Kutina

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee fysiologista tuntemusta. Kutina on myös kaupunki Kroatiassa.
Mies raapii kutisevaa selkäänsä.

Kutina (pruritus) on fysiologisesti kivun kaltainen aistimus. Se ei kuitenkaan ole, toisin kuin aikaisemmin luultiin, lievää kipua. Se tavallisesti herättää halun raapia kutisevaa kohtaa. Kutinan voi aiheuttaa paikallinen ärsytys, esimerkiksi ihottuma tai hyönteisen purema, mutta kyseessä voi toisaalta olla merkki vakavasta yleissairaudesta, kuten maksa- tai munuaistaudista. Dialyysipotilaista jopa 70–90 % kutiaa[1].

Syyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Todennäköisesti yleisin kutinan syy on psykologinen; oire voi liittyä esimerkiksi stressiin tai ahdistuneisuuteen.[2] Myös ihon kuivuus, erilaiset ihosairaudet ja allergiat aiheuttavat kutinaa.

Tulehtunut tai paraneva iho voi kutista. Herkkä iho voi aistia kutinaa myös kevyestä kosketukseta.

Erilaisten hyönteisten ja loisten pistot ja puremat aiheuttavat usein kutisevan ihoreaktion. Erityisesti verta imevien hyönteisten erittämät, veren hyytymistä estävät aineet kutittavat ihon alle jouduttuaan.

Lymfooman yhteydessä voi esiintyä kutinaa. Hogdkinin taudista kärsivistä joka neljännelle kehittyy kutinaa. Ihon T-solulymfoomassa kutina on tavallinen oire.[3]

Kutinan hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varsinaisia kutinalääkkeitä ei ole ja kutinaa hoidetaan sekä oireenmukaisesti että kutinan syyhyn puuttuen. Kuivaa ihoa kosteutetaan erilaisilla kosteusvoiteilla, mikä ehkäisee kutinaa sekä suoraan että epäsuorasti tekemällä ihosta vähemmän alttiin rikkoutumiselle ja sitä kautta tulehduksille. Nokkosihottumaa voidaan ehkäistä välttämällä ihon ärsytystä ja hoitaa muun muassa kortikosteroidivoiteilla. Allergista kutinaa voidaan ehkäistä välttämällä allergisoivaa tekijää ja hoitaa antihistamiinituotteilla. Auringon ottaminen tai UVB-valohoidossa käyminen voivat helpottaa sekä kutinaa että ihotulehduksia. Vaikeaan kutinaan voidaan käyttää kipulääkettä ja nukkumisen vaikeutuessa myös nukahtamis- tai unilääkkeitä. Paikallisesti esiintyvää kutinaa voi turruttaa samoin kuin kipua esimerkiksi kylmäpakkausta käyttäen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.