Nick Menza

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nick Menza
Henkilötiedot
Syntynyt23. heinäkuuta 1964
München, Länsi-Saksa
Kuollut21. toukokuuta 2016 (51 vuotta)
Los Angeles, Yhdysvallat
Ammatti muusikko
Muusikko
Aktiivisena 19882016
Tyylilajit metallimusiikki, speed metal, thrash metal ja hard rockView and modify data on Wikidata
Soittimet rummut
Yhtyeet Megadeth (1988–1998, 2004)
Marty Friedman (1992–1997)
Memorain (2005–)
Orphaned To Hatred (2006–)
Deltanaut (2008–)
Levy-yhtiöt Capital Records
Combat Records
EMI Records
Shrapnel Records
Aiheesta muualla
www.menza.com

Nick Menza (23. heinäkuuta 1964 München, Länsi-Saksa21. toukokuuta 2016 Los Angeles, Yhdysvallat)[1][2] oli yhdysvaltalainen, Saksasta kotoisin oleva rumpali. Menza tunnetaan parhaiten Megadethin klassisen kokoonpanon rumpalina.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nick oli saksofonisti Don Menzan poika. Don Menza oli soittanut saksofonia tunnetussa Vaaleanpunainen pantteri -tunnusmusiikissa. Nick aloitti rumpujen soittamisen ollessaan kaksivuotias. Hänen ensimmäinen julkinen esiintymisensä tapahtui myös kaksivuotiaana, kun hän soitti Jack DeJohnetten rumpuja yleisön edessä.

Nick liittyi ensimmäiseen yhtyeeseen ollessaan 18-vuotias. Yhtyeen nimi oli Rhoads, ja yhtyeen laulaja oli Ozzy Osbournen yhtyeessä kitaraa soittaneen Randy Rhoadsin veli Kelly Rhoads. Rhoadsin ainoaksi jäänyt albumi Into The Future julkaistiin Nickin ollessa 19. Tämän jälkeen Rhoads kiersi Eurooppaa Foghat-yhtyeen kanssa.

Ura muusikkona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nick pääsi työskentelemään Megadethin kanssa ensimmäistä kertaa vuonna 1988, jolloin oli yhtyeen rumpalin, Chuck Behlerin rumputeknikko ja roudari. Kun Behler sai yhtyeestä potkut, Megadethin keulahahmo Dave Mustaine päätti ottaa hänet yhtyeen rumpaliksi. Nick oli soittanut Megadethin keikoilla tuuraajana, ja osasi kappaleet ulkoa. Menzan ensimmäinen albumi Megadethin kanssa oli vuonna 1990 julkaistu klassikkolevy Rust in Peace. Megadethin niittäessä menestystä Menza pääsi suunnittelemaan myös omaa singature-rumpusettiään. Vuonna 1992 julkaistu studioalbumi Countdown to Extinction oli jättimenestys, ja sitä pidetään yleensä Megadethin onnistuneimpana albumina. Albumin seuraaja, 1994 julkaistu Youthanasia oli myös menestyvä, ja myi nopeammin platinaa kuin yksikään aiempi yhtyeen albumi. Vuonna 1992 Menza oli liittynyt Megadethin silloisen soolokitaristin, Marty Friedmanin sooloyhtyeeseen.

Menestyksekkäitten kiertueiden jälkeen Megadeth julkaisi uuden studioalbuminsa. Albumi Cryptic Writings (1997) oli enemmän melodista rockia kuin tavallista Megadethia. Cryptic Writings-kiertueen aikana ilmeni, että Menzalla oli ongelmia polviensa kanssa. Menzan setti oli yleensä täydennetty kahdella bassorummulla, ja hänen polkiessaan pedaaleita jalat olivat vaurioituneet. Tästä syystä Menza siirtyi sairauslomalle, mutta Megadethin täytyi jatkaa – Menzan kanssa tai ilman. Nick jätti yhtyeen taakseen, ja Megadethin uudeksi rumpaliksi valittiin Jimmy DeGrasso, joka soitti kiertueen loput konsertit. Menza kertoi haastattelussa siitä, kuinka oli saanut tietää joutuvansa jättämään yhtyeen: ”Cryptic Writings-kiertueen puolessavälissä minulla ilmeni polvissa lääketieteellisiä ongelmia, joiden johdosta en pystynyt enää soittamaan tarpeeksi hyvin. Dave Mustaine kertoi lopulta, ettei palveluitani enää tarvita. Erosin Megadethista ystävinä, enkä ollut heille katkera.” Menza soitti samanaikaisesti myös Megadeth-kitaristi Marty Friedmanin yhtyeessä, ja päätti että myös tämän yhtyeen olisi parempi etsiä hänelle korvaaja.

Erottuaan Megadethista ja toivuttuaan jalkakivuistaan vuonna 2001 Menza alkoi työstää omaa sooloalbumiaan. Albumi julkaistiin 2002 nimellä Menza: Life After Death. Albumin sanoitukset käsittelevät Menzan elämää. Albumi ei ollut huippumenestys, vaikka moni Megadeth-fani sen kuitenkin osti.

Vuonna 2004 Nick teki paluun Megadethin rivistöön. Hän pääsi soittamaan yhtyeen The System Has Failed -albumin kiertueelle. Uusi mahdollisuus Megadethin kanssa jäi kuitenkin lyhyeksi, ja hän jätti yhtyeen saman vuoden loppupuolella. Tämän jälkeen hän liittyi Memorain-yhtyeeseen, jonka kanssa hän levytti kaksi studioalbumia. Menza soitti myös yhtyeissä Orphaned To Hatred ja Deltanaut.

21. toukokuuta 2016 Menza kuoli kesken OHM-yhtyeen konsertin The Baked Potato -klubilla Los Angelesissa. Kyseessä oli ilmeisesti sydänkohtaus.[3]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soolo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Megadeth[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marty Friedman[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muut julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Nick Menza

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]