Prigorodnyn konflikti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Esikaupunkipiirin konflikti
Esikaupunkipiirin kartta.
Esikaupunkipiirin kartta.
Päivämäärä:

30. lokakuuta – 6. marraskuuta 1992

Paikka:

Esikaupunkipiiri, Pohjois-Ossetia-Alania

Lopputulos:

Osseettimiliisin suorittama inguušien etninen puhdistus Esikaupunkipiiristä.

Osapuolet

Flag of North Ossetia.svg Pohjoisossetialainen miliisi

Flag of North Ossetia.svg Pohjois-Ossetian tasavaltalaiskaarti

Flag of North Ossetia.svg Eteläossetialainen miliisi

Donin kasakat

Terekin kasakkajoukot

Flag of Russia (1991–1993).svg Venäjän asevoimat

Flag of Ingushetia.svg Inguušimiliisi

Komentajat

Boris Jeltsin

Ahsarbek Galazov

Tappiot

192 kuollutta

379 haavoittunutta

350 kuollutta

457 haavoittunutta

Esikaupunkipiirin konflikti oli etninen konflikti inguušien ja osseettien puolisotilaallisten voimien välillä Esikaupunkipiirin itäosassa Pohjois-Ossetia-Alaniassa vuonna 1992.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjän keisarikunta oli siirtänyt Esikaupunkipiirin alueelle Terekin kasakoita. Neuvostoliitto pakkosiirsi Terekin kasakat alueelta, koska he olivat tukeneet neuvostovastaisia joukkoja Venäjän sisällissodan aikana. Esikaupunkipiirin alue annettiin inguušeille, jotka olivat tukeneet bolševikkeja.

Vuonna 1944 inguušeja ja tšetšeenejä syytettiin yhteistyöstä natsien kanssa ja Josif Stalinin käskystä inguušit ja tšetšeenit siirrettiin Siperiaan ja Keski-Aasiaan. Asuttamattomaksi jäänyt Esikaupunkipiiri annettiin Pohjois-Ossetialle.

Vuonna 1957 inguušit ja tšetšeenit saivat palata alkuperäisille asuinalueilleen mutta Esikaupunkipiiri jäi osaksi Pohjois-Ossetiaa. Neuvostoviranomaiset yrittivät estää inguušeja palaamasta Esikaupunkipiiriin mutta he onnistuivat muuttamaan alueelle ja ostamaan talojaan takaisin osseeteilta. Vuosien 1973 ja 1980 välillä inguušit vaativat alueen liittämistä Ingušiaan.

Vuonna 1991 jännitteet lisääntyivät, kun inguušit vetosivat Neuvostoliiton korkeimman neuvoston säätämään lakiin.

Konflikti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1992 kesäkuussa ja syyskuun lopussa militanttiuden määrä kasvoi inguušien keskuudessa. Samaan aikaan osseetit alkoivat syrjiä Pohjois-Ossetian inguušeja. Inguušitaistelijat marssivat kohti Esikaupunkipiiriä ja yöllä 30. lokakuuta alkoi viikon kestänyt taistelu. Inguuši- ja osseettimiliisien taistellessa Esikaupunkipiirissä muualla Pohjois-Ossetiassa asuvat inguušit häädettiin kodeistaan. Venäläiset OMON-joukot osallistuivat aktiivisesti taisteluun.

31. lokakuuta venäläinen valtuuskunta saapui alueelle lopettaakseen väkivallan mutta venäläisten rauhanturvaajien sijoittaminen alkoi vasta marraskuun alussa. Vaikka venäläisjoukot estivät osseetteja tekemästä väkivaltaisuuksia, he olivat pääasiassa osseettien puolella. 2. marraskuuta Boris Jeltsin ilmoitti että Esikaupunkipiiri jäisi osaksi Pohjois-Ossetiaa.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:East Prigorodny Conflict