Haava

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Haavaa ommellaan kiinni.

Haava on ihossa oleva pintarikko. Syntyessään haava vuotaa yleensä verta. Valtimohaava ulottuu ihon pinnalta verisuoniston valtimoon ja on vaarallinen, sillä verenvuodon aiheuttama verenhukka voi aiheuttaa šokkitilan ja sitä kautta kuoleman. Kun haavan verentulo on tyrehdytetty, haavan verimassa hyytyy pienen ajan kuluttua. Näin ei kuitenkaan tapahdu, jos henkilö sairastaa hemofiliaa eli verenvuototautia. Hyytymiskyky vaihtelee eri ihmisillä ja eri aikoina. Hyytymä muodostaa haavaan suojaavan ruven. Ruven alle muodostuu uutta pintaihokudosta, ja aikanaan rupi irtoaa. Tämän yhteydessä esiintyy usein kutinaa. Rupea ei pidä repiä pois, sillä se voi aukaista haavan uudelleen.

Pienten haavojen verenvuoto tyrehdytetään laastarilla. Laastari suojaa myös vaatteita ja ympäristöä sekä antaa myös esteettistä suojaa. Suurehkoihin haavoihin käytetään sideharsoa. Haavan päälle asetetaan imukykyinen liina, joka sidotaan tarpeeksi tiukasti sideharsolla kiinni. Jos tämäkään ei auta, varsinkin valtimoverenvuodoissa, tarvitaan painesidettä. Vakavissa loukkaantumisissa saatetaan tarvita verenkierron tyrehdyttämistä koko raajasta kiristyssiteellä. Maailmalla haavojen paranemisessa on parin viime vuosikymmenen aikana saavutettu lupaavia tuloksia uudella ns. alipainehoidolla.

Raajan suurta verenvuotoa voidaan vähentää asettamalla raaja koholle. Verenpaine raajassa laskee, ja verenvuoto haavasta vähenee.

Jos saatavilla on puhdistusaineita, haava puhdistetaan steriloivalla aineella ennen sen sitomista. Jos steriloivia aineita ei ole saatavilla, tavallinen vesi käy puhdistukseen, kunhan se ei ole saastunutta. Haavasta ulos pulppuava veri itsessäänkin vie onnettomuudessa haavaan tulleita bakteereita ja likaa pois haavasta.

On myös haavatyyppejä, jotka eivät ole trauman vaan sairauden tai pitkäaikaisen paineen aiheuttamia, kuten säärihaava ja makuuhaava.

Haavatyyppejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luotien tekemiä haavoja
  • Viiltohaava (vulnus incisum) – syntyy terävän esineen viiltäessä ihon rikki
  • Pistohaava (vulnus punctum) - syntyy, kun terävä esine pistää ihon läpi
  • Ampumahaava (vulnus sclopetarium) – syntyy, kun luoti lävistää ihon/kehon
  • Ruhje (contusio) - syntyy, kun ihon pintakerros rikkoutuu
  • Puremahaava - syntyy ihmisen tai eläimen puremasta


Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.