Prigorodnyn konflikti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Prigorodnyn konflikti
Prigorodnyn kartta.
Prigorodnyn kartta.
Päivämäärä:

30 lokakuuta – 6 marraskuuta 1992

Paikka:

Prigorodnyn piiri, Pohjois-Ossetia-Alania

Lopputulos:

Osseettimiliisin suorittama Inguushien etninen puhdistus Prigorodnysta.

Osapuolet

Flag of North Ossetia.svg Pohjois-Ossetialainen miliisi

Flag of North Ossetia.svg Pohjois-Ossetian tasavaltalaiskaarti

Flag of North Ossetia.svg Etelä-Ossetialainen miliisi

Donin kasakat

Terekin kasakkajoukot

Flag of Russia (1991–1993).svg Venäjän asevoimat

Flag of Ingushetia.svg Inguushimiliisi

Komentajat

Boris Yeltsin

Akhsarbek Galazov

Tappiot

192 kuollutta

379 haavoittunutta

350 kuollutta

457 haavoittunutta

Prigorodnyn konflikti oli etninen konflikti inguushien ja osseettien puolisotilaallisten voimien välillä Prigorodnyn piirin itäosassa Pohjois-Ossetia-Alaniassa vuonna 1992.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjän keisarikunta oli siirtänyt Prigorodnyn alueelle Terekin kasakoita. Neuvostoliitto pakkosiirsi Terekin kasakat alueelta, koska he olivat tukeneet neuvostovastaisia joukkoja Venäjän sisällissodan aikana. Prigorodnyn alue annettiin Inguusheille, jotka olivat tukeneet Bolshevikkeja.

Vuonna 1944 Inguusheja ja Tshetsheenejä syytettiin yhteistyöstä natsien kanssa ja Josef Stalinin käskystä Inguushit ja Tshetsheenit siirrettii Siperiaan ja keski-aasiaan. Asuttamattomaksi jäänyt Prigorodny annettiin Pohjois-Ossetialle.

Vuonna 1957 inguushit ja tshetsheenit saivat palata alkuperäisille asuinalueilleen mutta Prigorodny jäi osaksi Pohjois-Ossetia. Neuvosto viranomaiset yrittivät estää Inguusheja palaamasta Prigorodnyyn mutta he onnistuivat muuttamaan alueelle ja ostamaan talojaan takaisin osseeteilta. Vuosien 1973 ja 1980 välillä Inguushit vaativat alueen liittämistä Inguushiaan.

Vuonna 1991 jännitteet lisääntyivät, kun inguushit vetosivat Neuvostoliiton korkeimman neuvoston säätämään lakiin.

Konflikti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1992 kesäkuussa ja syyskuun lopussa militanttiuden määrä kasvoi inguushien keskuudessa. Samaan aikaan osseetit alkoivat syrjiä Pohjois-Ossetian inguusheja. Inguushitaistelijat marssivat kohti Prigorodnya ja yöllä 30 lokakuuta alkoi viikon kestänyt taistelu. Inguushi ja osseettimiliisien taistellessa Prigorodnyssa, muualla Pohjois-Ossetiassa asuvat inguushit häädettiin kodeistaan. Venäläiset OMON-joukot osallistuivat aktiivisesti taisteluun.

31 lokakuuta venäläinen valtuuskunta saapui alueelle lopettaaksen väkivallan mutta venäläisten rauhanturvaajien sijoittaminen alkoi vasta marraskuun alussa. Vaikka venäläisjoukot estivät osseetteja tekemästä väkivaltaisuuksia, he olivat pääasiassa osseettien puolella. 2 marraskuuta Boris Yeltsin ilmoitti että Prigorodny jäisi osaksi Pohjois-Ossetiaa.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:East Prigorodny Conflict