Abhasian sota (1998)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Abhasian sota
Osa Georgian ja Abhasian konfliktia
Päivämäärä:

18 toukokuuta 1998 - 26 toukokuuta 1998

Paikka:

Abhasia, Länsi-Georgia

Lopputulos:

Abhasian voitto.

Osapuolet

Abhasia

Valkoinen legioona

Mkhedrioni

Metsä-veljeskunta

Komentajat

Sergei Bagapsh

Zurab Samushia

Dato Shengelia

Gujar Kurashvili

Vahvuudet

1 500 miestä

400 sissiä

Tappiot

8 kuollutta 17 haavoittunutta (Abhasian mukaan)

Ainakin 300 kuollutta tuhansia haavoittuneita (Georgian mukaan)

17 kuollutta 24 haavoittunutta 56 vangittu 6 kadonnutta (Georgian mukaan) Noin 160 kuollutta (Abhasian mukaan)

Vuoden 1998 Abhasian sota tapahtui Galin alueella Abhasiassa, kun etniset georgialaiset kapinoivat Abhasian hallitusta vastaan. Sotaa kutsutaan joskus Abhasian kuuden päivän sodaksi.

18 kuukautta ennen sotaa georgialaiset puolisotilaalliset joukot hyökkäilivät järjestelmällisesti Venäläisten joukkojen ja Abhasian armeijan kimppuun.

Toukokuun alussa 300 georgialaista valkoisen legioonan sissiä siirtyi rajan yli Abhasian puolelle. Valkoisen legioonan sanotaan saaneen komennuksia Tamaz Nadareishvililta, joka oli Georgian hallituksen johtaja ja Georgian turvallisuusneuvoston jäsen. Georgialaisten lähteiden mukaan georgian joukot saivat haltuunsa Saberion ja Khumuskurin kylät 2 ja 3 toukokuuta ja tappoivat kuusi Abhasialaista sotilasta kun Abhasian armeija yritti vallata kylät takaisin. 12 toukokuuta georgialaisen parlamentin jäsen Germane Patsatsia kertoi liittyvänsä kapinallisten joukkoon, joiden hän väitti vallanneen Galin alueen.

18 toukokuuta georgialaiset tappoivat noin 12 abhasialaista poliisia yllätyshyökkäyksessä Repin kylässä. Seuraavana päivänä abhasialaiset joukot tekivät kostoksi hyökkäyksiä jotka johtivat 10-12 kuolemaan ja sissien perääntymiseen rajan yli. Seuraavina päivinä tapahtui pieniä yhteenottoja, kun Abhasian sisäministeriö lähetti 800 miestä Galiin.

22 toukokuuta osapuolet allekirjoittivat aselevon, jota rikottiin heti seuraavana päivänä, kun Tskhirin kylässä tapahtuneessa taistelussa kuoli 4 ihmistä. Seuraavana kolmena päivänä tapahtui ankaraa taistelua ja ITAR-TASS ilmoitti 40 Abhasialaisen sotilaan, 4 georgialaisen sotilaan, ja yli 20 georgialaisen siviilin kuolleen.

25 toukokuuta Georgian ja Abhasian ulkoministerit allekirjoittivat uuden aselepo-sopimuksen jonka piti tulla käytäntöön kello 6:00, mutta taistelu jatkui. 26 ja 27 toukokuuta välisenä yönä Abhasialaiset häätivät viimeiset Georgialaiset sissit maasta.

Georgian oppositio syytti presidentti Eduar Shevardnadzea sodan häviämisestä, koska hän ei antanut sisseille armeijan tukea. Shevardnadze sanoi että yksi syistä siihen ettei armeijaa lähetetty oli se että se ei ollut valmis taisteluun.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:War in Abkhazia (1998)