Varainhoito

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Varainhoito eli omaisuudenhoito tarkoittaa sijoituspalvelua, jossa asiakas antaa palvelun tarjoajalle oikeuden hoitaa asiakkaan rahoitusvälineitä ja varallisuutta[1].

Sijoituspalvelun tarjoajia ovat sijoituspalveluyritykset[2], joissa varainhoitajat työskentelevät[3]. Varainhoitosopimus laaditaan kirjallisena, ja siihen sisällytetään olennaisia tietoja mm. sopimuksen piirissä olevista varoista, niiden käytöstä, tallentamisesta, palkkioista ja omaisuuden tuoton laskentaperusteista[4].

Varainhoidossa päätösvalta sijoittamisesta on annettu kokonaan tai osittain varainhoitajalle sopimuksen perusteella[1]. Ns. täyden valtakirjan varainhoidossa varainhoitaja liikuttelee sijoituksia itsenäisesti asiakkaalta kysymättä sovittujen ehtojen puitteissa[4]. Mikäli päätösvalta on annettu varainhoitajalle osittain, puhutaan myös konsultatiivisesta varainhoidosta, jolloin varainhoitaja vain tuottaa neuvontaa ja ohjausta sijoituspäätöksiin[4].

Asiakkaat hankkivat varainhoitopalveluita, koska he uskovat pääsevänsä sillä parempaan lopputulokseen kuin itse. Varainhoitopalvelut usein hinnoitellaan palvelun menestykseen sitoen, joka ohjaa myös varainhoitajan intressejä.[4]

Varainhoitotoimintaa Suomessa säätelee sijoituspalvelulaki (747/2012), ja sitä valvoo Finanssivalvonta[5].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Varainhoito TEPA-termipankki. Viitattu 16.8.2021.
  2. Sijoituspalveluyritys TEPA-termipankki. Viitattu 16.8.2021.
  3. Varainhoitaja TEPA-termipankki. Viitattu 16.8.2021.
  4. a b c d Mitä varainhoito on? Sijoitustieto.fi. Viitattu 16.8.2021.
  5. Sijoituspalvelulaki FINLEX. 14.12.2012. Viitattu 16.8.2021.
Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.