Kinesioteippi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kinesioteippiä niskassa

Kinesioteippi, tunnetaan myös nimellä kinesiologiateippi tai ihmeteippilähde?, on kivunlievitykseen käytetty teippi. Se on materiaaliltaan elastista puuvillateippiä, jonka akryyliliimapinta pitää teipin iholla paikoillaan. Kinesioteippiä käytetään urheiluvammojen ja erilaisten kipujen hoitoon.[1] Kinesioteipin vaikutuksista ei juuri ole tieteellistä näyttöä. Vuoden 2012 tutkimuskoonnin perusteella yhdessäkään tutkimuksessa ei löydetty näyttöä kinesioteippauksen vaikutuksesta kivunlievitykseen.[2]

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kinesioteippiä käytetään yleisimmin urheiluvammojen kuntoutukseen ja lihaskipujen sekä lihassärkyjen lievittämiseen. Teippi antaa tukea ja varmistaa oikean liikeradan häiritsemättä verenkiertoa. Kinesioteippiä käytetään usein myös urheiluvammojen ennaltaehkäisyssä, sillä sen avulla voidaan varmistua nivelen liikeradasta ja välttää haitallisia ääriasentoja. Teipin kompressiovaikutus voi auttaa turvotuksen lievittämisessälähde?. Kinesioteippiä voidaan myös käyttää leikkaus- ja muiden arpien hoidossa.[3]

Teipin alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japanilaiset olympiaurheilijat käyttivät kinesioteippiä ensimmäisen kerran olympialaisissa vuonna 1988,lähde? mutta teippaus on vasta viime vuosina levinnyt eurooppalaisten urheilijoiden keskuuteen. Vuonna 2008 Pekingin olympialaisissa lahjoitettiin 50 000 rullaa kinesioteippiä olympiaurheilijoille lähde?.

Vuoden 2008 jälkeen kinesioteippi on levinnyt laajalle, ja se on nykyisin suosittua maailmanlaajuisesti huippu-urheilijoiden keskuudessa – mm. maantiepyöräilijä Lance Armstrong ja jalkapalloilijat Gareth Bale, Gianluigi Buffon ja Mario Balotelli ovat vannoutuneita kinesioteipin puolestapuhujia.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tietoa kinesioteippauksesta (Arkistoitu – Internet Archive). Kinesioteippishop. Luettu 12.8.2015
  2. Williams S., Whatman C., Hume P. A., Sheerin K. (2012). "Kinesio taping in treatment and prevention of sports injuries: a meta-analysis of the evidence for its effectiveness". Sports Med 42 (2): 153–64. doi:10.2165/11594960-000000000-00000. PMID 22124445. 
  3. Management of Scar Tissue (Arkistoitu – Internet Archive) Kim Rock Stockheimer. Luettu 13.10.2015

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]