Syyhy

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Syyhyä ihmisen kädessä. Kuva otettu hoidon alettua.

Syyhy on syyhypunkin (Sarcoptes scabiei var. hominis) aiheuttama tarttuva ihosairaus.

Syyhypunkki laskee munansa isännän ihon pintakerrokseen kaivamaansa käytävään (5–15 mm). Munista kehittyvät punkit tarttuvat helposti kosketuksen, tekstiilien tai pintojen kautta henkilöstä toiseen mutta lyhyt kosketus kuten kättely ei aiheuta välittömästi tartuntaa. Syyhy leviää herkästi perhepiirissä. Syyhyn pääoire on kova kutina etenkin iltaisin. Syyhyä hoidetaan esimerkiksi permetriiniä sisältävällä voiteella.

Syyhypunkin eläimille aiheuttamasta sairaudesta käytetään nimitystä kapi.

Tartunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyhyn aiheuttaja on 0,3–0,5 mm:n pituinen hämähäkkieläimiin kuuluva syyhypunkki. Yksikin punkkinaaras voi aiheuttaa tartunnan. Aikuinen punkkinaaras elää 1–2 vuorokautta ihon ulkopuolella. Punkki leviää ihmisestä toiseen läheisen kosketuksen kautta; kättely tai muu lyhyt kosketus ei riitä punkin siirtymiseen henkilöstä toiseen.[1] Tartuntoja saadaan herkimmin perhepiirissä, lasten päivähoidossa, vanhusten laitoshoidossa sekä seksin yhteydessä.[2] Tartunnan voi saada myös syyhyä sairastavan lakanoista tai muista vaatteista. Ihmisestä eläimeen tai päinvastoin punkki ei leviä.[1]

Punkkinaaras elää ihossa pari kuukautta ja munii ihon sarveiskerrokseen kaivamaansa käytävään 60–90 munaa. Toukat kuoriutuvat ja ovat nymfivaiheen jälkeen sukukypsiä aikuisia kymmenen päivän kuluttua. Tartunnan saaneen ihmisen elimistö alkaa muodostaa vasta-aineita punkkia ja sen eritteitä kohtaan, mikä aiheuttaa kutinan alkamisen 3–6 viikon kuluttua tartunnasta. Uusintatartunnoissa oireet alkavat jo 1–3 vuorokauden kuluttua.[1]

Oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyhyn pääoire on kova kutina iltaisin. Alkuvaiheessa ihossa ei näy juuri mitään, mutta kutinan jatkuessa etenkin sormiväleihin, kämmeniin ja ranteisiin, pikkulapsilla myös jalkapohjiin ilmestyy vajaan senttimetrin pituisia punkkinaaraan kaivamia käytäviä. Niiden toisessa päässä punkin voi erottaa pienenä harmaana pisteenä. Iho voi raapimisen seurauksena tulehtua.[1] Pieniä vesikelloja ja märkänäppyjä esiintyy melko usein.[2]

Vanhuksilla ja immuunipuutteisilla esiintyy karstasyyhyä, jossa raajoissa ja vartalolla on pieniä märkiviä, jopa muutaman senttimetrin läpimittaisia läiskiä. Ihottuma on hilseilevä, laaja-alainen ja karstainen, mutta iho ei välttämättä kutise. Punkkien määrä on hyvin suuri ja tartunta voi tapahtua myös pintojen tai tekstiilien välityksellä.[1][3]

Kutinan aikaansaa punkin proteiinien aiheuttama allerginen reaktio. Ei tiedetä tarkkaan, mikä proteiini on kyseessä. Samat proteiinit ovat läsnä myös syyhypunkkien jätöksissä, jotka punkki jättää kuollessaan ihon alle ja jotka voidaan havaita ihosta tulevina mustina pisteinä.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyhyä hoidetaan syyhypunkkiin kohdistuvalla lääkityksellä, käytössä olleiden vaatteiden vaihdolla sekä tartuttajan ja mahdollisten tartunnansaaneiden hoidolla.[2]

Syyhyn itsehoitona käytetään apteekista ilman reseptiä saatavaa voidetta, joka sisältää permetriiniä. Voidetta levitetään illalla pesun jälkeen joka paikkaan kaulasta alaspäin mutta ei limakalvoille. Aamulla iho pestään huolellisesti, ja alusvaatteet ja lakanat vaihdetaan. Hoito toistetaan viikon kuluttua. Perusteellista siivousta tai desinfiointia ei syyhyn vuoksi kotona tarvitse tehdä. Hoidon jälkeistä kutinaa rauhoitetaan kortisonivoiteella ja tarvittaessa UV-valohoidolla. Jos syyhyhoito ei lopeta kutinaa 2–4 viikossa tai jos kutina alkaa uudelleen, taudin voi hoidattaa lääkärillä, joka määrää esimerkiksi permetriinivoidetta ja ivermektiinitabletteja.[1]

Yleisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailmanlaajuisesti syyhy on yksi kolmesta tavallisimmasta ihosairaudesta lapsilla, tinean ja pyoderman lisäksi[4]. Vuonna 2010 syyhytartunnan oli saanut noin 100 miljoonaa ihmistä maailmassa (1.5% maapallon väestöstä). Tauti on yhtä lailla tavallinen miehillä ja naisilla[5].

Punkkeja tavataan kaikkialta maailmasta ja tartunnan voivat saada kaiken ikäiset, rotuiset ja taloudellisesti eri asemissa olevat henkilöt. Syyhyä esiintyy kaikilla ilmastovyöhykeillä. Syyhyä tavataan kuitenkin tavallisimmin siellä, missä on paljon ihmisiä ja missä on huonot hygieniaolot. Vuonna 2009 arvioitiin noin 300 miljoonan henkilön saavan tartunnan vuosittain. Määrää on pidetty toisinaan liian suurena taikka liian varovaisena. Arviot syyhytartuntaa kantavasta osuudesta maailman ihmisistä vaihtelevat välillä 1–10 %. Joissakin kansoissa jopa 50–80 % kantaa tartuntaa.

Joillakin alueilla, joilla hyönteismyrkkyjä on käytetty vuosikymmeniä, syyhypunkit ovat mahdollisesti kehittäneet resistenssin permetriinille. Näin on käynyt esimerkiksi luteiden kohdalla.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyhy on ollut ihmisen kumppanina ammoisista ajoista lähtien. Egyptissä ja Lähi-Idässä tehtyjen arkeologisten kaivausten perusteella syyhystä on merkkejä ainakin vuodesta 494 eaa. Ensimmäinen kirjallinen viittaus syyhyyn on ilmeisesti Raamatussa – kyseessä on eräänlainen "lepra", joka mainitaan Leviticuksessa noin 1200 eaa. Voi myös olla, että yksi 28 Deuteronomian kirouksista oli juuri syyhy. Noin 400 eaa., Aristoteles ilmoitti "täistä", jotka "pakenevat pienistä näppylöistä, mikäli nämä puhkaistaan — tämä kuvaus sopii syyhypunkkiin.

Kreikkalainen ensyklopedisti ja lääketieteen tekstien kirjoittaja Aulus Cornelius Celsus (noin 25 eaa.– noin 50 jaa.) nimesi nykytiedon mukaan taudin nimellä "scabies" ja kuvasi taudin pääpiirteissään. Syyhyn loisetiologiaa dokumentoi italialainen fyysikko Giovanni Cosimo Bonomo (1663–1696) vuonna 1687 kirjoitetussa kirjeessään, "Observations concerning the fleshworms of the human body". Bonomon kuvauksen ansiosta syyhystä tuli yksi ensimmäisiä tauteja, joiden taudinaiheuttaja tunnettiin.

Kansainväliset hankkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The International Alliance for the Control of Scabies (IACS) luotiin vuonna 2012]. Siihen kuuluu yli 70 tutkijaa, kliinikkoa ja kansanterveyden asiantuntijaa yli 15 maasta. Allianssi on saanut syyhylle WHO:n huomion. Seurauksena tästä WHO on kirjannut syyhyn viralliselle unohdettujen trooppisten sairauksien listalleen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Anna Hannuksela-Svahn: Syyhy (scabies) Lääkärikirja Duodecim. 26.9.2014. Duodecim Terveyskirjasto. Viitattu 4.6.2018.
  2. a b c Potilasohje: Syyhy Satakunnan sairaanhoitopiiri. Viitattu 4.6.2018.
  3. Syyhy ja tartuntojen leviämisen ehkäisy Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Tays. Viitattu 4.6.2018.
  4. Andrews RM, McCarthy J, Carapetis JR, Currie BJ (December 2009). "Skin disorders, including pyoderma, scabies, and tinea infections". 56 (6): 1421–40. Pediatr. Clin. North Am..
  5. Vos, T (Dec 15, 2012). "Years lived with disability (YLDs) for 1160 sequelae of 289 diseases and injuries 1990–2010: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010.". Lancet 380 (9859): 2163–96. doi:10.1016/S0140-6736(12)61729-2. PMID 23245607.. -.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Scabies