Haistilan rautatieasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Haistila
Perustiedot
Rataosa Tampere-Pori
Ratakilometri 311 + 382
Kunta Ulvila
Etäisyydet Tampere 125,9 km
Pori 10,8 km
Avattu 1895
Lakkautettu 1973
 • henkilöliikenne  1973
 • tavaraliikenne  1956
Asemarakennus
Rakennettu puu
Ratapiha
Raiteisto 1. läpikulkuraide, muu ratapiha purettu

Haistilan rautatieasema oli Haistilan kylässä sijainnut rautatieasema rataosalla Tampere–Pori, Nakkilan ja Friitalan välissä Ulvilan silloisessa pitäjässä. Haistilan pysäkki avattiin radan valmistumisen yhteydessä 1895. Asemaksi se laajennettiin vuonna 1900. Haistilan rautatieasema palveli lähinnä tavaraliikennettä ja Haistilan kylää. Lisäksi sen alaisuudessa toimi Friitalan seisake.

Haistilan aseman merkitys rautatiehistoriassa on lähinnä sen toiminnassa radan alkuaikoina. Haistilan kohdalla rata kulkee noin sadan metrin päässä Kokemäenjoesta, välittömästi aseman yläpuolella se muuttuu purjehduskelvottomaksi Ruskilan kosken vuoksi. Ennen Mäntyluodon satamaan vievän radan valmistumista suurin osa sinne kulkeneesta rahdista siirrettiin junista jokilotjiin Haistilan asemalla. Ratapihan länsiosasta johti pistoraide jokirantaan.

Mäntyluodon radan valmistuttua vuonna 1900 Haistilan aseman merkitys väheni. Asema aleni lopulta miehittämättömäksi seisakkeeksi vuonna 1954. Tavaraliikenne asemalta lopetettiin vuonna 1956. Vaihteet ja pistoraiteet purettiin vielä samana vuonna. Lopullisesti Haistilan asema lakkautettiin vuonna 1973, kun henkilöliikenne lopetettiin.

Asemarakennus on edelleen paikallaan. Se muutettiin asunnoiksi jo vuonna 1962.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.