Indie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Indie on lyhenne englannin kielen sanasta independent (suom. itsenäinen, riippumaton). Indie-sanalla tarkoitetaan erilaisten kulttuurituotteiden luomista kaupallisen valtavirran ja suurten tuotantoyhtiöiden ulkopuolella.

Sanaa käytettiin ensin musiikissa tarkoittamassa pienten, kaupallisuutta vieroksuvien levy-yhtiöiden tuottamia levytyksiä. Sittemmin sanan merkitys on laajentunut kuvaamaan kaikenlaisia elämäntyylejä, jotka vieroksuvat mainstream- eli valtavirtakulttuuria.[1] Indie rinnastetaan lehtien julkaisussa ja monilla muillakin aloilla underground-aatteeseen, mutta indie on laajempi ja epäyhtenäisempi suuntaus. Yhdysvalloissa oli säännöllisesti ilmestyneitä underground-lehtiä laajimmillaan 1960–1970-luvuilla useita tuhansia.[2]

Suomessa merkittäviä indiekulttuurin edistämiseen keskittyneitä sivustoja musiikin puolella olivat levyvirasto.net ja Indie.fi, sekä elokuvien puolella Findie ry., Indietaivas ja Pixoff.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sananselityksiä: skene, hipsteri ja indie. Laura Paananen, Kielikello 3/2011. Viitattu 14.7.2017.
  2. Maps and databases showing over 2,000 underground/alternative newspapers between 1965 and 1975 in the U.S.. University of Washington. Viitattu 14.7.2017.


Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.