Piparminttu-Pipsa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Piparminttu-Pipsa

Piparminttu-Pipsa (engl. Peppermint Patty) on yksi Charles M. Schulzin luoman Tenavat-sarjakuvan hahmoista. Hänen oikea nimensä on Ritva Reichardt (Patricia Reichardt; joissain suomennoksissa etunimeksi mainitaan Pirjo).

Piparminttu-Pipsa kuvataan rempseäksi poikatytöksi, joka on hyvä urheilussa mutta huono koulunkäynnissä. Pipsa johtaa baseball-joukkuetta, joka kilpailee usein Jaska Jokusen joukkueen kanssa ja voittaa aina. Eräässä tarinassa Pipsan joukkueen nimi on Pelikaanit. Piparminttu-Pipsa on rakastunut Jaska Jokuseen, joka kuitenkin pitää häntä vain ystävänään. Pitkään Piparminttu-Pipsa kiisti rakastavansa Jaska Jokusta, sillä hän piti ajatusta mahdottomana, mutta muuttui sarjan myöhempinä vuosina avoimemmaksi asian suhteen. Muista hahmoista poiketen Piparminttu-Pipsa nimittää Jaska Jokusta (Charlie Brown) säännönmukaisesti ”Jasuksi” (Chuck). Vastaavasti hän kutsuu aina Tellua (Lucy) Tellervoksi (Lucille).

Piparminttu-Pipsan paras ystävä on Maisa, ja heidät nähdään usein toistensa seurassa. Maisa puhuttelee Pipsaa yleensä ”pomoksi” (sir), mihin Pipsa vastaa aina ”älä sano minua pomoksi”. Pipsa, Maisa ja Sami ovat keskenään samalla luokalla, mutta käyvät eri koulua kuin sarjan muut lapset. Piparminttu-Pipsa asuu kahdestaan isänsä kanssa ja on maininnut eräässä tarinassa, että hänellä ei ole äitiä.

Piparminttu-Pipsa on toisinaan kuvattu melko tyhmänä ja herkkäuskoisena. Alkuvuosinaan sarjassa hän ei tajunnut Ressun olevan koira, vaan kuvitteli tämän olevan Jaska Jokusen omalaatuinen isonenäinen ystävä. Koulussa Piparminttu-Pipsalla on vitosen keskiarvo ja hän nukkuu usein oppitunneilla.

Piparminttu-Pipsalla on puolipitkät hiukset ja kasvoissaan pisamia. Siinä missä kaikki Tenavissa ennen Piparminttu-Pipsaa esiintyneet tytöt pukeutuivat mekkoihin ja vanhanaikaisiin kenkiin, Pipsa käyttää aina t-paitaa, shortseja ja sandaaleja. Tenavat-animaatioissa paita on aina vihreä.

Hahmon historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piparminttu-Pipsa teki ensiesiintymisensä Tenavissa 22. elokuuta 1966.[1] Tenavat-animaatioista hänet nähtiin ensimmäisen kerran jo seuraavana vuonna valmistuneessa televisiospesiaalissa Se on rakkautta, Jaska Jokunen.[2] Piparminttu-Pipsan ääninäyttelijöinä on käytetty vuosien varrella sekä tyttöjä että poikia.[3]

Piparminttu-Pipsa perustui tiettävästi Charles M. Schulzin serkkuun Patricia ”Patty” Swansoniin, joka oli toiminut myös Kielon (Patty) innoittajana. Piparminttu-Pipsan on sanottu muistuttaneen näistä hahmoista enemmän tosielämän esikuvaansa. Schulz ei mielellään korostanut asiaa julkisuudessa, sillä hän halusi suojella serkkunsa yksityisyyttä.[4] Schulz kertoi saaneensa idean nimeen ja koko hahmoon katsellessaan makeiskulhoa kotinsa olohuoneessa.[5] Jotkut ovat arvelleet hänen viitanneen York Peppermint Pattie -nimisiin suklaakonvehteihin, mutta niitä ei kuitenkaan myyty Yhdysvaltain länsiosissa ennen 1970-luvun puoltaväliä, joten nimien yhtäläisyys lienee sattumaa.[6] Hahmon sukunimi Reichardt tulee Schulzin sihteeriltä Sue Reichardtilta.[7]

Monet ovat tulkinneet Piparminttu-Pipsan ja Maisan kuvaukseksi lesboparista.[8][9] Schulzin piirtämät stripit eivät kuitenkaan tue tätä oletusta, ja Schulz ohitti sen myös toteamalla hahmojen olevan lapsia.[10] Tämä tulkinta hahmoista esiintyy silti usein Tenaviin viittaavassa populaarikulttuurissa ja erilaisissa parodioissa. Siihen on viitattu esimerkiksi televisiosarjoissa Simpsonit, Family Guy ja Rillit huurussa.[11] Piparminttu-Pipsaa on jopa kutsuttu lesboikoniksi.[12]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Meet the Gang (englanniksi) Fivecentsplease.com. Viitattu 27.12.2014.
  2. Scott McGuire: The Peanuts Animation and Video Page (englanniksi) Fivecentsplease.org. Viitattu 27.12.2014.
  3. Voices of Peppermint Patty (englanniksi) Behind the voice actors. Viitattu 28.12.2014.
  4. David Michaelis: Schulz and Peanuts: A Biography, pehmeäkantinen laitos, kuvaliite ja s. 223. Harper Perennial, New York 2008.
  5. Celebrating Peanuts 60 years, s. 169. Andrews McMeel Publishing, Kansas City 2009.
  6. EricT: Which Peppermint Pattie Came first, the Candy or the Peanuts Character? (englanniksi) CulinaryLore.com 17.11.2012. Viitattu 28.12.2014.
  7. 70 years of Peanuts (englanniksi) Charles M. Schulz Museum 2020. Viitattu 24.10.2022.
  8. Vikki Reich: The Case of Peppermint Patty (englanniksi) Vikki Reichin blogi 21.11.2012.
  9. Sujay Kumar: Gay Characters on Children’s TV, from Bert to SpongeBob (englanniksi) The Daily Beast 24.4.2017. Viitattu 15.1.2020.
  10. Derrick Bang: It ain't necessarily so... (englanniksi) Fivecentsplease.org. Viitattu 27.12.2014.
  11. Seven things you might not know about Peanuts (englanniksi) BBC 25.10.2018. Viitattu 15.1.2020.
  12. Stuart Jeffries: Take that, Charlie Brown! The artists putting the pain into Peanuts (englanniksi) The Guardian 23.10.2018. Viitattu 15.1.2020.