Seitsemän Thebaa vastaan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Seitsemän päällikön vala. Kuvitusta Aiskhyloksen tragediaan Seitsemän Thebaa vastaan.

Seitsemän Thebaa vastaan on kreikkalaisen mytologian kertomus Polyneikeen johtaman seitsikon ja Eteokleen johtaman Theban armeijan välisestä taistelusta. Taistelu oli seurausta siitä, että Oidipuksen jouduttua maanpakoon Thebasta tämän pojat Eteokles ja Polyneikes riitaantuivat vallasta. Vanhempi Eteokles sai vallan, ja ajoi Polyneikeen pois kaupungista. Polyneikes kokosi Argoksessa sotajoukon, joka hyökkäsi Thebaan. Kukin seitsemästä sotapäälliköstä piiritti joukkoineen yhtä Theban seitsemästä portista. Kaksintaistelussa Eteokles ja Polyneikes saivat kumpikin surmansa toisensa kädestä.

Kertomukselle on joskus etsitty historiallista pohjaa mykeneläisaikaisesta taistelusta, joka olisi tapahtunut noin sukupolvea ennen Troijan sotaa ja johtanut Theban linnoituksen tuhoon. Eräs viite tällaiseen on se, että Homeroksen Iliaan laivaluettelossa, joka kuvaa Troijan sotaan osallistuneet kreikkalaiset joukot, ei enää esiinny Thebaa vaan pelkästään sen alakaupunki Hypothebai. On kuitenkin mahdotonta sanoa, mikä osa kertomuksesta voisi olla tosipohjaista ja mikä keksittyä. Theban kaivauksissa ei ole löydetty merkkiä seitsemästä portista, joten tämä ajatus voi perustua lähinnä sotapäälliköiden lukumäärään.

Taistelu oli aiheena kadonneessa eepoksessa Thebais.[1] Vanhin jälkipolville säilynyt kuvaus taistelusta on Aiskhyloksen samannimisessä tragediassa Seitsemän Thebaa vastaan (Hepta epi Thēbas), joka on myös myytin pääesitys säilyneessä kreikkalaisessa kirjallisuudessa. Myöhemmin sama tarina on kerrottu myös Euripideen tragediassa Foinikian naiset (Foinissai). Taistelu esiintyy myös muun muassa Sofokleella, Diodoroksella, Pseudo-Apollodoroksella ja Hyginuksella sekä Statiuksen eepoksessa Thebais.

Sotapäälliköt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eri kirjailijoilla esiintyy hieman erilainen luettelo siitä, ketkä seitsemän sotapäällikköä olivat. Sotajoukon johtajana esiintyy yleensä Oidipuksen poika Polyneikes. Apollodoroksen luettelossa sotapäälliköistä häntä ei kuitenkaan esiinny. Sotapäälliköiden jälkeläiset tunnettiin epigoneina.

Diodoros[2]
Euripides[3]
Hyginus[4]
Statius[5]
Apollodoros[6] Euripides[7] Aiskhylos[8]
Sofokles[9]
Adrastos Adrastos Adrastos -
Amfiaraos Amfiaraos - Amfiaraos
- Eteoklos Eteoklos Eteoklos
Hippomedon Hippomedon Hippomedon Hippomedon
Kapaneus Kapaneus Kapaneus Kapaneus
- Mekisteus - -
Parthenopaios Parthenopaios Parthenopaios Parthenopaios
Polyneikes - Polyneikes Polyneikes
Tydeus - Tydeus Tydeus

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lendering, Jona: Thebais Livius.org. Viitattu 27.5.2021.
  2. Diodoros: Bibliotheka historika IV.62.
  3. Euripides: Foinikian naiset 1104–
  4. Hyginus: Fabulae LXX.
  5. Statius: Thebais IV.62–247.
  6. Apollodoros: Bibliotheke III.6.3.
  7. Euripides: Turvananojat 860–
  8. Aiskhylos: Seitsemän Thebaa vastaan 375–
  9. Sofokles: Oidipus Kolonoksessa 1313–

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]