EMG (yhtiö)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
EMG
Perustettu 1976
Kotisivu www.emginc.com
EMG 89 -humbuckerpari ja SA -mikrofonit superstrat-mallisessa sähkökitarassa. 89 on rakenteeltaan samanlainen kuin 85, mutta sen pystyy puolittamaan kytkimellä, eli toimimaan yhdellä kelalla jolloin se vastaa yksikelaista SA-mallia.
Ääninäytteet
Sähkökitaralla jossa EMG 89-tallamikrofoni - soitettu näyte jossa soitetaan kitaraa ensin puhtaana, ja särön määrää lisätään hiljalleen maksimiin.
Ensimmäinen näyte soitettu aktiivisilla EMG P-X mikrofoneilla, seuraava näyte passiivisilla Seymour Duncan -mikrofoneilla. Vahvistin on molemmissa näytteissä sama, myös asetukset ovat samat.

Äänitiedostojen kuunteluohjeet

EMG (Electro-Magnetic Generator) on amerikkalainen yhtiö, joka valmistaa pääasiassa sähkökitaran ja basson mikrofoneja. Yhtiöllä on tarjolla sekä aktiivisia että passiivisia mikrofoneja. Vuonna 1976 perustettu yhtiö käytti alkujaan nimeä Dirtywork Studios ja vuodesta 1978 nimeä Overlend, kunnes otti nykyisen nimensä käyttöön vuonna 1983.

Yhtiö on saanut mainetta yhtenä maailman parhaimmista sähkökitaran mikrofonien valmistajista. EMG:n mikrofoneja käytetäänkin useiden kitaravalmistajien (mm. ESP:n) kalleimmissa malleissa. EMG valmistaa niin aktiivi- kuin passiivimikrofoneja, mutta yhtiö on tunnettu nimenomaan aktiivimikrofoneista. EMG:n passiivimikrofonit kuuluvat erilliseen HZ-sarjaan. Aktiivimikrofonit eroavat passiivimikrofoneista siten että niissä on pieni sisäänrakennettu yhdellä tai kahdella 9V paristolla toimiva etuvahvistin joka tuottaa voimakkaan ulostulosignaalin. Tämä antaa mikrofoneille heleän soinnin ja tuottaa kontrolloidun särön (engl.distortion) soittajan halutessa. Tämä on tehnyt EMG-mikrofoneista hyvin suositun nimenomaan rock- ja heavy metal kitaristien keskuudessa.

EMG:n mikrofoneja käytetäänkin yleensä rock- ja heavy metal kitaristien suosimien kitaravalmistajien merkeissä, esimerkiksi ESP, Jackson Guitars ja B.C. Rich. Mikrofonit voidaan myös jälkiasentaa, mutta tämä kannattaa harkita eikä ole suotavaa jos soitin on harvinainen sillä muutostyöt laskevat arvoa ja saattavat muuttaa ratkaisevasti instrumentin alkuperäistä sointia.

EMG:n yksikelaiset mikrofonit taas ovat ulostulosignaaliltaan hiljaisia, mutta niiden sointi on hyvin heleä ja kellomainen. Tämä antaa rajattomat mahdollisuudet EMG:n mikrofonien käytölle erilaisissa musiikkityyleissä. Hyvä esimerkki yhtiön yksikelaisten mikrofonien kellomaisesta soinnista on kuultavissa esimerkiksi Dire Straitsin kappaleella Local Hero/Wild Theme.

EMG:llä on myös valikoima lisätarvikkeita mikrofoniensa sointivalikoimaa laajentamaan. Pääpiirteisesti näitä ovat kitaran ja erityisesti basson mikrofoneille tarkoitetut, soittimen runkoon asennettavat taajuuskorjaimet.

Yhtiön mikrofoneja voidaan käyttää myös kahdella 9V paristolla jolloin jännite on 18V, myös 27V (kolme paristoa) on mahdollinen. Lisätty jännite aiheuttaa äänen säröytymistä herkemmin, ja lisää ääneen ns. headroomia. Kuitenkin monet muusikot sanova että kahdellakin paristolla saadaan aikaan jo dramaattinen muutos, mutta kolmella paristolla sointi ei enää muutu ratkaisevasti, ja kolme paristoa saattaa myös rikkoa itse mikrofonit.

Kitaramikrofonit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Humbuckerit:

 • EMG 81, EMG:n tunnetuin ja voimakassignaalisin malli keraamisella magneetilla.
 • EMG 85, suosittu 81-mallin parina käytetty mikrofoni alnico-magneetilla.
 • EMG 60, yleensä 81-mallin parina käytetty mikrofoni keraamisella magneetilla, mallissa on matalampi ulostulosignaali mutta heleämpi sointi.
 • EMG 89, 85-mallia vastaava mikrofoni, jonka pystyy "puolittamaan" kytkimellä, eli kytkemään toisen kelan pois käytöstä. Yksittäinen kela vastaa SA-mallia. Mikrofonissa on kaksi erillistä etuvahvistinta.
 • EMG 60A, 60-mallia vastaava mikrofoni alnico-magneetilla.
 • EMG 707, 7-kieliselle kitaralle suunniteltu rakenteeltaan ja soinniltaan 85-mallia vastaava mikrofoni.
 • EMG 808, 707-mallista johdettu mikrofoni 8-kieliselle kitaralle. Käytetään mm. Ibanez RG2228 ja ESP LTD FM-408 -kitaroissa.
 • EMG HZ, passiivimallisto, näissä mikrofoneissa ei ole etuvahvistinta.

Yksikelaiset:

 • EMG SA, heleäsointinen mikrofoni alnico-magneetilla Stratocaster-tyyppisille kitaroille.
 • EMG S, edellistä vastaava malli keraamisella magneetilla ja voimakkaammalla ulostulosignaalilla.
 • EMG HA, SA-mallia vastaava mikrofoni humbucker-kokoisena kaksikelaiseen mikrofonipaikkaan.
 • EMG H, samankaltainen kuin edellinen, S-mallia vastaavana.

Bassomikrofonit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • EMG P, Precision-bassomikrofonin mallinen, jaettu kaksikelainen mikrofoni keraamisilla magneeteilla. Keraaminen magneetti antaa soinnille kirkkautta.
 • EMG J, Jazz-basso-malli.
 • EMG HB, humbucker-kokoinen malli jaetulla kelalla, vastaa P-mallia.
 • EMG MM, Music Man -bassomikrofonia vastaava malli.
 • EMG CS, humbucker-mikrofoni jonka kelat on kytketty rinnan. Mikrofonissa on keraaminen magneetti ja teräksiset magneettisydämet, tämä tekee mikrofonista pehmeäsointisen.
 • EMG DC, humbucker-mikrofoni jonka kelat on kytketty sarjaan. Mikrofonissa on keraaminen magneetti, hyvin korkea ulostulosignaali, hyvin korkeat ja matalat äänet erotteleva ja korostava sointi.
 • EMG TW, CS-mallia vastaava, puolitettava humbucker-mikrofoni. Puolitettuna yhdellä kelalla toimiessaan mikrofoni vastaa J-mallia.
 • EMG HZ, passiivinen versio CS-mallista, tässä mikrofonissa ei ole etuvahvistinta.

Tunnettuja EMG-mikrofoneja käyttäviä muusikoita

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Slayerin basisti-laulaja Tom Araya käyttää bassoissaan EMG-mikrofoneja.

Kitaristit:

Basistit:

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.