Dagestanin sota

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dagestanin sota
Osa Tšetšenian-Venäjän konfliktia
Venäläisiä Spetsnaz-joukkoja Dagestanissa.
Venäläisiä Spetsnaz-joukkoja Dagestanissa.
Päivämäärä:

2. elokuuta – 14. syyskuuta 1999

Paikka:

Dagestan, Venäjä

Lopputulos:

Venäjän voitto

Osapuolet

 Venäjä

Dagestanin islamilainen Djamaat

Komentajat

Vladimir Putin

Boris Yeltsin

Viktor Kazantsev

Gennady Troshev

Alexander Baranov

Adilgerei Magomedtagirov

Magomed Omarov

Magomedali Magomedov

Said Amirov

Shamil Basayev

Ibn al-Khattab

Vahvuudet

17 000 sotilasta, tuhansia poliiseja ja vapaaehtoisia

2 500

Tappiot

275 kuollutta, 15 kadonnutta ja 937 haavoittunutta

ei tiedossa

Dagestanin sota alkoi kun Kansainvälinen Islamilainen Rauhanturva-prikaati hyökkäsi Dagestanin tasavaltaan 7. elokuuta 1999. Sota päättyi Venäjän ja Dagestanin voittoon ja Islamilaisen Rauhanturva-Prikaatin vetäytymiseen.

4. elokuuta 1999 useita Venäjän sisäministeriön jäseniä kuoli rajayhteenotossa. 7. elokuuta Basayev ja Khattab aloittivat hyökkäyksen Dagestaniin 1 500–2 000 miehen kanssa. Joukko muodostui Tšetšeniasta ja Dagestanista tulleista islamisteista.

Khattab kuvasi itseään operaation sotilaallisena komentajana ja Basayev oli yleinen komentaja taistelukentällä. He valtasivat kyliä Tsumadin ja Botlikhin piireissä. 10. elokuuta he ilmoittivat Dagestanin islamilaisen valtion synnystä ja julistivat sodan "petturimaiselle Dagestanin hallitukselle" ja "venäläismiehittäjille".

Liittovaltion armeijan vastaus hyökkäykseen oli hidas, jonka kaikki vastarinta oli alussa Dagestanin poliisin ja siviilien perustamien aseellisten organisaatioiden tekemää. Basayevia ja Khattabia ei pidetty "vapauttajina" vaikka he olettivat niin. Valloitettujen kylien asukkaat pitivät heitä epämiellyttävinä uskonnollisina fanaatikkoina.

Kun valloittajien vastainen vastarinta oli lisääntynyt Venäjä alkoi pommituksen tykistöllä ja ilmasta käsin. Tämä oli ensimmäinen kerta kun liittovaltion armeija pommitti termobaarisilla räjähteillä asutettuja alueita. 23. elokuuta Basaev ja Khattab ilmoittivat vetäytyvänsä Botlikhskyn piiristä järjestäytyäkseen uudelleen ja aloittaakseen uuden vaiheen operaatioissaan. 4. syyskuuta liittovaltion joukkojen tuhotessa viimeisiä kapinallisten linnoituksia Kadarin alueelta, autopommi tuhosi armeijan asuntolan Buynakskin kaupungissa tappaen 64 ihmistä ja aloittaen Venäjän kerrostalopommitukset. 5. syyskuuta tšetšeenikapinalliset aloittivat toisen hyökkäyksen Novolakskoyen alueelle Dagestaniin, tällä kertaa isommalla joukolla. He pääsivät viiden kilometrin päähän Khasavyurtin kaupungista. Basayevin mukaan toisen hyökkäyksen tarkoitus oli hämätä Karamakhiin ja Chabanmakhiin hyökkääviä liittovaltion joukkoja. Taistelu jatkui syyskuun 12 päivään asti, jolloin paikallisten vapaaehtoisten tukemat liittovaltion joukot saivat kapinalliset perääntymään Tšetšeniaan, mutta pienet yhteenotot jatkuivat vielä vähän aikaa.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en: War of Dagestan