Jaska Jokunen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jaska Jokunen

Jaakko ”Jaska” Jokunen (engl. Charles "Charlie" Brown) on Charles M. Schulzin Tenavat-sarjakuvan päähenkilö. Hän on noin kahdeksanvuotias pikkupoika, joka kärsii monenlaisista vastoinkäymisistä ja varsinkin sisäisestä epävarmuuden tunteesta. Jaska Jokunen on ainoa Tenavien hahmoista, joka on mukana sekä kaikkein ensimmäisessä stripissä (2.10.1950) että kaikkein viimeisessä (13.2.2000). Koska Schulz ei pitänyt sarjansa nimestä Peanuts, useimpien Tenavat-animaatioiden ja -kirjojen nimessä esiintyy Jaska Jokusen nimi.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaska Jokunen on kuvattu toiveikkaaksi lapseksi, joka kuitenkin kokee yleensä epäonnistumisia ja pettymyksiä. Hänellä on oma baseball-joukkue, jossa hän on sekä kapteeni että syöttäjä. Hän on kuitenkin huono pelaaja ja hänen joukkueensa häviää aina kaikki ottelut, lukuun ottamatta niitä kertoja jolloin hän on itse estynyt pelaamasta. Toinen hänen harrastuksistaan on leijanlennätys, joka ei koskaan onnistu ja jonka tuloksena leija useimmiten päättyy ”leijoja syövään puuhun”. Jaska Jokunen on kuitenkin kuvattu myös hyvin sitkeänä, ja hänen nähdään usein seisovan yksinään rankkasateessa baseball-kentällä kun muut ovat jo lähteneet kotiin. Jaska Jokusen epäonnistumisia siivittää usein joko katteeton usko onnen kääntymiseen tällä kertaa tai kokonaan lamaannuttava epätoivo.

Jaska Jokunen käyttää aina samannäköistä paitaa, jossa on yksi siksak-kuvioinen poikkiraita. Tämä paita nähtiin hänen yllään ensimmäisen kerran 21. joulukuuta 1950 ilmestyneessä stripissä.[1] Tenavat-animaatioissa paita on aina väritetty keltaiseksi. Jaska Jokunen näyttäisi olevan kalju muutamaa otsassa ja takaraivossa olevaa hiusta lukuun ottamatta. Schulzin mukaan hän ei kuitenkaan ole kalju, vaan hänen hiuksensa ovat niin hennot ja vaaleat, että ne eivät näy[2].

Jo Tenavien edeltäjässä, Li’l Folks -sarjassa esiintyi Charlie Brown -niminen hahmo.[3] Tenavissa Jaska Jokunen oli mukana ensimmäisestä stripistä alkaen.[4] Sarjan ensimmäisinä vuosina Jaska Jokunen oli kuvattu varsin erilaisena kuin myöhemmin, näsäviisaana ja sanavalmiina. Nämä piirteet kuitenkin katosivat muutaman vuoden jälkeen, kun hahmon tunnettu persoonallisuus muotoutui.[5] Sarjan alussa, vuonna 1950 Jaska Jokunen sanoi yhdessä stripissä olevansa nelivuotias. Vuonna 1957 hän mainitsee olevansa kuusivuotias. 1970-luvulta alkaen ilmestyneissä stripeissä hänen iäkseen mainitaan yleensä kahdeksan tai kahdeksan ja puoli vuotta.[6]

Jaska Jokusella on ollut animaatioissa useita ääninäyttelijöitä. Yhdysvalloissa entinen lapsiääninäyttelijä Peter Robbins tunnetaan Jaska Jokusen ”alkuperäisenä äänenä”, sillä hän näytteli hahmoa ensimmäisissä televisioanimaatioissa (mm. A Charlie Brown Christmas ja It’s the Great Pumpkin, Charlie Brown), joista on tullut vuodesta toiseen televisiossa uusittavia klassikkoja.

Suhde muihin hahmoihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaska Jokusella on pikkusisko Salli sekä lemmikkinään beagle-rotuinen koira Ressu. Jaska Jokusen seurassa on usein hänen paras ystävänsä Eppu. Epun isosiskoon Telluun Jaska Jokusella on ongelmallinen suhde, sillä Tellu nauttii Jaska Jokusen kiusaamisesta ja nöyryyttämisestä, ja muistuttaa häntä aina hänen heikkouksistaan. Samaan aikaan Tellu on kuitenkin myös Jaska Jokusen psykiatri. Yleisesti ottaen edes Jaska Jokusen ystävät eivät suhtaudu häneen kovinkaan kunnioittavasti, mikä pitää yllä hänen muutenkin heikkoa itsetuntoaan. Muut kuvailevat Jaska Jokusta usein sanalla ”blockhead” (”pölkkypää”) tai adjektiivilla ”wishy-washy” (ei vakiintunutta suomennosta, tarkoittaa lepsua tai horjuvaa). Häneen viitataan myös usein ilmaisulla Good ol’ Charlie Brown (”vanha kunnon Jaska Jokunen”), joka esiintyy jo aivan ensimmäisessä stripissä.

Tenavien muista hahmoista poiketen Jaska Jokuseen viitataan aina koko nimellä – tosin Piparminttu-Pipsa kutsuu häntä "Jasuksi" (engl. Chuck), Maisa ”Jaakoksi” ja Ressu ”pyöreäpäiseksi pojaksi”. Salli kutsuu häntä yleensä isoveljeksi eikä nimeltä.

Jaska Jokusen isä on parturi, kuten Schulzin isä oli, ja hän on ylpeä isästään, kuten Schulz oli.[7] Jaska Jokusen äidistä ei kerrota paljoakaan.

Jaska Jokunen on ihastunut ”pieneen punatukkaiseen tyttöön”, jonka hän yleensä näkee ollessaan ulkona koulun välitunnilla syömässä eväitään, mutta jolle hän ei koskaan uskalla mennä puhumaan. Pientä punatukkaista tyttöä ei kuitenkaan koskaan näytetä lukijalle sarjakuvassa, lukuun ottamatta yhtä vuonna 1998 ilmestynyttä strippiä, jossa hän näkyi vain siluettina. Schulz ei myöskään antanut hänelle nimeä.

Jaska Jokunen odottaa aina ystävänpäivänä saavansa paljon ystävänpäiväkortteja, mutta ei koskaan saa yhtäkään.

Mahdolliset esikuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaska Jokunen sai nimensä Charles Francis ”Charlie” Brownilta (1926–1983)[8], joka oli Schulzin työtoveri Art Instruction -piirustuskoulussa. Brown alkoi myöhemmin uskoa Jaska Jokusen hahmon perustuvan häneen muutenkin, sillä hän koki myöhemmässä elämässään monia ”jaskajokusmaisia” vastoinkäymisiä, ja toimittajat haastattelivat mielellään ”oikeaa Jaska Jokusta”. Schulz kiisti ehdottomasti lainanneensa hahmoon ystävältään muuta kuin nimen.[9] Brown kuitenkin kirjoitti omaelämäkerran nimellä Me and Charlie Brown: A Book of Good Griefs. Se julkaistiin postuumisti vuonna 1985.[8]

Schulzilta kysyttiin usein haastatteluissa, perustuiko Jaska Jokusen persoona häneen itseensä. Uransa alkuvuosina antamissaan haastatteluissa hän korosti usein liioitellen omaa samankaltaisuuttaan Jaska Jokusen kanssa, koska tällaisen roolin omaksuminen auttoi häntä työssään. Myöhemmin hän totesi, että se ei pitänyt paikkaansa, mutta toimittajat pitivät yllä myyttiä Schulzista tosielämän Jaska Jokusena, koska siitä sai paremman tarinan. Joka tapauksessa Schulzin mukaan kaikissa Tenavien hahmoissa oli ainakin jotain hänestä itsestään.[10]

Jaska Jokusen suomenkielinen nimi on mainittu Aatos Erkon keksimäksi.[11]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Celebrating Peanuts 60 years, s. 4. Andrews McMeel Publishing, Kansas City 2009.
 2. Derrick Bang: It ain't necessarily so... (englanniksi) Fivecentsplease.com. Viitattu 22.12.2014.
 3. Chip Kidd (toim.): Peanuts: The Art of Charles M. Schulz, Li’l Folksia koskevat sivut. Pantheon Books, New York 2001.
 4. Meet the Gang (englanniksi) Fivecentsplease.com. Viitattu 27.12.2014.
 5. A Turning Point in the Peanuts Strip (englanniksi) Jean Schulzin blogi, Charles M. Schulz -museo. Viitattu 23.12.2014.
 6. Peanuts FAQ (koonnut Derrick Bang), kohta 4.13) (englanniksi) Fivecentsplease.org. Viitattu 22.12.2014.
 7. Rheta Grimsley Johnson: Good Grief: The Story of Charles M. Schulz, s. 126. Ravette Books, Sussex 1989.
 8. a b The ”Real” Charlie Brown (englanniksi) St. Louis Park Historical Society. Viitattu 22.12.2014.
 9. David Michaelis: Schulz and Peanuts: A Biography (pehmeäkantinen laitos), s. 181, 211–212, 259. Harper Perennial, New York 2008.
 10. Michaelis 2008, s. 258, 289–290.
 11. Juhani Tolvanen: Aatos Erkko toi Tenavat Suomeen, Yhtä juhlaa, Tenavat! (Ilta-Sanomien erikoisliite 4.11.1999), s. 7.