Kutri

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kutri näyttää taitonsa baseballissa.

Kutri (engl. Frieda) on hahmo Charles M. Schulzin luomassa Tenavat-sarjakuvassa. Hän oli mukana sarjassa lähinnä 1960-luvun aikana, mutta poistui myöhemmin.

Kutri on hieman turhamaisena kuvattu tyttö, joka mainitsee lähes jokaisessa yhteydessä luonnonkiharat hiuksensa, joista hän on hyvin ylpeä. Kutri arvostelee usein Ressua laiskuudesta, koska hänen mielestään beaglen tulisi ajaa jäniksiä. Kutri sai muutaman kerran Ressun pakotettua kanssaan jänismetsälle, mutta Ressu ei todellisuudessa jahdannut jäniksiä. Kutri kuuluu Jaska Jokusen baseball-joukkueeseen, jossa hän pelaa takakentällä Tellusta seuraavana ja on suunnilleen yhtä huono pelaaja kuin Tellu, ellei huonompi. Tellu ja Kutri saapuvat useasti yhteisvoimin kesken pelin syöttökummun luo esittämään Jaska Jokuselle absurdeja vaatimuksia. Muutamassa stripissä Kutri on Tellun tavoin rakastunut Amadeukseen ja yrittää ottaa Tellun paikan Amadeuksen pianon ääressä. Amadeus ei välitä hänestä yhtään enempää kuin Tellustakaan. Kutri käyttää mekkoa, joka Tenavat-animaatioissa on väriltään violetti.

Kutri esiintyi Tenavissa ensimmäisen kerran 6. maaliskuuta 1961. Vuonna 1961 hänellä oli myös lyhyen aikaa Misse (Faron) -niminen kissa – ainoa kissa, joka Tenavissa koskaan nähtiin.[1] Schulz piti Misseä epäonnistuneena ideana, koska kissan läsnäolo sarjassa rajoitti Ressun kehittämistä perinteisestä koirasta ihmismäiseen suuntaan, joten Schulz hankkiutui hahmosta pian eroon.[2] Kutri itse poistui Tenavista 1970-luvun puoliväliin mennessä, joskin hän vilahti sen jälkeen vielä parissa yksittäisessä stripissä.[3] Tenavat-animaatioiden musiikin säveltänyt Vince Guaraldi sävelsi Kutrille oman tunnuskappaleen ”Frieda ... with the Naturally Curly Hair”.

Kutrin suoraksi esikuvaksi on mainittu Frieda Rich (1921–1994), joka oli Schulzin työtoveri Art Instruction -piirustuskoulussa. Schulzin elämäkerran kirjoittanut David Michaelis on arvellut, että lyhytkasvuinen Rich olisi innoittanut Schulzia laajemminkin lapsihahmojensa ulkonäön suunnittelussa.[4] Missen alkuperäinen nimi Faron on lainattu kantrilaulaja Faron Youngilta.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Meet the Gang (englanniksi) Fivecentsplease.com. Viitattu 27.12.2014.
  2. Celebrating Peanuts 60 years, s. 106. Andrews McMeel Publishing, Kansas City 2009.
  3. Peanuts FAQ (koonnut Derrick Bang), kohta 4.2) (englanniksi) Fivecentsplease.org. Viitattu 27.12.2014.
  4. David Michaelis: Schulz and Peanuts: A Biography, pehmeäkantinen laitos, s. 186–189. Harper Perennial, New York 2008.