Movladi Udugov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Movladi Udugov on Itškerian tšetšeenitasavallan entinen tiedotusministeri Džohar Dudajevin hallituksessa, nykyisin ”Kaukasian emiraatin tiedotus- ja analyysipalvelun johtaja”. Häntä epäillään Venäjällä aseellisen kansannousun kieltävän rikoslain 279. pykälän rikkomisesta. Häntä epäillään yhdeksi elo–syyskuussa 1999 tapahtuneen Dagestanin kansannousun pääjärjestäjistä.

Maaliskuussa 1999 Udugov perusti Groznyissä verkkotiedotuspalvelu Kavkaz Centerin, jota Venäjä on yrittänyt saada pois liettualaisilta, latvialaisilta, suomalaisilta ja ruotsalaisilta tietokonepalvelimilta. Poliittisesti Venäjä pitää häntä yhtenä Tšetšenian itsenäisyyden pääideologeista ja hän tuli kuuluisaksi 1994–1996 sodan aikana. Venäjän myöhempi sisäministeri Anatoli Kulikov arvioi Udugovin aikaansaannoksen yhtä suuriksi kuin kaikkien Moskovan propagandistien yhteensä. Toista Tšetšenian sotaa varten Venäjän liittovaltio perusti Rosinformcenterin ensimmäisen sodan tiedotuskokemuksia hyödyntäen.

Udugov kuuluu islamistien radikaalisiipeen ja Kaukasian emiraatin tukijoihin. Hän on sensuroinut Kavkaz Centerista Itškerian presidentti Doku Umarovin maltillisempia lausuntoja, joissa viitattiin Tšetšenian kansalliseen vapaustaisteluun.[1] Kavkaz Centerillä on syytetty Länsi-Euroopassa toimivia Itškerian hallituksen jäseniä osallisuudesta Aslan Mashadovin ja Abdul-Halim Sadulajevin kuolemiin.[2] Itškerian hallituksen šaria-komitea puolestaan on halunnut syyttää Udugovia hänen osallisuudestaan vuoden 1999 hyökkäykseen Dagenstaniin.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]