Colonization

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Colonization
Colonization cover.jpg
Kehittäjä MicroProse
Julkaisija MicroProse
Jakelija Steam
Suunnittelija Jeffery L. Briggs, Douglas Kaufman, Sid Meier, Brian Reynolds
Ohjelmoija Brian Reynolds
Julkaistu Amiga
  • NA 31. toukokuuta 1995
DOS
Lajityyppi strategiapeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus USK 0
Alusta Amiga, Mac OS, DOS, Windows
Lisenssi omisteinen ohjelmisto
Jakelumuoto Digitaalinen jakelu
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Colonization (koko nimeltään Sid Meier's Colonization) on Sid Meierin ja Brian Reynoldsin kehittämä strategiapeli. Pelin on julkaissut Microprose DOS:lle vuonna 1994 ja Amigalle, Mac OS:lle sekä Windowsille seuraavana vuonna.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on vuoropohjainen strategiapeli, joka keskittyy eurooppalaisten suurvaltojen siirtomaakauteen uuden mantereen, Amerikan, alueella vuosien 14921850 välillä.

Pelin aluksi pelaaja valitsee yhden neljästä siirtomaavallasta pelattavakseen. Pelaajalla on alussa muutamia siirtolaisia, hieman kultaa ja yksi laiva.[1] Pelattavat siirtomaavallat ovat Englanti, Ranska, Espanja ja Hollanti. Alussa pelaajan laiva on saapunut jonnekin Uuden Maailman itäisille rannoille. Pelaajan tavoitteena on perustaa siirtokunta ja kehittää sen toimintoja, ja vähitellen laajentaa merentakaista valtakunnan osaa perustamalla lisää siirtokuntia.

Pelimekaniikka on hyvin samankaltainen Civilization-pelin kanssa. Pelaaja kehittää siirtokuntaa rakentamalla, keräämällä satoja, valmistamalla, käymällä kauppaa ja vahvistamalla kapinamielialaa kunnes voi julistautua itsenäiseksi.[1] Pelissä voi kouluttaa uusia yksiköitä, käy kauppaa ja sotii muita siirtomaavaltoja sekä alkuperäisasukkaita vastaan. Pelin lopullisena päämääränä ja ainoana tapana voittaa peli on itsenäiseksi julistautuminen emovaltiosta.

Siirtokunnissa voidaan kouluttaa uusia, eri ammatteja osaavia siirtolaisia, saarnaajia ja sotilasyksiköitä. Tavalliset vapaat siirtolaiset (Free Colonists) voivat myös siirtyä intiaanikylään hankkimaan oppeja intiaaneilta. Ammattilaisia voidaan myös hakea emämaasta.

Civilizationista poiketen kaupankäynti hoidetaan aluksi vain oman emovaltion kanssa tai intiaanikylien kanssa. Tietyssä vaiheessa on kuitenkin mahdollista kehittää kaupankäyntiä myös muiden eurooppalaisten siirtomaavaltojen kanssa, jolloin kauppaa voidaan käydä sekä Euroopan satamien että muiden siirtokuntien kanssa suoraan. Kaupattavina kohteina on eri viljalajikkeita, vaatteita, malmeja ja aseita.

Pelin aikana kasvatetaan Continental Congressia, eli joukkoa Amerikan historian tärkeitä henkilöitä. Henkilön saaminen kongressiin antaa lisämahdollisuuksia uskontoon, kaupankäyntiin, sotilastoimiin ja politiikkaan. Kongressiin liittyvät pelin aikana muun muassa Pocahontas, Benjamin Franklin ja Simón Bolívar.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on saanut CU Amiga -lehden arvostelussa arvosanaksi 91%.[2]

Peli on saanut Amiga Format -lehden arvostelussa arvosanaksi 95%.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Lorna Reid: Revisiting Colonization, Sid Meier's overlooked resource juggler pcgamer.com. 29.9.2016. Viitattu 24.7.2021. (englanniksi)
  2. Colonization review amr.abime.net. Viitattu 24.7.2021. (englanniksi)
  3. Colonization review amr.abime.net. Viitattu 24.7.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]