Chronicon (Hieronymus)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Chronicon
Sivu Hieronymuksen tekemän Eusebioksen Kronikan latinankielisen käännöksen ja laajennoksen käsikirjoituksesta vuodelta 699.
Sivu Hieronymuksen tekemän Eusebioksen Kronikan latinankielisen käännöksen ja laajennoksen käsikirjoituksesta vuodelta 699.
Kirjailija Hieronymus
Kieli latina
Genre kronikka
Julkaistu n. 380
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Chronicon (lat., ”Kronikka”), joskus myös Temporum liber (lat., ”Aikojen kirja”), on Hieronymuksen koostama kronikka eli aikakirja. Se on Eusebios Kesarealaisen Kronikan latinankielinen käännös ja laajennos.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chronicon oli Hieronymuksen varhaisia yrityksiä historiankirjoituksen alalla. Hän koosti sen Konstantinopolissa noin vuonna 380 kääntämällä Eusebioksen vuonna 325 valmistuneen Kronikan toisen osan kronologiset taulukot latinaksi. Sen lisäksi hän täydensi niitä vuosien 325–379 tapahtumilla. Hieronymuksen versio teki teoksesta tunnetun ja laajasti käytetyn lännessä koko keskiajaksi.[1]

Teos on ensimmäinen yritys liittää kaikki aiemman historian tapahtumat johonkin ajoitukseen.[1] Huolimatta Eusebiokselta kopioiduista virheistä ja joistakin Hieronymuksen omista virheistä, teos on arvokas universaalihistorian esitys. Se toimi myöhemmin pohjana Prosperus Akvitanialaisen, Cassiodoruksen ja Victor Tunnunalaisen vastaaville teoksille.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kronikka sisältää kronologian maailman luomisesta teoksen kirjoitusaikaan saakka. Se pitää sisällään muun muassa ajoitukset Assyrian kuninkaisiin ja Abrahamiin perustuen, Vanhan testamentin tapahtumien kronologian sekä paljon kreikkalaisen mytologian tapahtumia. Esimerkiksi Troijan valtauksen Hieronymus ajoittaa vuoteen 1183, mikä täsmää huomattavan hyvin Troija VIIa:n tuhoon noin 1190 eaa. Homeroksen itsensä Hieronymus ajoittaa vuoteen 940 eaa., kun taas nykyisin hänet ajoitetaan vuoden 800 eaa. jälkeiselle ajalle.

Teoksessa eri lähteistä ja valtakunnista peräisin olevat ajoitus- ja hallitsijatiedot on esitetty Eusebioksen teoksen esimerkin mukaisesti vierekkäisissä sarakkeissa, mikä mahdollistaa eri puolilla samaan aikaan tapahtuneiden asioiden vertailun, ja samalla paljastaa mahdolliset virheet ajoituksessa ja pakottaa historioitsijan näin huolellisuuteen.[1]

Aikajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aadamista keisari Valensin 14. hallitusvuoteen, 5579 vuotta

Abrahamista Troijan valtaukseen (26 Assyrian kuningasta), 835 vuotta
Troijan valtauksesta ensimmäiseen olympiadiin, 406 vuotta.
Ensimmäisestä olympiadista keisari Valensin 14. hallitusvuoteen, 1155 vuotta

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d The Chronicle of St. Jerome Tertullian.org. Viitattu 22.3.2021.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännöksiä ja tekstilaitoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Donalson, Malcolm Drew: A Translation of Jerome's Chronicon With Historical Commentary. Mellen University Press, 1996. ISBN 0-7734-2258-7.
  • Fotheringham, J. K.: The Bodleian Manuscript of Jerome's Version of the Chronicle of Eusebius Reproduced in Collotype. Oxford: Clarendon, 1905.
  • Helm, R.: Eusebius Werke 7: Die Chronik des Hieronymus. Griechischen Christlichen Schriftsteller 47. Akademie-Verlag, 1956.
  • Jeanjean, Benoît & Lançon, Bertrand: Saint-Jérôme, Chronique : Continuation de la Chronique d'Eusèbe, années 326–378. Rennes: Presses Universitaires de Rennes, 2004. ISBN 2-7535-0018-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]