Haarajoki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Haarajoki
Kaupungin kartta, jossa Haarajoki korostettuna.
Kaupungin kartta, jossa Haarajoki korostettuna.
Kaupunki Järvenpää
Suuralue Koilliset kaupunginosat[1]
Kaupunginosa nro 15 [2]
Väkiluku 1 577[1] (31.12.2014)

Haarajoki on kaupunginosa Järvenpään koillisosassa. Se sijaitsee noin seitsemän kilometriä kaupungin keskustasta koilliseen. Se on Järvenpään pohjoisin ja toiseksi itäisin kaupunginosa. Siellä on vuonna 1926 perustettu Haarajoen koulu, jossa on peruskoulun luokat 1–6[3] ja kaksi päiväkotia: vuonna 2009 avattu Närekadun päiväkoti,[4] ja yksityinen Kotirannan päiväkoti. Vuonna 2014 kaupunginosassa oli 1 539 asukasta.

Haarajoella on lähikauppa, nuorisotila, kampaamo, pelihalli ja pizzeria. Palvelut sijoittuvat pääosin Haarajoenkadun varrelle.

Haarajoki on Järvenpään kaupunginosista melko harvaan asuttu, koska siellä on vain vähän kerros- ja rivitaloja. Taajamaa hallitsevat omakotitalot ja muutama rivitalo. Haarajoella ei ole taajaman liikennemerkkejä. Kerrostaloja on vain pari kaupunginosan koillisosassa, lähellä Mäntsälän ja Tuusulan rajaa. Haarajoen kirjasto lakkautettiin keväällä 2014, sen paikalla sijaitsee nykyään nuorisotalo. Haarajoen naapurikaupunginosat ovat Pietilä lännessä sekä Mylly etelässä.

Haarajoen alakoulu

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Haarajoen koulu

Haarajoen koulu on kasvava noin 250 oppilaan koulu. Koulua on laajennettu useaan kertaan.

Haarajoen rautatieasema

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Haarajoen rautatieasema
Haarajoen asema.

Henkilöliikenne asemalla alkoi syyskuun 3. päivänä vuonna 2006. Haarajoen rautatieasemalta on noin 30 minuutin junamatka sekä Helsinkiin että Lahteen. Rautatieaseman ansiosta Haarajoki on kasvava taajama. Asemalla on rakennettu pyörätelineitä, parkkipaikkoja, katos ja tunneli, josta pääsee hissillä tai portaita ylös. Asemarakennusta ei ole.

  1. a b Tilastotietoja Järvenpäästä 2014 (xls (Excel-tiedosto)) (Tiedoston välilehti Väestö ja väestömuutokset, Taulukko 3.4. Väestö kaupunginosittain iän mukaan 31.12.2014) Järvenpään kaupunki. Arkistoitu 31.5.2019. Viitattu 20.7.2017.
  2. Järvenpään karttapalvelu (Layer list -valikosta "Kaupunginosat") Järvenpään kaupunki, Paikkatietopalvelut. Viitattu 20.7.2017.
  3. Haarajoen koulu (Arkistoitu – Internet Archive). Järvenpää.
  4. Närekadun päiväkoti Järvenpään kaupunki. Viitattu 23.11.2019. [vanhentunut linkki]
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.