David Ellefson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
David Ellefson
David Ellefson esiintymässä No Sleep Til Festivalilla 2010.
David Ellefson esiintymässä No Sleep Til Festivalilla 2010.
Henkilötiedot
Syntynyt12. marraskuuta 1964 (ikä 59)
Ammatti muusikko
Muusikko
Aktiivisena 1983–
Tyylilajit metallimusiikkiView and modify data on Wikidata
Soittimet basso
Yhtyeet Megadeth
F5
Angels of Babylon
Hail!
Killing Machine
Avian
Temple of Brutality
Aiheesta muualla
www.davidellefson.com

David Warren Ellefson (s. 12. marraskuuta 1964 Jackson, Minnesota, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen muusikko. Hänet tunnetaan parhaiten thrash metal -yhtye Megadethin basistina. Hän perusti Megadethin laulajan ja kitaristin Dave Mustainen kanssa Los Angelesissa vuonna 1983.

Ellefson soitti Megadethissa vuoteen 2002, jolloin yhtye hajosi. Dave Mustaine perusti Megadethin uudelleen vuonna 2004, mutta Ellefson oli riitautunut hänen kanssaan eikä enää liittynyt yhtyeen basistiksi. Hän perusti F5-yhtyeen ja vaikutti myös muiden yhtyeiden basistina. Vuonna 2010 hän palasi Megadethin basistiksi sovittuaan erimielisyytensä Dave Mustainen kanssa.

Ellefsonin lempinimi ”Junior” on Megadethin keulahahmo Dave Mustainen keksimä. Mustaine ei halunnut, että kaksikon nimet sekoitetaan, ja hän keksi Ellefsonille lempinimen Junior, koska hän on Ellefsonia kolme vuotta vanhempi.

Ellefson on nimennyt kaikkien aikojen lempialbumikseen Kiss-yhtyeen vuoden 1976 klassikkoalbumin Destroyer. Lempielokuvakseen hän on maininnut Quentin Tarantinon elokuvan Pulp Fiction – tarinoita väkivallasta.lähde?

Ura Megadethissa (1983–2002, 2010–2021)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Megadethin keulahahmoa Dave Mustainea lukuun ottamatta David Ellefson oli ainoa Megadethin jäsen, joka soitti yhtyeessä sen alkuperäiskokoonpanossa sen hajoamiseen 2002. Megadethin hajottua 2002 Mustainen hermoratojen surkastuttua Ellefson jätti yhtyeen taakseen, eikä halukkuudestaan huolimatta päässyt vuonna 2004 esiintymislavoille palaavaan Megadethin kokoonpanoon. Ellefson esiintyi Megadethin jokaisella albumilla ja kiertueella vuoden 1985 debyyttilevystä Killing Is My Business... And Business Is Good! lähtien vuoden 2002 livealbumiin Rude Awakening. Ellefson soitti alun perin Megadethissa bassoaan sormilla, mutta 1980-luvun lopulla yhtyeen musiikin kehittyessä voimakkaampaan ja raivokkaaseen suuntaan hän vaihtoi käyttöön plektran. Ellefson on tullut tunnetuksi uniikista soittotyylistä bassolla. Hän soittaa plektralla bassoa äärimmäisen aggressiivisesti tallamikkien kohdalta. Ellefsonin bassoäänestä on myös miksattu pois kaikki matalat bassotaajuudet. Tämä jättää mahdollisuuden kuulla basson keskiääniä, jotka ovat muodostuneet Ellefsonin tavaramerkiksi.

Ellefson oli aikeissa lähteä yhtyeestä juuri ennen sen hajoamista. Syy tähän oli se, ettei hänen kappaleitaan enää hyväksytty yhtyeen albumeille (The World Needs a Hero -albumilla ei ole yhtään kappaletta, jonka kirjoittamiseen Ellefson olisi osallistunut). Kuitenkin vuonna 2004 julkaistussa sarjassa, jossa yhtyeen tuotanto uudelleenjulkaistiin hänen materiaaliaan oli sisäistetty albumien bonuslevyille.

Megadethin jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dave Mustaine kokosi Megadethin täysin uusiksi lukuun ottamatta kitaristi Chris Polandia, joka oli soittanut yhtyeessä vuosina 1984–1987. Ellefson osoitti kiinnostusta yhtyeen bassokitaristin paikkaa kohden, mutta uudella The System Has Failed -albumilla basso-osuudet hoiti studiomuusikko Jimmy Lee Sloas. Ellefson ja Mustaine riitaantuivat lopulta sopimuskiistasta ja esimerkiksi siitä, kumpi omisti oikeudet Megadeth-nimen käyttöön ja joihinkin kappaleisiin.

Vuonna 2005, kun Ellefsonia haastateltiin, hän ei maininnut mitään urastaan Megadethin kanssa. Mustaine suivaantui myös siitä, kun Ellefsonin mainostaessa Peavey-yhtiön laitteita hän käytti julisteessaan Megadethin nimeä. Myöhemmin samana vuonna Mustaine kertoi, että oli lounastanut Ellefsonin kanssa joulun alla ja puhunut asiat selviksi eikä miesten välillä ole enää kitkaa. Hän myös kertoi, että jos Megadeth etsii tulevaisuudessa bassokitaristia, Ellefson olisi vaihtoehto. Kun Ellefsonilta kysyttiin, miltä hänestä tuntui Mustainen kommentit mahdollisesta basistinpaikasta, hän vastasi: ”Jos Dave soittaisi minulle ja kysyisi, haluaisinko liittyä yhtyeen basistiksi, vastaisin kyllä.” Niinpä lopulta 8. helmikuuta 2010 Mustaine tiedotti Megadethin virallisilla kotisivuilla, että Ellefson oli palannut yhtyeeseen.

Vuonna 2021 Megadeth erotti Ellefsonin yhtyeestä[1].

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Megadeth

F5

Muut

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]