Nebelwerfer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nebelwerfer
Kuusiputkinen Nebelwerfer 41
Kuusiputkinen Nebelwerfer 41
Aseen tyyppi Raketinheitin
Alkuperämaa  Saksa
Palvelushistoria
Palvelusvuodet 1940–1945
Valtion käytössä  Saksa
Sodissa toinen maailmansota
Valmistushistoria
Eri versiot Nebelwerfer 41, Nebelwerfer 42
Tekniset tiedot
Paino 540 kg
Pituus 1,3 metriä
Miehistö 4

Nebelwerfer (suom. Sumunheitin) on saksalainen raketinheitin, joka kehitettiin 1930-luvulla ja jota käytettiin toisessa maailmansodassa erityisesti jalkaväkeä vastaan.

Ensimmäisessä versiossa Nebelwerfer 41:ssä oli kuusi putkea, joista jokainen ampui 150 mm:n Wurfgranate 41 -raketteja enintään 6 800 metrin päähän. Myöhemmässä versiossa, Nebelwerfer 42:ssa oli 5 kappaletta 210 mm:n putkea, ja sen kantama oli 8 000 metriä. Pienikokoinen ja heikko Nebelwerfer ei vaikuttanut panssaroituihin kohteisiin, joten sitä käytettiin pääasiassa panssaroimattomia ajoneuvoja ja jalkaväkeä vastaan. Rakettien aiheuttama melu ja taivaalle piirtämä ”tulivana” toimivat tehokkaana psykologisena aseena.

Nebelwerfer Suomessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomeen hankittiin Saksasta jatkosodan lopulla vuonna 1944 viisitoista kappaletta Nebelwerfer 41:tä, mutta niitä ei ehditty saada rintamakäyttöön jatkosodassa eikä Lapin sodassakaan muun muassa vetäjien puutteen vuoksi. Nykyään näistä viidestätoista Nebelwerferistä on jäljellä enää yksi, ja se on esillä Museo Militariassa Hämeenlinnassa.

28-cm-Nebelwerfer 41:n raketteja ilmassa Varsovassa syksyllä 1944.
Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.