Maisa (Tenavat)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maisa

Maisa (engl. Marcie) on hahmo Charles M. Schulzin luomassa Tenavat-sarjakuvassa.

Silmälasipäinen Maisa on Piparminttu-Pipsan luokkatoveri, paras ystävä ja usein myös omantunnon ääni. Maisa puhuttelee Piparminttu-Pipsaa yleensä ”pomoksi” (sir), mihin Pipsa vastaa aina ”älä sano minua pomoksi”. Toisin kuin Piparminttu-Pipsa, Maisa on älykäs ja menestyy koulussa. Hän kuuluu Piparminttu-Pipsan baseball-joukkueeseen, vaikka hänen motivaationsa urheiluun on lähes olematon. Sekä Piparminttu-Pipsa että Maisa ovat rakastuneita Jaska Jokuseen, joka kuitenkin pitää heitä molempia vain ystävinään. Sarjan useimmista muista hahmoista poiketen Maisa kutsuu Jaska Jokusta tämän oikealla nimellä ”Jaakoksi” (Charles) ja suhtautuu tähän kunnioittavammin kuin useimmat muut. Monissa myöhäisissä stripeissä Piparminttu-Pipsa ja Maisa kilpailevat Jaska Jokusen suosiosta, mistä tämä on pelkästään kiusaantunut tai välinpitämätön. Hyväntahtoinen Maisa auttaa joskus Eppua tämän levittäessä sanaa suuresta kurpitsasta tai osallistuu Ressun mielikuvitusleikkeihin ensimmäisen maailmansodan lentäjäsankarista.

Piparminttu-Pipsan tavoin Maisa ei käytä mekkoa vaan pukeutuu shortseihin ja t-paitaan. Tenavat-animaatioissa hänen paitansa on yleensä oranssi tai punainen. Maisan silmiä ei juuri koskaan nähdä lasien vuoksi.

Maisa esiintyi Tenavissa ensimmäisen kerran 20. heinäkuuta 1971[1] ja hänet nimettiin 11. lokakuuta samana vuonna. Jo yhdessä vuonna 1968 julkaistussa tarinassa oli esiintynyt Maisaa huomattavasti muistuttanut Tuula (Clara) -niminen hahmo.[2] Maisan ensimmäinen animaatioesiintyminen oli vuonna 1973 valmistuneessa televisioanimaatiossa There's No Time for Love, Charlie Brown.[3] Maisa oli aluksi kuvattu Piparminttu-Pipsaa selvästi nuorempana, mutta ikäero katosi pian.

Maisa on nimetty Schulzin perhetutun Marcie Carlinin mukaan.[4]

Monet ovat tulkinneet Piparminttu-Pipsan ja Maisan kuvaukseksi lesboparista,[5] vaikka Schulzin piirtämät stripit eivät millään lailla tue tätä oletusta. Schulz ohitti tällaiset oletukset myös toteamalla hahmojen olevan lapsia.[6] Tämä tulkinta hahmoista esiintyy silti usein Tenaviin viittaavassa populaarikulttuurissa ja erilaisissa parodioissa. Siihen on viitattu esimerkiksi televisiosarjoissa Simpsonit, Family Guy ja Rillit huurussa.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Celebrating Peanuts 60 years, s. 206. Andrews McMeel Publishing, Kansas City 2009.
  2. Meet the Gang (englanniksi) Fivecentsplease.com. Viitattu 27.12.2014.
  3. Scott McGuire: The Peanuts Animation and Video Page (englanniksi) Fivecentsplease.org. Viitattu 27.12.2014.
  4. Rheta Grimsley Johnson: Good Grief: The Story of Charles M. Schulz, s. 150. Ravette Books, Sussex 1989.
  5. Sujay Kumar: Gay Characters on Children’s TV, from Bert to SpongeBob (englanniksi) The Daily Beast 24.4.2017. Viitattu 15.1.2020.
  6. Derrick Bang: It ain't necessarily so... (englanniksi) Fivecentsplease.org. Viitattu 27.12.2014.
  7. Seven things you might not know about Peanuts (englanniksi) BBC 25.10.2018. Viitattu 15.1.2020.