Wärtsilä (Järvenpää)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Järvenpään kaupunginosaa. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Wärtsilä
Kaupungin kartta, jossa Wärtsilä korostettuna.
Kaupungin kartta, jossa Wärtsilä korostettuna.
Kaupunki Järvenpää
Suuralue Läntiset kaupunginosat[1]
Kaupunginosa nro 10 [2]
Väkiluku 74[1] (31.12.2014)

Wärtsilä on Järvenpään 10. kaupunginosa, ja sijaitsee kaupungin pohjoisrajalla pääradan ja Nummenkylän kaupunginosan välissä. Wärtsilä rajautuu pohjoisessa ja lännessä Tuusulan kunnanrajaan. Wärtsilä sijaitsee noin viisi kilometriä kaupungin keskustasta luoteeseen. Kaupunginosa on pääosin teollisuusaluetta.[2] Wärtsilään kuuluvan Purolan rautatieasema sijaitsee Wärtsilässä. Väkiluvultaan - 74 asukasta vuoden 2014 lopussa - Wärtsilä on Järvenpään pienimpiä kaupunginosia.[1]

Wärtsilänkatu johtaa Järvenpään keskustasta pohjoiseen radan itäpuolta Sorron ja Jampan kaupunginosien läpi päättyen Wärtsilään. Wärtsilän rajanaapureita ovat Tuusulan kunta sekä Nummenkylän, Jampan ja Saunakallion kaupunginosat.

Kaupunginosaa hallitsee 1970 valmistunut Wärtsilä-konsernin Helsingistä muuttama paperikoneita valmistava tehdas. Tehdas siirtyi 1986 Wärtsilän yhtiöjärjestelyissä Valmet Oy:lle, joka sulautui 1999 Rauma Oy:n kanssa Metso Oyj:ksi. Sittemmin Valmet perustettiin uudestaan, kun sellu-, paperi- ja voimantuotantoliiketoiminnat irrotettiin Metso Oyj:stä loppuvuonna 2013. Siten Järvenpään Wärtsilänkadun tehdas on nyt osa Valmet Oy:n sellu- ja paperitoimialaa.

Wärtsilän etelä- ja itäpuolella, pääradan vieressä on pieni asuinalue, jota kutsutaan Ala-Wärtsiläksi, ja se kuuluu Jampan kaupunginosaan.

  1. a b c Tilastotietoja Järvenpäästä 2014 (xls (Excel-tiedosto)) (Tiedoston välilehti Väestö ja väestömuutokset, Taulukko 3.4. Väestö kaupunginosittain iän mukaan 31.12.2014) Järvenpään kaupunki. Arkistoitu 31.5.2019. Viitattu 20.7.2017.
  2. a b Järvenpään karttapalvelu (Layer list -valikosta "Kaupunginosat") Järvenpään kaupunki, Paikkatietopalvelut. Viitattu 20.7.2017.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]