Tellu

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee piirroshahmoa. Tellu-nimestä kerrotaan artikkelissa Tellervo (nimi).
Tellu

Tellu (engl. Lucy van Pelt, joissain suomennoksissa sukunimeltään Peltonen) on Charles M. Schulzin Tenavat-sarjakuvassa esiintyvä tyttö. Tellu on luonteeltaan melkoisen äreä, käytökseltään hyökkäävä ja ilmaisee usein itseään huutamalla. Hänen pikkuveljiään ovat Eppu ja Toisto.

Hahmon kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tellu on usein kuvattu häijynä muita, erityisesti Jaska Jokusta kohtaan. Tellu on aina ensimmäisenä muistuttamassa sekä Jaska Jokusta itseään että muita tämän heikkouksista. Joskus hän teeskentelee ensin hyväntahtoista voittaakseen Jaska Jokusen luottamuksen. Hän esimerkiksi säännöllisesti nöyryyttää Jaska Jokusta houkuttelemalla tämän potkaisemaan amerikkalaista jalkapalloa, mutta kiskaisee pallon viime hetkellä pois tämän edestä. Tellu käyttää usein Jaska Jokusesta nimitystä ”senkin pölkkypää” (You blockhead) ja Ressusta nimitystä ”tyhmä beagle” (stupid beagle). Veljeään Eppua Tellu pyrkii jatkuvasti määräilemään ja toisinaan myös lyö häntä. Kaikista Tenavien hahmoista Tellu käyttää useimmin fyysistä väkivaltaa.

Tellu rakastaa Amadeusta, joka ei kuitenkaan välitä hänestä. Tellulla on tapana nojailla Amadeuksen lelupianoon tämän soittaessa sitä, ja esittää spekulaatioita heidän tulevasta naimisiinmenostaan. Tellu pitää itseään hyvin viehättävänä, mutta ilmeisesti kukaan muu ei pidä, paitsi Ressu, joka yrittää toisinaan suudella häntä.

Tellulla on lasten limonaadinmyyntikojuja muistuttava oma ”psykiatrin vastaanotto”, jossa muut hahmot vuorollaan vierailevat. Kuultuaan ”potilasta” hän antaa aina jonkin lyhyen ja hyödyttömän neuvon ja vaatii välittömästi maksua; taksa on aina viisi senttiä (vanhoissa suomennoksissa 25 penniä). Tellu kuuluu Jaska Jokusen baseball-joukkueeseen. Hän pelaa ulkovuorossa aina takakentällä (useimmiten keskikentällä, joskus oikealla kentällä) eikä saa koskaan palloa kiinni, mutta antaa asialle aina jonkin mielettömän selityksen. Hän tulee myös usein kesken pelin syöttökummun luo tekemään Jaska Jokuselle omituisia ehdotuksia.

Tellua luonnehditaan usein kärttyisäksi ja hänestä käytetään varsinkin vanhemmissa stripeissä nimitystä fussbudget (ei vakiintunutta suomennosta, tarkoittaa hälisevää tai kiukuttelevaa henkilöä).

Tellulla on tummat, puolipitkät hiukset. Tellun asuna on useimmiten ollut vanhanaikainen mekko, jossa on lyhyet, pussimaiset hihat ja pieni röyhelö kauluksessa. Tenavat-animaatioissa mekko on aina sininen. 1980-luvulta alkaen ilmestyneissä stripeissä Tellu kuitenkin pukeutuu lähinnä housuihin ja paitaan. Kaikkein ensimmäisissä stripeissä Tellun silmien ympärillä oli renkaat, toisin kuin muilla sarjan hahmoilla. Schulz jätti ne pian pois, mutta niistä jäi jäljelle Tellun silmien molemmin puolin olevat puolikaaret, jollaiset on myös Epulla ja Toistolla.

Hahmon historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tellu esiintyi Tenavissa ensimmäisen kerran 3. maaliskuuta 1952.[1] Tellun englanninkielinen sukunimi van Pelt on lainattu Fritz ja Louanne van Pelt -nimiseltä pariskunnalta, johon Schulz tutustui asuessaan 1950-luvun alussa vuoden ajan Colorado Springsissä.[2] Sukunimi mainittiin ensimmäisen kerran 16. toukokuuta 1954 julkaistussa stripissä, josta ilmeni myös, että etunimi Lucy on lyhenne nimestä Lucille. Vastaavasti suomennoksissa ”Tellu” on lyhenne Tellervosta, mutta oikea nimi mainitaan vain hyvin harvoin. Piparminttu-Pipsa kutsuu Tellua kuitenkin aina Tellervoksi.

Tellu oli aivan aluksi kuvattu melko suloisena lapsena, ja tässä vaiheessa Schulz sai häneen ilmeisesti innoitusta omasta ensimmäisestä tyttärestään Meredithistä. Tellun hahmo alkoi kuitenkin pian muuttua.[3] Schulzin elämäkerran kirjoittaneen David Michaelisin mukaan Tellun myöhempi persoonallisuus olisi ollut karikatyyri Schulzin ensimmäisestä vaimosta Joycesta ja jossain määrin myös tämän sukulaisista. Schulz itse kiisti tämän, jos sitä kysyttiin häneltä.[4] Michaelis esitti väitteensä tueksi joitain aihetodisteita. Kun Schulzin ensimmäinen avioliitto hajosi loppukesällä 1972, hän piirsi samaan aikaan sarjakuvan, jossa Jaska Jokunen lopultakin erottaa Tellun baseball-joukkueestaan. Kun Schulzin toinen avioliitto muodostui ensimmäistä onnellisemmaksi, Tellun hahmo selvästi pehmeni Tenavien myöhempinä vuosina.[5] Myös Tellulle sukunimensä antanut Louanne van Pelt (1929–2015) on joskus julistettu hahmon esikuvaksi, mutta hän itse arveli hahmon persoonallisuuden perustuneen luultavammin Joyce Schulziin.[6][7]

Vuonna 1963 Italian kommunistien pää-äänenkannattaja l’Unità kommentoi ensimmäistä italiankielistä Tenavat-kokoelmaa julistamalla Tellun fasistiksi, mikä herätti huomiota Yhdysvalloissa.[8][9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Meet the Gang Fivecentsplease.com. Viitattu 25.3.2013.
  2. David Michaelis: Schulz and Peanuts: A Biography (pehmeäkantinen laitos), s. 252–253. Harper Perennial, New York 2008.
  3. Michaelis 2008, s. 248–251.
  4. Michaelis 2008, s. 300–309.
  5. Michaelis 2008, s. 480, 505–510.
  6. John Kiesewetter: Lucy Van Pelt Was From Mariemont (englanniksi) Cincytv-blogi 1.11.2007. Viitattu 7.2.2016.
  7. Stephanie Earls: Colorado Springs woman who inspired 'Peanuts' character has died (englanniksi) The Gazette 29.4.2015. Viitattu 7.2.2016.
  8. http://news.google.com/newspapers?nid=1734&dat=19630810&id=hU8cAAAAIBAJ&sjid=alEEAAAAIBAJ&pg=2564,2487317
  9. http://projects.latimes.com/hollywood/star-walk/charles-schulz/