Evli

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Evli Pankki Oyj
Evlilogo.png
Yritysmuoto julkinen osakeyhtiö
Osake OMXH: EVLI
Perustettu 1985 (pankkiiriliike)
2001 (pankki)
Toimitusjohtaja Maunu Lehtimäki
Puheenjohtaja Henrik Andersin
Toimiala rahoitusala
Liikevaihto 59,7 milj. (2014)[1]
Liikevoitto 9,8 milj (2014)[1]
Henkilökuntaa 250 (2014)[1]
Kotisivu www.evli.com

Evli Pankki Oyj on suomalainen sijoittamiseen erikoistunut yksityispankki. Evli palvelee yksityishenkilöitä ja instituutioita, kuten vakuutusyhtiöitä, eläkesäätiöitä, järjestöjä, kuntia ja yrityksiä. Varainhoitopalveluiden lisäksi Evli tarjoaa erilaisia pääomamarkkinoihin liittyviä palveluita, kuten osake- ja muiden sijoitustuotteiden välitystä, markkinatakausta ja sijoitustutkimusta, sekä Corporate Finance -palveluita. Yhtiö tarjoaa lisäksi rahastoja ja sijoitustoimintaa tukevia pankkipalveluita.

Evli ottaa asiakkaikseen yksityishenkilöitä, jos näillä on varallisuutta vähintään 300 000 euroa[2].

Evlin historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carl Ahlström, Henrik Andersin, Roger Kempe ja Thomas Thesleff perustivat Pankkiiriliike Evli Oy:n vuonna 1985. Yhtiö kasvoi 1980–1990-luvuilla nopeasti ja vuoteen 1999 mennessä yhtiö oli Helsingin Pörssin lisäksi Tukholman ja Kööpenhaminan pörssin sekä Eurex-johdannaispörssin jäsen. Yhtiön markkinaosuus oli Helsingin Pörssissä noin 15 prosenttia ja henkilöstöä oli lähes 250 henkilöä. Yhtiö oli vakiinnuttanut asemansa ja vuonna 2000 ja toimi pääneuvoantajana seitsemälle Helsingin Pörssiin sinä vuonna listautuneista 16 uudesta yhtiöstä.

Vuonna 2001 yhtiö sai pankkitoimiluvan ja siitä tuli Evli Pankki Oyj. Evlistä muodostui varainhoito- ja investointipankki. Vuosina 2005 ja 2006 Evli läpikävi merkityksellisen ja onnistuneen strategian muutosprosessin tarkoituksenaan keskittyä liiketoiminnassa erityisesti yksilöllisten varainhoitopalvelujen tarjoamiseen keskeisille asiakasryhmilleen. Strategian muutos auttoi parantamaan Yhtiön taloudellista tuloksellisuutta ja ennustettavuutta. Maunu Lehtimäki nimitettiin yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi vuonna 2006.

Konserni laajeni 2000-luvulla orgaanisen kasvun ohella lukuisten yrityskauppojen kautta kaikilla liiketoiminta-alueillaan. Vuonna 2000 yhtiö laajensi toimintaansa Ruotsiin perustamalla sivuliikkeen Tukholmaan. Vuonna 2002 Yhtiö laajensi toimintaansa Baltian maihin ostamalla investointipankki AS Suprema Securitiesin (myöhemmin Evli Securities AS). Samana vuonna yhtiö vahvisti Corporate Finance -liiketoimintaansa ostamalla Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa toimineen Arthur Andersenin Corporate Finance -liiketoiminnan. Vuonna 2007 Evli laajensi tuotevalikoimaansa ostamalla osuuden Evli Alexander Management Oy:stä, joka tarjoaa osakepohjaisten kannustinjärjestelmien hallinnointipalveluita suomalaisille listayhtiöille. Kansainvälinen kasvu jatkui vuonna 2008, kun Evli laajensi toimintaansa Venäjälle hankkimalla omistukseensa 49,9 prosentin osuuden yritysjärjestelyihin liittyviä neuvontapalveluja tarjoavasta, Venäjällä toimivasta Avanko Oy:stä, joka siirtyi vuonna 2011 täysin yhtiön omistukseen. Tytäryhtiö toimii nykyään nimellä Evli Russia Oy ja se toimii Venäjällä venäläisen tytäryhtiön kautta.

Vuonna 2009 Evli vahvisti varainhoito-osaamistaan ostamalla Carnegien Suomen varainhoitotoiminnot ja solmi yhteistyösopimuksen Carnegien kansainvälisten sijoitusrahastojen edustamisesta ja jälleenmyynnistä Suomessa. Pääomamarkkinat-liiketoiminnan vahvistamiseksi yhtiö osti 70 prosenttia osake- ja korkojohdannaisten välityspalveluita tarjoavasta KKM Partners Oy:stä (myöhemmin Evli Optiot Oy) vuonna 2011. Evlin hankittua myös yhtiön vähemmistöosakkeet yhtiö sulautui Evli Pankkiin vuonna 2014. Vuonna 2013 Evli vahvisti varainhoitoliiketoimintaansa ja hankki 91 prosentin omistusosuuden turkulaisesta Aurator Varainhoito Oy:stä. Samana vuonna Ruotsin Corporate Finance -yksikön toiminta uudelleenjärjestettiin uudeksi yhtiöksi, Evli Corporate Finance AB:ksi. Lisäksi Evli perusti Dubaihin uuden osakkuusyhtiön, Terra Nova Capital Advisors Ltd.:n, joka keskittyy erityisesti niin sanottujen reunamarkkinoiden analyysiin. Varainhoitoliiketoiminnan kasvattamiseksi perustettiin vuonna 2015 tytäryhtiö Evli Alternative Investments Oy harjoittamaan vaihtoehtorahastotoimintaa. Syyskuussa 2015 yhtiö allekirjoitti sopimuksen Head Asset Management Oy:n osake-enemmistön hankinnasta. Osakevälityksellä aloittanut Evli on 30 vuodessa kasvanut pankkiiriliikkeestä pankiksi, joka keskittyy nykyisin asiakkaidensa pääomien ja varallisuuden kasvattamiseen.

Pankin listautuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2015 lopulla Evli ilmoitti listautuvansa Helsingin pörssiin. Se laski liikkeelle B-osakkeita, joilla on vain vähän äänivaltaa. Äänivaltaisista A-sarjan osakkeista yli puolet on pääomistajien hallussa. Näitä ovat Henrik Andersin sekä Ingmanin ja Thesleffin perheet.[2] Listautumisannilla se keräsi 14,2 miljoonaa euroa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Evli Pankki selvittää pörssilistautumista Taloussanomat. 26.8.2015. Viitattu 12.2.2018.
  2. a b Varakkaiden sijoittajien Evli pörssiin Helsingin Sanomat. 10.11.2015. Viitattu 12.2.2018.
  3. Evli keräsi listautumisannilla 14,2 miljoonaa – pörssiin joulukuussa Kauppalehti. 25.11.2017. Viitattu 12.2.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.