkapallo.
  • Kikkeri.fi (Arkistoitu – Internet Archive) Suomen Table Soccer Yhdistys ry:n sivusto
  • ITSF International Table Soccer Federationin sivusto

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 2016 Results, Men National Teams Table-soccer.org. 2016. ITSF. Viitattu 2.1.2017. (englanniksi)
  2. 2015 Results, Nations - Men Table-soccer.org. 2015. ITSF. Viitattu 2.1.2017. (englanniksi)
  3. ITSF Official Table Partners Table-soccer.org. ITSF. Viitattu 2.1.2017.