Nokkosihottuma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nokkosihottuma

Nokkosihottuma eli urtikaria on tavallinen iho-oire, jonka takana voi olla yhtä aikaa useita syitä. Tietyt ruoka-aineet, alkoholi ja vaikkapa hikoileminen voivat pahentaa nokkosihottuman oireita. Taustalla voi taas puolestaan olla esimerkiksi pitkittynyt hengitysteiden tulehdus. [1]

Oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nokkosihottuma aiheuttaa laakeita, punoittavia ja kutiavia paukamia ihossa [2]. Oireita voi syntyä myös fysikaalisten tekijöiden seurauksena, kuten hankauksesta, kylmästä, kuumasta, paineesta, valosta tai vedestä. Erilaiset väri- ja säilöntäaineet esimerkiksi ruoissa ja lääkkeissä ovat harvoin ainoa kroonisen nokkosihottuman syy tai pahentava tekijä.

Myös niin sanottu valkoinen nokkosihottuma tunnetaan. Nimensä mukaisesti sen aiheuttamat paukamat voivat punoittaa. Nokkosihottuma voi tulla myös jonkinlaisesta stressistä.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihoalueelle kohdistuvaa lämpöä on usein syytä välttää, koska se pahentaa nokkosihottumaa (ei siis saunomista eikä paksuja peitteitä). Taudin hoitoa helpottaa se, jos pystyy muistamaan, mitä ravintoaineita tai lääkkeitä on ennen nokkosihottuman puhkeamista nauttinut. Koska nokkosihottuman perussyynä on yliherkkyys, se ei tartu.

Lievää kutinaa hoidetaan tavallisesti antihistamiinilääkityksellä ja kortikosteroideja sisältävillä voiteilla, yksittäisiä voimakkaita kohtauksia hoidetaan terveyskeskuksessa annettavalla kortisonipistoksella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jussi Huttunen etc.: Suomalainen lääkärikeskus. Espoo: Weilin+Göös, 1990. ISBN 951-353023-X.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Iholiitto ry. 2003. Urtikaria, Nokkosihottuma.
  2. Jussi Huttunen etc.: "Suomalainen lääkärikeskus" osa 2 s.451

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.