Maali (urheiluväline)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tyypillinen jalkapallomaali

Maali on urheilukentällä esine, johon lajin peliväline yritetään siirtää sääntöjen mukaisesti eli tehdä maali. Maali koostuu usein rautakehikosta ja verkosta, mutta esimerkiksi amerikkalaisessa jalkapallossa maalina toimii eräänlainen maalihaarukka, jonka läpi soikea pallo yritetään potkaista. Useissa joukkuepeleissä vastustajana olevan joukkueen maalintekoa pyrkii estämään maalivahti.

Eri pallopelien maaleja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikkalainen jalkapallo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maalihaarukka

Amerikkalaisen jalkapallon maali on Y-kirjainta muistuttava maalihaarukka, jonka poikkipuu on 3,05 metrin korkeudella ja pystypuiden väli 5,6 metriä.

Jalkapallo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalkapallomaali on 7,32 metriä leveä ja 2,44 metriä korkea.

Jääkiekko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jääkiekkomaali

Jääkiekossa maali on 1,22 metriä korkea, 1,83 metriä leveä ja pituus maaliviivan etureunasta verkon takareunaan 1,12 metriä. Tuon pituuden on kuitenkin oltava vähintään 60 senttimetriä (Suomen jääkiekkoliiton virallinen sääntökirja). Maalin sisäpuoliset tukirakenteet maalipylväitä lukuun ottamatta päällystetään valkoisella pehmusteella. Pohjakehikon sisäpinnan osalta pehmustuksen päät eivät saa ulottua 10 senttimetriä lähemmäksi tolppia ja pehmusteet täytyy kiinnittää siten, etteivät ne estä kiekon menemistä kokonaan maaliviivan ylitse.

Salibandy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salibandymaali

Salibandymaalin koko on 160 × 115 ja syvyys 65 senttimetriä ja sen täytyy turvallisuussyistä olla irtonainen.

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.