Kaustinen (Tenavat)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaustinen (Woodstock)
Kaustinen puhuu.
Kaustinen puhuu.
Luoja(t) Charles M. Schulz
Näyttelijä(t) Bill Meléndez (ääni)
Ensiesiintyminen 1967
Henkilötiedot
Kotipaikka Jaska Jokusen kotipihan läheisyydessä oleva puu
Suhteet
Tutut Ressu (ystävä)

Kaustinen (engl. Woodstock) on Charles M. Schulzin Tenavat-sarjassa esiintyvä hahmo. Kaustinen on pieni keltainen lintu, joka on Ressu-koiran paras ja uskollinen ystävä. Kaustinen asustaa Ressun koirankopin läheisyydessä olevassa puussa. Kaustinen lentää omituisesti ja sillä on usein suuria vaikeuksia asioissa, joita kaikki linnut normaalisti osaavat tehdä.

Kaustisen ”puhe” on aina kirjoitettu erikoisista pystysuorista viivoista muodostuvalla merkistöllä, ja usein Ressu tulkitsee Kaustisen puheet lukijalle. Tenavat-animaatioissa Kaustinen pitää piipittävää ääntä. Hahmoa ääninäytteli ohjaaja Bill Meléndez, joka näytteli myös Ressun ääntä. Joissain animaatioissa Kaustinen on lisäksi lahjakas viheltämisessä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tenavissa alkoi esiintyä jo vuonna 1960 lintuja, jotka puhuivat kieltä, jota Ressu ymmärsi mutta lukijat ja muut hahmot eivät. Erilaiset linnut esiintyivät nimenomaan Ressun ystävinä ja juttukavereina. Kerran Ressun koirankopin katolle tehtiin linnunpesä ja Ressu sai sitten toimia lastenvahtina, toisen kerran pesä rakennettiin suoraan Ressun vatsan päälle. Lintuja tuli ja meni, mutta niitä ei yksilöity.

Vuonna 1965 sarjaan ilmestyi omituisen näköinen keltainen lintu, joka lensi usein ylösalaisin. Linnulla oli vaikeuksia ohjata lentoaan ja saavuttaa paria metriä suurempaa lentokorkeutta. Niinpä se törmäili usein kaikenlaisiin esteisiin.

On hankalaa sanoa tarkalleen, missä vaiheessa juuri Kaustiseksi myöhemmin nimetty lintu nähtiin ensi kerran. Erään tulkinnan mukaan hahmon ensiesiintyminen olisi ollut 4. huhtikuuta 1967 ilmestyneessä stripissä[1]. Tietokirjailija Nat Gertlerin mukaan jo 4. maaliskuuta 1966 julkaistussa stripissä esiintyvistä kahdesta linnunpoikasesta jompikumpi on varmuudella Kaustinen.[2] Ajan mittaan hassu lintu alkoi viettää yhä enemmän aikaa Ressun kanssa. Ressu kertoo lopulta 22. kesäkuuta 1970 saaneensa selville linnun nimen.

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Schulz antoi uudelle hahmolle nimen vasta kun se oli kehittynyt tarpeeksi. Nimeksi tuli Woodstock vuonna 1969 pidetyn kuuluisan rockfestivaalin mukaan. Schulz sanoi itse moneen kertaan, ettei nimeen liity mitään piilomerkitystä. Silti juuri nimen vuoksi hahmoa on usein pidetty hippinä.

Suomennos Kaustinen viittaa Kaustisen kunnassa vuosittain järjestettäviin kansanmusiikkijuhliin. Käännös on suomentaja Panu Pekkasen keksimä.[3] Useimmissa muissa kielissä nimeä ei ole käännetty lainkaan.

Luonne ja ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaustinen on uskollinen ja lähtee aina mukaan kaikkeen Ressun kanssa. Se on kuitenkin toisinaan myös ailahtelevainen ja väsyy nopeasti. Kaustinen ja Ressu ovat riitaantuneet useammankin kerran, mutta lopulta he aina sopivat riitansa. Joskus harvemmin Kaustinen on nähty myös lasten seurassa.

Kaustinen on fyysisesti hyvin vahva; hän kykenee mm. nostamaan Epun ilmaan.

Kaustisen lentotaito ei juuri parantunut vuosien kuluessa. Se lentää usein ylösalaisin ja törmäilee esteisiin. Se onnistuu kuitenkin saamaan toisinaan enemmän korkeutta ja kykenee esimerkiksi istumaan puhelinlangalla. Vaakalentokorkeus on kuitenkin edelleen vain muutamia metrejä.

Muiden lintujen lisäksi Ressu on ainoa, joka ymmärtää Kaustisen puhetta. Kaustinen osaa kuitenkin kirjoittaa niin kirjoituskoneella kuin kynälläkin siten, että kaikki ymmärtävät. Kaustinen on toiminut Ressun sihteerinä monta kertaa.

Usein Kaustinen on yrittänyt myös urheilla. Amerikkalaisen jalkapallon pelaaminen ei ole onnistunut, sillä Kaustinen on pienempi ja kevyempi kuin jalkapallo. Samoja ongelmia on ollut myös baseballin kanssa. Joissain 1990-luvulla ilmestyneissä stripeissä Kaustinen vaikuttaisi kuitenkin kuuluvan Jaska Jokusen baseball-joukkueeseen.

Kaustinen on mukana Ressun partiossa (Beagle scouts) ja myös Ressun johtamassa muukalaislegioonassa. Se nähdään usein myös Ressun alter egon, ensimmäisen maailmansodan lentäjäsankarin mekaanikkona.

Kaustinen on myös helikopterilentäjä: Kaustinen istuu Ressun sylissä, Ressu pyörittää korviaan kuin propellia ja he lähtevät lentoon. Kun Ressu kysyi kerran, missä Kaustinen on oppinut lentämään helikopteria, hän vastasi "Vietnamissa".

Kaustinen rakastuu välillä kastematoihin ja lumihiutaleisiin. Schulz piirsi usein äitienpäivänä stripin, jossa Kaustinen odottaa kohtaavansa kadonneen äitinsä, mutta toive ei koskaan täyty.

Laji[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaustisen (ja hänen identtisten ystäviensä) laji ei ole koskaan selvinnyt, vaikka Ressu on sitä yrittänyt joskus selvittää. Kaustinen ei ilmeisesti itsekään tiedä sitä.

Kaustisen lajitoverit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaustisen lajitovereita näkyi sarjassa melko usein. Ressun partioon kuuluneet linnut saivat myös nimet. Partioryhmä nähtiin ensimmäisen kerran 1974, ja siihen kuului alkujaan Ressun ohella neljä lintua: Kaustinen, Kale eli Kalevi (Bill), Rainer (Olivier) ja Johannes (Conrad). Myöhemmin mukaan tulivat Hanna (Harriet) vuonna 1980, Sulevi (Raymond) vuonna 1988, Reima (Fred) vuonna 1990 ja Roy vuonna 1998.[1][3] Samat linnut kuuluvat myös Ressun muukalaislegioonan yksikköön, paitsi Hanna. Yhdessä sarjakuvassa Hanna ja Kalevi menevät naimisiin.

Vaikka nämä lajitoverit esiintyvätkin melko paljon Tenavissa, selkeä yksilöllinen luonne on vain Kaustisella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Charles M. Shculz: Ressu ja Punainen paroni
  • Charles M. Schulz: Ressu korpien kunkkuna

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Meet the Gang (englanniksi) Fivecentsplease.com. Viitattu 26.12.2014.
  2. Nat Gertler: Not the anniversary of Woodstock AAUGH.com (Gertlerin blogi) 4.4.2016. Viitattu 5.4.2016.
  3. a b Yhtä juhlaa, Tenavat!, s. 7, 11. Ilta-Sanomien erikoisliite 4.11.1999.