Ismo Apell

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ismo Apell
Henkilötiedot
Koko nimi Ismo Otto Ensio Apell
Syntynyt 9. maaliskuuta 1968 (ikä 51)
Kiuruvesi
Ammatti näyttelijä, yrittäjä
Näyttelijä
Merkittävät roolit Veijo Salmi
(Puhtaat valkeat lakanat)
Auren
(Lapin kullan kimallus)
Keijo Sahioja
(Karjalan kunnailla)
Palkinnot

Yleisö-Venla, Karjalan kunnaat

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Ismo Otto Ensio Apell (s. 9. maaliskuuta 1968 Kiuruvesi)[1] on suomalainen näyttelijä ja ohjaaja. Hän valmistui Teatterikorkeakoulusta 1991 ja tuli tunnetuksi tv-sarjasta Puhtaat valkeat lakanat.

Apell on perustajajäsen, toimitusjohtaja ja toinen osakas koulutus-, ohjelma-, mainonta- ja tapahtuma- sekä teatterituotantopalveluja tarjoavassa Tuotantotalo Turpatalli Oy:ssä, joka perustettiin vuonna 2008 Karjalan kunnailla -televisiosarjan kuvausten yhteydessä Kontiolahdella. Kuopiossa päämajaansa pitävä Turpatalli toimii valtakunnallisesti.

Turpatalli jatkoi Apellin aiemman yrityksen, Mela & Meisseli Oy:n, veneilypalveluiden rinnalla aloittamaa ohjelmapalvelutoimintaa. Apell myi Mela & Meisselin osakkeet vuonna 2011.

Apell palasi Helsingistä kotiseudulleen Kiuruvedelle vuonna 2004. Hän asuu nykyään Kuopiossa ja hänellä on kuusi lasta. Hänet valittiin kuntavaaleissa 2017 Kuopion kaupunginvaltuustoon keskustan listalta.[2][3]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ismo Apell on tuttu muun muassa MTV3:n sketsisarjasta Paristo, draamasarjasta Puhtaat valkeat lakanat, jossa Apell nähtiin Veijo Salmen roolissa ja TV2:lla sarjasta Meidän jengi, jossa hän näytteli Jari Willgreniä, Lehmän vuosi, jossa hänet nähtiin Lasse Sjöbergin roolissa, Pertsa ja Kilu, jossa hän näytteli Paavolaa, Tahdon asia, jossa hän näytteli Veikko Rastilaa sekä Karjalan kunnailla, jossa hän näytteli Keijo Sahiojaa. Vuoden 2007 alusta Apell juonsi Jeopardy -tietovisailun Suomen versiota Nelosella.

Teatteri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apell näytteli Tampereen Työväen Teatterissa menestysmusikaalissa Vuonna -85 sekä Jaakko Teppo-musikaalissa Onnen kerjäläiset, joka sai ensi-iltansa 26. marraskuuta 2009 Tampere-talossa. Vuonna 2011 Ismo näytteli Porthosia rock-komedia musikaalissa Muskettisoturit.

Apell on paitsi käsikirjoittaja - hän oli muun muassa yksi Komediateatteri Arenassa esitetyn Potut pottuina -revyyn käsikirjoittajista - myös ohjaaja ja dramaturgi: hän ohjasi Pielavesi-Teatterille näytelmän Simpauttaja vuonna 2005, näytelmän Ulvova mylläri 2006 ja näytelmän Kivenpyörittäjän kylä 2007. Hän on ollut ohjaamassa myös kesällä 2008 Iisalmessa näytelmää Koljonvirta 1808. Sittemmin hän on ohjannut muun muassa Joensuussa Hasaniemen Teatterissa sekä Kiuruveden Maalaiskaupungin Teatterissa, joiden johtaja hän myös on.

Viimeisimpiin ohjauksiin ja dramatisointeihin kuuluu mm. Siunattu Hulluus (Kiuruveden Maalaiskaupunginteatteri, Kesäteatteri Eerola 2013), Onnen Maa (Siilinjärven Teatteri 2013), Mummun saappaassa soi fox ( Mikkelin Teatteri 2013), Katsastus (Siilinjärven Teatteri 2012), Rölli ja metsänhenki (Hasaniemen Teatteri 2011) ja Lämminveriset (Mikkelin Teatteri 2011). Hän käsikirjoitti, ohjasi ja myös näytteli kansanmusikaalissa Jaakko Teppo goes to Mallorca, joka teki kolme valtakunnan laajuista kiertuetta vuosina 2011 ja 2012.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen teatterit ja teatterintekijät 1993, Tammi 1993
  2. Sharma, Mira: Näyttelijä Ismo Apellista, 48, isä kuudetta kertaa: ”Vastoin nykypäivän trendejä olen saanut paljon lapsia” Ilta-Sanomat. 18.9.2016. Viitattu 18.9.2016.
  3. Alaranta-Saukko, Meri: Työt­tö­myys­pätkät saivat Ismo Apellin kokeilemaan pullakuskin hommia – kaupan työntekijä luuli piilo­ka­me­ra­pi­laksi Suomenmaa. 7.4.2018. Viitattu 19.7.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]