Haavateippi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomalaisissa apteekeissa yleisesti myytyä, 3M-yhtiön Micropore-haavateippiä.
Albupore-merkkistä haavateippiä (ulkomainen tuote)
Teippi kirurgiseen paperiin

Haavateippi, kiinnelaastari tai ihoteippi on teippiä, jota käytetään sidosten tai taitosten kiinnittämiseen haavojen päälle. Pienen haavan tai nirhauman kohdalla se voi korvata laastarin. Teippiä käytetään sekä ensihoidossa että osana leikkaushaavojen jälkihoitoa. Se kiinnittyy ihoon liimapinnan avulla. Käytetty liima on tyypillisesti hypoallergeeninen aine, joka on suunniteltu niin, että teippi on hellävaraisesti irrotettavissa ihoa tai haavaa vahingoittamatta. Haavateippiä on usein ensiapulaukuissa. Sitä on tyypillisesti saatavana ainakin valkoisena tai ihonvärisenä.

Haavateippi on hengittävää kuitumateriaalia, eli se päästää ilman kosketuksiin haavan kanssa. Tämä auttaa paranemisessa. Joskus teippiin on lisätty sinkkioksidia, joka toimii antibakteerisena aineena ehkäisten infektioita. Teipit, jotka on tehty mikrohuokoisesta materiaalista (reiät alle 2 nm), kuten 3M yhtiön Micropore (aikaisemmin Transpore), ovat yleisiä.[1]

Haavateipin nimi tulee siitä, että sitä voidaan laittaa sellaisenaan suoraan haavan päälle. Jotkut toiset lääketieteelliset teipit, kuten Leukoplast, on tarkoitettu pelkästään sellaisiin kiinnityksiin, joissa ne eivät ole suoraan kosketuksessa haavaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 3M yhtiö: Celebrating 40 Years of Gentle Performance web.archive.org. 2007. Viitattu 28. marraskuuta 2015. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Surgical tape