Ensiapulaukku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tyypillinen auton ensiapulaukku.
Ranskan armeijan ensiapulaukku.

Ensiapulaukku on laukku, johon on pakattu tarvittavat välineet ensiavun antamiseen. Ensiapulaukun välineistö saattaa vaihdella valmistajan ja tarkemman käyttötarkoituksen mukaan. Erilaiset asetuksen määrittelevät myös ensiapulaukkujen sisältöä esimerkiksi lentoliikenteessä käytettävien ensiapulaukkujen kohdalla. Ensiapulaukkuja voi sekä koota itse että ostaa valmiina paketteina. Itse laukun tulisi olla vesitiivis ja puhdas sekä riittävän suuri tarvittavan välineistön kuljettamiseen.

Ensiapulaukun välineistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tavallisen kaupasta ostetun ensiapulaukun välineistö on suunniteltu lähinnä pienien vammojen hoitoa silmällä pitäen. Varustukseen kuuluu laastareita, sidontatarpeita ja tavallisia särkylääkkeitä. Eri olosuhteisiin ja käyttötarkoituksiin on myös omat ensiapulaukkunsa, joiden varustuksessa on otettu huomioon ympäristön erityisriskit. Esimerkiksi veneeseen tarkoitetussa ensiapulaukussa voi olla merisairauslääkkeitä.[1]

Elvytys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kertakäyttöinen elvytyspalje.

Onnettomuustilanteesa uhrin hapensaannin turvaaminen on ensiarvoisen tärkeää. Tämän vuoksi useimmissa ensiapulaukuissa on varusteita, joiden avulla voi elvyttää ja antaa tekohengitystä.

Ammattikäyttöön tarkoitetuissa laukuissa on lisäksi seuraavat varusteet:

Fyysiset vammat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laastareita on lähes aina ensiapulaukun varustuksessa.

Valtaosa tavallisten ensiapulaukkujen varusteista on tarkoitettu fyysisten vammojen kuten haavojen, palovammojen ja murtumien ensihoitoon.

Suojavälineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kertakäyttöhanskat suojaavat infektioilta.

Ensiapulaukussa on myös välineitä, joilla ensihoitoa antava henkilö voi suojata itsensä esimerkiksi infektioriskiä vastaan.

Muu välineistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lääkkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensiapulaukussa on myös lääkevalmisteita laukun tarkemman käyttötarkoituksen mukaan.

Ensiapulaukun ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansainvälisen standardisoimisjärjestön ISO:n suosituksen mukaan ensiapulaukun tulisi olla väriltään vihreä ja se tulisi olla merkitty valkoisella ristillä,[2][3] jotta laukku olisi helppo löytää esimerkiksi onnettomuustilanteessa. Tästä huolimatta useat tahot käyttävät ensiapulaukkuja, jotka ovat väriltään valkoisia ja merkitty punaisella ristillä. Punainen risti on asevoimien ja Punaisen Ristin käyttöön varattu tunnus, ja sen käyttö muussa tarkoituksessa on kielletty. Siksi sen käyttöä ensiapulaukun tunnuksena tulee välttää.[4] Lisäksi punainen laukku valkoisella ristillä viittaa Sveitsin lippuun.

Yhdysvalloissa ensiapulaukku saattaa olla myös merkitty U.S. National Highway Traffic Safety Administrationin Star of Life -ensihoitotunnuksella (suom. elämäntähti).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ensiapupakkauksen tarvittava koostumus zakon03.ru.
  2. ISO 7010:2003 2009. Geneve: International Organization for Standardization. Viitattu 13.3.2010. (englanniksi)
  3. Registered Safety Signs (ISO 7010) (PDF) (Safe condition signs (E)) 12.1.2010. International Organization for Standardization. Viitattu 13.3.2010. (englanniksi)
  4. Punainen risti - kansainvälinen suojamerkki ja järjestön tunnus Suomen Punainen Risti. Arkistoitu 25.11.2009. Viitattu 13.3.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:First aid kit