Gold Rush!

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gold Rush!
Kehittäjä Sierra On-Line
Julkaisija Sierra On-Line
Jakelija Steam
Suunnittelija Doug MacNeill, Ken MacNeill
Pelimoottori Adventure Game Interpreter
Julkaistu 1988
Lajityyppi seikkailupeli
Pelimuoto yksinpeli
Alusta DOS, Atari ST, Apple IIGS, Mac OS ja Microsoft Windows
Jakelumuoto Digitaalinen jakelu
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Gold Rush! (myöhemmin nimellä California: Gold Rush![1]) on vuonna 1988 Sierra On-Line -peliyhtiön julkaisema graafinen seikkailupeli. Pelin suunnittelivat Doug ja Ken MacNeill.

Gold Rush! on yksi viimeisimpiä Sierran AGI-käyttöliittymällä tehtyjä pelejä ja se on myös yksi monimutkaisimmista. Peli ei liene yhtä tunnettu kuin muut Sierran seikkailupelit.

Pelin julkaisuoikeudet omistaa tällä hetkellä The Software Farm ja pelin alkuperäiset kehittäjät MacNeillit.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli sijoittuu vuoteen 1848, juuri hetkeen ennen Kalifornian kultaryntäystä. Pelihahmo on brooklyniläinen lehtimies Jerrod Wilson, joka saa tiedon, että hänen täytyy matkustaa Sacramentoon tapaamaan kauan kadoksissa ollutta veljeään. Joitakin minuutteja pelin alkamisen jälkeen leviää kaupungissa tieto kultaesiintymistä Kaliforniassa ja se vaikeuttaa hänen lähtemistään Sacramentoon.

Pelissä Jerrodilla on useita keinoja päästä veljensä luokse. Hän voi matkustaa postivaunuilla, joka on halvin vaihtoehto ja aina käytettävissä riippumatta siitä, kuinka kauan hän viettää aikaansa Brooklynissä. Tämä reitti vie Jerrodin Pohjois-Amerikan intiaanien luokse, aavikolle ja hän joutuu kokemaan Sierra Nevadan talvimyrskyn. Hän voi myös matkustaa laivalla Panamaan, soiden ja viidakoiden läpi ja toisella laivalla Sacramentoon. Tämä vaihtoehto on muita kalliimpi ja Jerrordin pitää varautua huolellisesti Panaman trooppisen ilmaston vaaroihin, kuten malariaan, muurahaisiin ja krokotiileihin. Kolmas ja hitain tapa matkustaa on laivalla Kap Hornin ympäri. Tällä reitillä on omat vaaransa, myrskyistä keripukkiin. Jokaisella reitillä Jerrod voi sairastua satunnaisesti parantumattomaan tautiin kuten koleraan ja siksi pelaajan on hyvä tallentaa peli usein. Kun Jerrod saapuu Sacramentoon, ovat lopputehtävät sen jälkeen kaikki yksiä ja samoja.

Kaliforniaan saavuttuaan täytyy Jerrodin kaivaa kultaa, välttää rosvoja ja löytää kadoksissa ollut veljensä.

Kopiosuojaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gold Rush! käyttää kopiosuojauksena sanoja pelin manuaalista. Jos pelaaja antaa väärän vastauksen, pidätetään hänet välittömästi ja seurauksena on hirttotuomio.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikrobitin Jyrki Kasvi antoi arvostelussaan pelille neljä tähteä viidestä. Hän kehui sen juonta ja sivistävyyttä mutta moitti kovia laitevaatimuksia.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b The Software Farm – California Gold Rush
  2. Mikrobitti 9/1989, sivu 45
  3. Tietokonepelien vuosikirja Pelit 1989 syksy, Erikoislehdet Oy, Tecnopress, sivut 95–96

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]