Hyvinkään-Riihimäen talousalue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hyvinkään-Riihimäen talousalue muodostuu Hyvinkään ja Riihimäen kaupungeista sekä Hausjärven ja Lopen kunnista. Alueen neljän kunnan yhteenlaskettu väkiluku on noin 91 500 ja pinta-ala 1 489 neliökilometriä. Hyvinkää kuuluu Uudenmaan maakuntaan ja Helsingin seutukuntaan, kun taas Riihimäki, Hausjärvi ja Loppi kuuluvat Kanta-Hämeen maakuntaan ja muodostavat Riihimäen seutukunnan.

Hyvinkään-Riihimäen talousalue muodostaa yhteisen työssäkäynti- ja asiointialueen, joka on myös pääkaupunkiseudun lähiliikenteen ulottuvissa. Talousalueen työmatkalaisista noin 45 % pendelöi päivittäin joko talousalueen sisällä tai alueelta ulospäin. Hyvinkäältä ja Riihimäeltä pendelöi talousalueen sisällä ja talousalueelta ulos 42–43 % työvoimasta. Hausjärvellä pendelöivien määrä on 61 % ja Lopella 50 %.[1] Talousalueen kunnissa asuvasta työvoimasta 10–35 % käy töissä pääkaupunkiseudulla.

Talousalueen kunnat tekevät yhteistyötä eri muodoissa muun muassa julkisen palvelun peruspalveluiden, terveydenhuollon, koulutuksen ja infrastruktuurin järjestämisessä sekä elinkeinoelämän palveluissa. Talousalueen ylimpänä yhteistyöelimenä toimii talousaluetoimikunta[2].

Alueen pääväyliä ovat Hyvinkään ja Riihimäen alueiden läpi kulkeva moottoritietasoinen valtatie 3 välillä HelsinkiTampere, Hyvinkään kautta kulkeva valtatie 25 sekä Lopen, Riihimäen ja Hausjärven läpi kulkeva kantatie 54. Hyvinkään-Riihimäen alueen rautatiet ovat Helsingin ja Tampereen välinen Suomen päärata sekä Riihimäki–Lahti-rata ja Hyvinkää–Karjaa-rata Hankoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhteistoimintaa Hyvinkään-Riihimäen talousalueella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]