Company of Heroes

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Company of Heroes
Companyofheroes pcboxboxart 160w.jpg
Kehittäjä Relic Entertainment
Julkaisija THQ
Jakelija Steam
Suunnittelija Josh Mosqueira
Quinn Duffy
Säveltäjä Jeremy Soule
Pelisarja Company of Heroes
Pelimoottori Essence Engine
Havok
Julkaistu
 • NA 12. syyskuuta 2006
 • EU 29. syyskuuta 2006
Lajityyppi reaaliaikainen strategiapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: MVirheellinen ESRB-arvo
PEGI: 18
Alusta Microsoft Windows, OS X
Jakelumuoto CD, DVD, Steam
Vaatimukset
 • 2.0 GHz Intel Pentium 4,
  AMD Athlon tai vastaava
 • 512 MB RAM
 • 64 MB näytönohjain (Pixel Shader 1.1 ja DirectX 9.0c)
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Company of Heroes on Relic Entertainmentin kehittämä ja THQ:n julkaisema reaaliaikainen strategiapeli. Se julkaistiin maailmanlaajuisesti vuonna 2006 Microsoft Windowsille ja OS X:lle.

Peli sijoittuu toiseen maailmansotaan, jonka yksinpelikampanjassa pelaaja johtaa kuvitteellista liittoutuneiden Able-komppaniaa läpi Normandian maihinnousun taistelujen, muun muassa Omaha Beachin maihinnousun ja Cherbourgin valtauksen. Peliin on julkaistu myös kaksi itsenäistä lisäosaa: Opposing Fronts (2007) ja Tales of Valor (2009), jotka ovat nykyisin saatavilla myös emopelin kanssa Anthology-kokoelman muodossa. Pelin itärintamalle sijoittuva jatko-osa Company of Heroes 2 julkaistiin vuonna 2013.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Resurssit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Company of Heroes sisältää kolmenlaisia resurssipisteitä: ammukset (ammunition), polttoaine (fuel) ja miesvoima (manpower). Näitä pisteitä hallussapitämällä pelaaja saa resursseja, joilla voi rakentaa tai tilata lisää yksiköitä, rakennuksia, tykistökeskityksiä, lisäjoukkoja yms.

Pelaaja saa resursseja vain silloin, kun resurssin alue on yhteydessä pelaajan päämajaan, esimerkiksi, jos vastustaja valtaa päämajan ja ammuspisteen välissä olevan alueen, lakkaa resurssien virtaaminen päämajaan. Resurssipisteen valloitusta voi vaikeuttaa rakentamalla tarkkailuaseman (observation post) resurssipisteen päälle, joka samalla lisää resurssipisteen tuottamia resurseja ja samalla vastustajan täytyy tuhota se, ennen kuin se voi vallata sen.

Rakennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksiköt voivat miehittää rakennuksen ja muuntaa sen kenttäparakiksi, mahdollistaen tiettyjen yksiköiden ja osastojen kouluttamisen siellä. Jalkaväki voi myös miehittää rakennuksia ja käyttää niitä suojana tai varuskuntina puolustuksessa hyökkäyksiä vastaan. Se kuitenkin rajoittaa tulituskantamaa, koska jalkaväki on silloin pysyvä, liikkumaton kohde tehden siitä haavoittuvaisen tarkka-ampujien ampumiselle ja piirittämiselle. Lisäksi jalkaväki voi ampua rakennuksien sisältä vain ikkunoista tai rakennukseen räjähtäneistä aukoista. Jotkut aseet ovat suunnattoman tehokkaita rakennuksessa olevia yksiköitä vastaan; kasapanokset tai jalkaväen kantamat raketinheittimet voivat räjäyttää rakennuksen, panssarivaunun tulitus voi räjäyttää rakennuksen ja liekinheittimellä varustettu jalkaväki tai panssarivaunu voi kirjaimellisesti sytyttää rakennuksen tuleen ja tappaa siten sen sisällä olevat yksiköt. Rakennuksista on jalkaväelle kuitenkin hyötyä pieniä tuliaseita vastaan ja monet rakennukset ovat tarpeeksi vankkoja kestämään jonkin verran jopa tankkitulitusta ennen kuin ne romahtavat. Valloitetut rakennukset on mahdollista räjäyttää vihollistulella, tykistötulella tai räjähteillä. Siviilirakennuksia ei voi korjata tai uudelleenrakentaa. Liittoutuneet ja akselivallat voivat kuitenkin rakentaa miehitettäviä rakennuksia (liittoutuneilla .30 kaliiberinen konekivääripesäke, saksalaisilla bunkkeri)

Moninpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiemmista peleistä poiketen Relic ei käytäkään Company of Heroesin moninpelissä GameSpy Arcadea tai WON:ia, vaan Relic Onlinea, joka mahdollistaa muun muassa paremman automaattisen pelinhaku- ja pelaajien rankkaussysteemin. Moninpeliä voi samanaikaisesti parhaimmillaan pelata kahdeksan pelaajaa (4vs4). Moninpeliä voi halutessaan pelata myös ranked-moodissa, jolloin peli arpoo automaattisesti suunnilleen samantasoisen vastustajan. Vastustajia voittamalla pelaaja saa tasoja ja nousee pelaajien ranking-listalla. Ranked-moodissa pelataan aina 500 pisteen Victory Point Control -säännöillä.

Pelimuodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Voittopisteiden hallinta (Victory Point Control)

Kartalle on lisätty kentästä riippuen 3–5 voittopistettä, joiden enemmistön valtaamalla saa vastustajan pisteet kulumaan loppuun. Pelin häviää siis se osapuoli, jonka pisteet loppuvat ensimmäisenä. Ennen pelin alkua voidaan myös määritellä aloituspisteiden suuruudesta, joka on yleensä 200, 500 tai 1 000.

 • Annihilaatio (Annihilation)

Annihilaatiossa pyritään yksinkertaisesti tuhoamaan kaikki vastapuolen rakennukset (lukuun ottamatta tarkkailuasemia).

Puolet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on pelattavissa 4 eri puolta. Alun perin liittoutuneilla oli pelattavissa vain Yhdysvaltain armeija ja Akselivalloila Wehrmacht. Opposing Fronts-lisäosa lisää peliin liittoutuneille Britannian Armeijan ja akselivalloille Panzer Eliten. Kaikki eivät voi taistella kaikkia vastaan vaan taistelut käydään aina liittoutuneiden ja akselivaltojen välillä.

Yhdysvaltain armeija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltain armeija käyttää jalkaväkitaistelussa pääosin kiväärimies-ryhmää, joka toimii Yhdysvaltojen perusyksikkönä alusta loppuun. Kiväärimiesryhmä ryhmä käyttää aseinaan M1 Garand -kiväärejä mutta pelaaja voi varustaa myös ryhmän kahdella BAR-pikakiväärillä ja käsikranaateilla. Insinööri-ryhmät toimivat rakentajina ja heidät voi myös päivittää liekinheitinryhmäksi tai miinanpaljastusryhmäksi. He paitsi rakentavat tukikohdan, he voivat myös asettaa maahan miinoja, levittää piikkilankaa, panssariesteitä ja hiekkasäkkejä ja myös rakentaa joukkojensidontapaikan tai .30-kaliiperisen konekivääripesäkkeen. Yhdysvalloilla on myös käytettävissään .30 kaliiperisia konekivääreitä, kranaatinheittimiä ja tarkka-ampujia. Puolitelavaunu mahdollistaa ryhmien täydentämisen kentällä, Jeepit ja panssariautot toimivat partioina ja yhdysvallat voivat saada käyttöönsä myös M4 Sherman -Panssarivaunun sekä tykillä että liekinheittimellä varustettuna. Yhdysvalloilla on myös käytettävissä M10 Wolverine -panssarintorjuntavaunu. Yhdysvaltojen joukot keräävät kokemusta taisteluissa ja kokemus tekee yksiköstä vahvemman.

Wehrmacht[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wehrmacht käyttää jalkaväkenään, Volksgrenadier-ryhmiä, jotka kantavat Kar98k-kivääreitä ja Panssarinyrkkejä ja heidät voi myös varustaa MP-40-konepistooleilla, Grenadier-ryhmiä, jotka kantavat myös Kar98k-kivääreitä mutta heidät voi varustaa Panssarikauhuilla tai konekivääreillä, ja ritariristin ritareita, jotka kantavat STG-44-rynnäkkökivääreitä. Heidän pioneerinsa voivat myös rakentaa bunkkereita, jotka voivat toimia myös joukkojensidontapaikkana tai korjauspaikkana. Heiltä löytyy myös MG-42-konekivääreitä, tarkka-ampujia, kranaatinheittimiä, 50-millisiä tykkejä ja Nebelwerfer-raketinheittimiä. Heillä on myös erittäin voimakkaat panssarivoimat, joiden joukosta löytyy muun muassa Puma-panssariauto, Stug IV-Rynnäkkötykki sekä Panzer IV ja Panther-Panssarivaunut. Wehrmachtin joukot eivät kerää kokemusta taisteluistaan mutta he voivat kutsua taisteluun muiden taisteluiden veteraaneja.

Britannian Armeija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Britannian armeija käyttää tarkkaa sotilaskuria seuraavia jalkaväkiryhmiä, jotka pysyvät kunnolla kasassa vain jos ryhmällä on upseeri johtamassa heitä. Jalkaväkiryhmä käyttää aseinaan Lee-Enfield-kivääreitä mutta heidät voi varustaa myös kiväärikranaateilla, Bren-pikakiväärillä ja yksi ryhmän sotilaista voi ryhtyä tarkka-ampujaksi. Britit luottavat myös erittäin voimakkaaseen puolustukseen. Jalkaväkiryhmä voi rakentaa Vickers ja kranaatinheitin-Pesäkkeen. Lisäksi Heidän pioneerinsa voivat kaivaa juoksuhautoja ja rakentaa Bofors-ilmatorjuntatykkejä, 17-paunaisia panssarintorjuntatykkejä ja 25-paunaisia haupitseja. Heidän panssarivoimistaan löytyy muun muassa Cromwell-panssarivaunuja ja 17-paunaisella tykillä varustettuja Sherman Firefly -panssarivaunuja. Britannian joukoilla ei ole myöskään pysyvää tukikohtaa vaan he käyttävät kuorma-autoja, joita voi siirtää ympäri kenttää.

Panzer Elite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Panzer Elitellä on vain yksi jalkaväkiyksikkö, Panzer Grenadier. Panzer Grenadier toimii sekä taistelijana että rakentajana. Panzer Grenadier kantaa aseenaan Kar98k-kivääreitä mutta heille voi myös antaa käytettäväksi kiikaritähtäimellä varustetun Gewehr 43-kiväärin, STG-44-rynnäkkökiväärin tai Panssarikauhu. He rakentavat tukikohdan mutta eivät voi rakentaa puolustuksia. Panzer Elite keskittyykin enemmän nopeaan hyökkäykseen kuin puolustukseen. Heillä on monta erilaista puolitelavaunua kuten jalkaväkeä kantava puolitelavaunu ja panssarintorjuntatykillä varustettu puolitelavaunu. Heidän panssarijoukoistaan löytyy muun muassa jalkaväen tukemiseen suunniteltu Panzer IV, Marder III -tankintuhoaja ja raskas Panther-panssarivaunu.

Komentopuut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikilla neljällä puolella on käytettävissään kolme komentopuuta. Pelaaja valitsee näistä yhden ja saa sen kautta käytettäväkseen tavallista vahvempia yksiköitä ja voi myös kutsua tukea kartan ulkopuolelta. Pelaaja saa aina pikkuhiljaa lisääpisteitä seuraavaan komentopisteeseen, komentopisteillä saadaan jokin uusi kyky tai yksikkö käytettäväksi komentopuusta. Jokaisessa komentopuussa on 6 kykyä ja kyvyt ovat jaettu kahteen haaraan. Yhden kyvyn hankkiminen avaa seuraavan kyvyn puussa, jonka pelaaja voi ottaa saatuaan tarpeeksi komentopisteitä.

Yhdysvaltojen Komppaniat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalkaväki-komppania[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalkaväki-komppanian komentaja saa kutsuttua kentälle jalkaväkeä puolet nopeammin. Hän voi kutsua kentälle tarvittaessa lisäjoukkoja kartan ulkopuolelta ja myös tuoda kentälle Rangers-erikoisjoukkoja. Rangereistä kaksi kantaa Bazooka-sinkoa ja neljä muuta M1 Garand -kivääreitä mutta kiväärit voi myös korvata Thompson-konepistooleilla. Jalkaväki-komppanian kiväärimiehet voivat myös rakentaa esteitä ja asettaa miinoja, johon muilla komppanioilla vain insinöörit kykenevät. Jalkaväki-komppania voi myös kutsua tykistötukea kartan ulkopuolelta ja myös rakentaa kentälle 105-millisen haupitsin.

Maahanlasku-komppania[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maahanlasku-komppania saa käyttöönsä laskuvarjojoukkoja jotka voi kutsua minne tahansa kohtaan kartalla, jonne komentaja näkee. Laskuvarjomiehet käyttävät aseinaan M1 Carbine-Karbiineja ja kahdelle heistä voi myös antaa M18-kevytsingon. He kantavat myös kasapanoksia ja voivat pudottaa ryhmäänsä täydennyksiä milloin vain. Maahanlasku-komppania voi myös pudottaa kentälle 57-millisen panssarintorjunta tykin miehistöineen ja myös varusteita kuten .30 kaliiperisen konekiväärin tai kranaatinheittimen. Laskuvarjojoukot ovat laskeutuessaan haavoittuvaisia ilmatorjuntatulelle. Maahanlasku-komppanialla on myös käytössään P-47 Thunderbolt-hävittäjäpommittajia, joita komentaja voi käyttää ilmatiedusteluun, ilmaiskuun tai pommi-iskuun. Lentokone on erittäin haavoittuvainen ilmatorjunnalle mutta mikään muu ei voi pysäyttää sitä.

Panssari-komppania[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Panssari-komppanian komentaja saa tuotua ajoneuvot kentälle puolet nopeammin ja lisäksi kevyet ajoneuvot kykenevät valtaamaan alueita. Panssari-komppania voi suorittaa korjauksia kentällä ja nopeasti tuoda korvaukset tuhoutuneille ajoneuvoilla. Panssari-komppanialla on myös käytettävissään raskas M26 Pershing -panssarivaunu ja raketinheittimellä varustettu Sherman Calliope -Panssarivaunu.

Wehrmachtin Doktriinit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolustusdoktriini[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolustusdoktriinia seuraava komentaja voi varustaa tukikohdan rakennukset konekivääreillä, vahvistaa oman alueen puolustajia ja tehdä bunkkereistä täydennyspisteitä. Lisäksi hän voi saada etuvaroituksen tulevista hyökkäyksistä. Hän voi myös kutsua tykistökeskityksen uhatulle alueelle ja kutsua taivaalta 280-millisiä raketteja. Lisäksi hän voi rakennuttaa kentälle voimakkaan 88-millisen tykin.

Blitzkrieg-doktriini[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blitzkrieg-doktriinia seuraava komentaja voi antaa jalkaväen heittää paljon kranaatteja vihollisen keskelle, vahvistaa tuli- ja liikkumisnopeutta yksiköillä ja saada hetkessä paljon resursseja kasaan, mikä tosin puolittaa hetkeksi hänen resurssien tulonsa. Hän voi myös kutsua kentälle Waffen-SS:n iskujoukkoja. Iskujoukoilla on aseenaan Kar98k-kivääri mutta sen tilalle on mahdollista saada StG 44 -rynnäkkökivääri tai Panssarikauhu. Iskujoukot kykenemät myös naamioitumaan maastoon. Komentaja voi kutsua kentälle myös haupitsilla varustetun Stug IV -rynnäkkötykin ja pelätyn Tiger-panssarivaunun.

Kauhudoktriini[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauhudoktriinia seuraava komentaja voi antaa jalkaväelle kyvyn tulla vahvemmaksi kun ryhmän jäsenet kuolevat ja lisäksi myös parantaa joukkojen taistelutahtoa. Komentaja voi myös pakottaa vihollisen vetäytymään ja kutsua alueelle polttoraketteja. Viimeisenä komentaja voi pudottaa kentälle V1-ohjuksen ja kutsua kentälle koko sodan pelätyimmän ase: King Tiger -panssarivaunun.

Britannian Kuninkaalliset Tukikomppanjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuninkaallinen Tykistötuki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuninkaallinen tykistötuki antaa komentajan tykistölle pidemmän kantaman ja komentajan tykistö kykenee vastaamaan vihollisen tuleen ilman käskyä mikäli komentaja antaa siihen luvan. Komentajan upseerit voivat myös kutsua tykistökeskityksiä ja haupitsit voivat ampua pitkälle linjalle tykistötulta. Komentaja voi myös kutsua kentälle 105-millisen M7 Priest -telatykin.

Kuninkaallinen Kommandotuki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuninkaallinen Kommandotuki anttaa komentajalle kyvyn kutsua kentälle liitokoneita, jotka tuovat mukanaan kommandoja ja Tetrarch-panssarivaunuja. Jalkaväki voi asettaa kentälle triangulointi-laitteita, jotka mahdollistavat vihollisen liikkeiden seuraamisen kolmion muotoisen alueen sisällä. Komentaja voi myös selvittää vihollisen rakennuksien sijainnin ja millaisia yksiköitä hänellä on kentällä. Komentaja voi myös kutsua tykistöä ja myös pudottaa varoitus-soihtuja huijatakseen viholliste tulevasta tykistökeskityksestä, vaikke sellaista tulisikaan.

Kuninkaallinen Insinöörituki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuninkaallinen Insinöörituki tekee komentajan rakennuksista kestävämpiä ja komentokuormureistakin voi tulla kestävämpiä ja nopeampia. Komentaja voi myös kutsua kentälle Churchill-panssarivaunuja, joko tavallisia, liekinheittimellä varustettuja tai Petard-kranaatinheittimellä varustettuina. Tankit voivat myös parantaa kestävyyttään piilottamalla runkonsa, mutta tällöin ne eivät voi liikkua.

Panzer Eliten taktiikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poltetun Maan Taktiikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poltetun maan taktiikoita käyttävä komentaja voi ansoittaa rakennuksia ja valtauspisteitä. Tämän lisäksi hän voi kutsua alueelle tykistökeskityksen, mikäli alue on joko omien hallussa tai neutraali. Jalkaväki voi myös asentaa tiesulkuja ja estää valtauspisteiden jääminen vihollisen käsiin tuhoamalla se, jolloin se pitää korjata ennen kuin se on taas käyttökelpoinen. Komentaja voi myös kutsua kentälle 150-millisen Hummel-telatykin.

Ilmavoimataktiikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmavoima taktiikoita käyttävä komentaja voi kutsua kentälle ilmavoimien jalkaväkeä, jotka voivat rakentaa ilmatorjuntatykkejä ja voimakkaita 88-millisiä tykkejä. Ilmavoimien jalkaväki on myös tehokas korjausyksikkö. Komentaja voi kutsua kentälle myös Wirbelwind-ilmatorjuntavaunun ja tuoda esiin kentälle soluttautuneet laskuvarjojoukot. Laskuvarjojoukot käyttävät aseinaan Kar98k-kivääreitä mutta ne on mahdollista korvata FG-42-automaattikivääreillä. Komentaja voi pudottaa myös kentälle perhospommeja ja kutsua ilmatukea Panzerknacker-rynnäkkökoneista.

Panssarintorjuntataktiikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Panssarintorjunta taktiikoita käyttävä komentaja kykenee käyttämään miinoja, jotka räjähtävät vain tankin painosta. Hänen jalkaväkensä voi huomata tankit jo erittäin kaukaa ja hän voi varustaa jalkaväkensä kahdella Panssarikauhulla yhden sijaan ja kasvattaa tykkien läpäisykykyä. Komentaja voi myös kutsua kentälle Hetzer-tankintuhoajavaumun ja erittäin voimakkaan Jagdpanther-tankintuhoajavaunun.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksinpelikampanja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksinpelikampanjassa pelaaja johtaa kuvitteellista liittoutuneiden Able-komppaniaa läpi Normandian maihinnousun taistelujen muun muassa Omaha Beachin maihinnousun ja Cherbourgin valtauksen. Saksalla ei ole omaa yksinpelikampanjaa.

Carentanin taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavat kolme tehtävää kertovat Fox-komppaniasta ja heidän toimistaan Carentanin valtaamisen ja puolustamisen aikana. Fox-komppanian täytyy ensin uudelleenryhmittäytyä Viervillessä sekasortoisten laskuvarjohyppäämisten jälkeen, joka tapahtui monia tunteja ennen D-Dayta. Heidän täytyy myös katkaista vihollisen toimenpiteet taka-alueilla saadakseen lisää laskuvarjohyppäysalueita ja estää saksalaisia vahvistamasta rantoja.

Fox-komppania on määrätty valtaamaan Carentanin kaupunki ja turvaamaan Utah-rannan ja Omaha-rannan yhdistymiskohta sekä puolustamaan sitä raivokkaalta saksalaiselta vastaiskulta. Lopulta Fox-komppania on helpottunut Able-komppanian saapuessa kaupunkiin ja rantojen yhteenliittymä on vihdoin turvattu.

Cherbourgin taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Able- ja Dog-komppania muodostavat liittoutuneiden etenemisen kärjen turvatakseen Cherbourgin ja sen sataman. Able-komppania onnistuu työntämään saksalaiset takaisin ja puolustamaan tarviketietä, jotta ”Red Ball Express” pääsisi läpi. Tämä koituu myös tuhoksi saksalaiselle Panzer Lehr -divisioonalle ja kapteeni Shultzille.

Sivustat suojattuina, liittoutuneet jatkavat etenemistään Cherbourgiin. Able- ja Dog-komppania, 4. Cavalryn ja USS Texasin tukemina, saavat tehtävän vallata satamanlaitteiston. Vaikka Able-komppania onnistuneesti kukistaa saksalaispuolustajat ja vangitsee tuhansia vankeja, satama on pahasti vaurioitunut ja on käyttökelvoton liittoutuneille.

Taistelun jälkeen Able-komppania löytää asiakirjoja aksevaltojen bunkkerista, jossa näkyy V2-ohjusten laukaisupaikka lähellä Sottevastia. Fox-komppania on kutsuttu ohjaamaan laskuvarjo-operaatiota V2-laukaisupaikalle samalla, kun Able-komppania syöksyy paikalle panssaritukena.

Operaatio Kobra[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikkalaisjoukot alkavat lähestyä St. Lon kaupunkia ja Able-komppania saapuu pohjoisesta. Saksalaispuolustajat St. Fromondissa toivovat pysäyttävänsä Able-komppanian etenemisen räjäyttämällä ainoan johtavan sillan kaupunkiin. Able-komppania korjasi sillan toiselta puolelta jokea tulevan tulen alla, ja työntää saksalaiset pois kaupungista. Saksalaispuolustajat uudelleenryhmittäytyvät ja järjestävät monia vastahyökkäyksiä rakettipatterit tukenaan, mutta kaikki Able-komppaniaan kohdistuvat hyökkäykset työnnetään takaisin kovin menetyksin.

Charlie-komppania tulee kapteeni Shultzin Panzer Lehrin tuhoamaksi yrittäessään turvata 192. kukkula (Hill 192) St. Lon laitamilla. Able-komppania määrätään valloittamaan kukkula. Pensasaidat kukkulan ympärillä ja piilotetut Flak 88:t tuottavat pelottavan puolustuspaikan saksalaisille, mutta Able-komppania onnistuu murtautumaan läpi käyttämällä puskuosalla varustettuja Sherman-panssarivaunuja kyntääkseen pensasaitojen läpi ja kiertämään saksalaiset.

Saksalaispuolustajat St. Lo:ssa päättävät puolustautua yhdysvaltalaisjoukkoja vastaan linnoittautumalla kaupungin keskustaan, mutta Able-komppania suunnitteli piirittävänsä ja vangitsevansa saksalaispuolustajat kaupungin keskustaan. Vaikka operaatio onnistuu, jotkut saksalaisyksiköt, mukaan lukien Panzer Lehr -divisioona, onnistuvat pakenemaan tuholta. Able-komppania kutsuu paikalle 8. ilmavoimat ja pakenevat saksalaisyksiköt kärsivät suuria tappioita suorapommitusten vuoksi.

Alivoimainen ja jatkuvien ilmahyökkäysten kohteena oleva hajautunut Panzer Lehr -divisioona on saanut kannoillensa yhdysvaltalaisjoukot, ja Able-komppania onnistui pysäyttämään divisioonasta jäljelle jääneet Hébécrevonissa. Hyökkäys suoritetaan nopeasti liikkuvilla M10 panssarintorjuntavaunuilla Panzer Lehrin -divisioonan asemia vastaan. Kapteeni MacKay kaatuu, kun hän saa osuman kapteeni Shultzin Tiger-vaunun ammuksesta.

Operaatio Lüttich[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Menetettyään komentajansa ylennetty luutnantti Conti alkaa johtaa Able-komppaniaa. Able-komppania siirretään takaisin Mortainiin vapauttamaan Dog-komppania kukkula 317:lta (Hill 317). Valitettavasti yhtenä yönä Mortainista tulee saksalaisvastahyökkäysten polttopiste. Yllätettynä ja alivoimaisena Able-komppanian on määrä pitää kukkula hallussaan, kunnes lisävoimat voivat saapua aamulla. Dog-komppania saapuu seuraavana aamuna panssarituen kanssa, ja Able-komppania alkaa linnoittautua ja lujittaa asemiansa.

Saksalaisjoukot uusivat vastahyökkäyksen yöllä epäonnistuneen yllätyshyökkäyksen jälkeen, mutta kaikki yritykset lyödään takaisin. Able-komppania menestyneesti pakottaa saksalaiset perääntymään kärsittyään raskaita menetyksiä, mukaan lukien Flak 88 -patteriston tuhoutuminen.

Falaisen motti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Falaisen motti

Yksinpelikampanjan viimeinen osa käsittelee saksalaisjoukkojen tuhoutumista Ranskassa. Kärsittyään häviöitä peräkkäin, Saksan armeija on pakotettu perääntymään välttyäkseen motittamiselta. Liittoutuneet kilpailevat Saksan armeijan motittamisesta ennen kuin se pääsee karkaamaan. Baker-komppania on määrätty sulkemaan yksi pakoreiteistä Autryssä, mutta kapteeni Schultzin Panzer Gruppen, joka pakeni Panzer Lehr -divisioonan tuholta, hävittivät heidät. Able-komppania kiirehti tapahtumapaikalla M26 Pershing -tuen kanssa ja tuhosi kapteeni Schultzin Panzer Gruppenin vastalahjaksi. Kapteeni Schultzin Tiger on tuhottujen panssarivaunujen joukossa, ja kapteeni MacKayn kuolema oli kostettu.

Chamboista tulee Saksan seitsemännen armeijan viimeinen toivo Falaisen motin välttämisessä. Raskaan ilmatuen kanssa kanadalais-, puolalais- ja yhdysvaltalaisjoukot Able-komppanian johdolla turvaavat kaikki sillat Chamboisin ympärillä ja sulkevat Falaisen motin. Saksan 7. armeija yrittää päästä läpi, mutta heitä kohtaa raskas ilmapommitus ja heidät pakotetaan antautumaan.

Kampanja päättyy tekstillä, jossa kerrotaan Able-komppanian ottaneen 80 prosentin tappiot toisen maailmansodan loppuun mennessä.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings 94/100[1]
Metacritic 93/100[2]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
Eurogamer 10/10[3]
GameSpot 9.0/10[4]
GameSpy 5/5[5]
GamesRadar 10/10[6]
IGN 9.4/10[7]
Pelit 91/100 + ”Pelit suosittelee”[8]
Pelaaja 95/100[9]
1up.com 9.4/10[10]

Company of Heroes on saanut erittäin positiivista palautetta kriitikoilta ja on voittanut lukuisia eri palkintoja.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Company of Heroes on saanut toistaiseksi kaksi itsenäistä lisäosaa. Molemmat ovat emopelin kanssa saatavilla nyt myös Anthology-kokoelman muodossa.

 • Company of Heroes: Opposing Fronts (24. syyskuuta 2007)

Sisältää kaksi uutta pelattavaa osapuolta: Iso-Britannia ja saksalainen Panzer -eliittiryhmä (German Panzer Elite).

 • Company of Heroes: Tales of Valor (8. huhtikuuta 2009)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]