Kodorin kriisi 2001

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kodorin kriisi 2001
Osa Georgian-Abhasian kriisiä ja toista Tšetšenian sotaa.
Abhasian kartta, jossa näkyy Kodorisola.
Abhasian kartta, jossa näkyy Kodorisola.
Päivämäärä:

4.–18. lokakuuta 2001

Paikka:

Kodorisola, Abhasia

Lopputulos:

Abhasian voitto

Osapuolet

 Abhasia

Itškerian tšetšeenitasavallan lippu Itškerian tšetšeenitasavalta

Komentajat

Vladislav Ardzinba

Ruslan Gelayev


Kodorin kriisi oli lokakuussa 2001 georgialaisten ja abhasialaisten joukkojen välillä käyty yhteenotto Kodorisolassa Abhasiassa. Georgialaiset saivat tukea tšetšenialaisilta taistelijoilta. Maailman media, joka keskittyi Yhdysvaltojen hyökkäykseen Afganistaniin, vähätteli konfliktia. Taistelu koitui ainakin 40 ihmisen kuolemaksi.

Aikajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

4. lokakuuta 2001 ryhmä Ruslan Gelayevin johtamia tšetšenialaisia ja georgialaisia taistelijoita menivät solaan Georgian puolelta ja hyökkäsi Giorgievskojen kylään. Kun Yhdistyneiden kansakuntien tarkkailijoita kuljettanut helikopteri ammuttiin 8. lokakuuta 2001 alas, yhdeksän ihmistä kuoli.

Seuraukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abhasialaisten vangitsema georgialainen Valery Chkhetiani sai halvauksen 5. elokuuta 2004, ja hänet vietiin sairaalan, jossa hän kuoli kaksi päivää myöhemmin. Chkhetiani oli tuomittu viidentoista vuoden vankeuteen.

Viron entinen pääministeri ja silloinen Georgian presidentin neuvonantaja Mart Laar sanoi 29. elokuuta 2006, että Kodorin konflikti oli Venäjän suunnittelema. Laar myös varoitti, että Georgiaan kohdistuvia Venäjän provokaatioita on odotettavissa, mutta Georgia on valmistautunut selviämään kaikista Venäjän asettamista haasteista.

Venäjä syytti 30. huhtikuuta Georgiaa 1 500 miehen kokoamisesta Kodorin alueelle Abhasian valtaamiseksi. Venäjä vastasi Georgian tekoon kokoamalla omia joukkojaan alueelle kiristämällä maiden välejä. Nämä joukot taistelivat myöhemmin vuoden 2008 sodassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]