Nummenkylä (Järvenpää)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nummenkylä
Kaupungin kartta, jossa Nummenkylä korostettuna.
Kaupungin kartta, jossa Nummenkylä korostettuna.
Kaupunki Järvenpää
Suuralue Pohjoiset kaupunginosat[1]
Kaupunginosa nro 11 [2]
Väkiluku 1 947[1] (31.12.2014)

Nummenkylä on Järvenpään 11. kaupunginosa ja sijaitsee kaupungin pohjoisosassa.[2] Vuoden 2014 lopussa kaupunginosaan kirjattiin 1 947 asukasta.[1]

Se rajoittuu etelässä Vähänummentiehen, lännessä Puurtajankadun alueeseen ja pohjoisessa sekä idässä Tuusulan kunnanrajaan. Nummenkylä on Järvenpään keskustasta noin neljä kilometriä pohjoiseen.

Nummenkylässä on huoltoasema St1. Nummenkylässä on päiväkoti, ja lähimmät ala-asteen koulut ovat Anttilan koulu ja Saunakallion koulu, lähin yläaste on Koivusaaren koulu. Lukio löytyy noin kolmen kilometrin päästä Pajalasta. Liikuntapaikkoja Nummenkylässä ovat muun muassa Paavonpolun pururata sekä kaupunginosan keskellä oleva kenttä, joka jäädytetään luistelijoita varten.

Nummenkylää lähin rautatieseisake on Purolan rautatieseisake, ja kohtalaisen lähellä on myös Lahden moottoritien liittymä ja sen yhteydessä oleva Haarajoen asema Lahden oikoradan varrella.

Länsinummen alue

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nummenkylän pohjoisosaan on rakennettu Länsinummen alueen taloja, mikä synnyttää osaltaan uutta asuinaluetta.

Nummenkylän naisvankila

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alue rakennettiin vuonna 1883 reservikomppanian koulutus- ja harjoituspaikaksi. Harjoituskentät sijaitsivat Vanhan valtatien länsipuolella nummimaastossa, jossa nyt on osittain omakotiasutusta. Reservikomppanian aikoina vankila-alueella oli kaikkiaan 11 rakennusta. Muun muassa presidentti Svinhufvud oli ollut oppilaana Nummenkylässä.selvennä Reservikomppaniat lakkautettiin Suomessa 1902.

Rakennukset siirtyivät suojeluskuntien käyttöön päällystön koulutuspaikaksi, ja sota-aikana ne olivat Puolustusvoimien käytössä. Sodan jälkeen vuonna 1948 Keravan vankilan naisosasto siirtyi joksikin aikaa Nummenkylään, josta se muutti aikanaan Hämeenlinnaan.

Nykyisin yksityiskäytössä oleva alue on suojelukohde. Se on saneerattu vuosina 2003–2007 ja tunnetaan Nummenkylän naisvankilana. Vuonna 2008 Nummenkylän naisvankilan alueella ollut tulipalo tuhosi entisen myymälä- ja varastorakennuksen. Alueella toimii nykyään aktiivinen asukasyhteisö.

  1. a b c Tilastotietoja Järvenpäästä 2014 (xls (Excel-tiedosto)) (Tiedoston välilehti Väestö ja väestömuutokset, Taulukko 3.4. Väestö kaupunginosittain iän mukaan 31.12.2014) Järvenpään kaupunki. Arkistoitu 31.5.2019. Viitattu 20.7.2017.
  2. a b Järvenpään karttapalvelu (Layer list -valikosta "Kaupunginosat") Järvenpään kaupunki, Paikkatietopalvelut. Viitattu 20.7.2017.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]