Bursa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bursa

Bursa

Koordinaatit: 40°11′00″N, 29°03′00″E

Valtio Turkki
Alue Itä-Marmara
Maakunta Bursa
Väkiluku (2014) 1 800 278
Aikavyöhyke UTC+3[1]

Bursa (aikaisemmin Brusa tai Prusa) on Turkin neljänneksi suurin kaupunki. Bursassa oli vuonna 2014 arviolta 1 800 278 asukasta.[2] Sen pinta-ala on 1 036 km². Kaupunki sijaitsee Turkin luoteisosassa ja se on Bursan maakunnan pääkaupunki. Se tunnettaneen parhaiten Iskender-kebabista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bursa vuonna 1890

Bursan kaupungin alueella oli yli 2000 vuotta sitten Makedoniaan kuulunut Kiosin kaupunki, jonka Makedonian kuningas Filippos V lahjoitti Bithynian kuningas Prusias I:lle vuonna 210 eaa., koska Bithynia oli auttanut Makedoniaa sodassa Pergamonia ja Herakleia Pontikea vastaan. Prusias nimesi kaupungin itsensä mukaan Prusaksi.

Silkkitien läntisessä päätepisteessä sijainneesta Bursasta tuli Osmanien valtakunnan pääkaupunki, kun he valtasivat kaupungin Bysantilta vuonna 1326. Osmanien valloitettua Edirnen 1362 Bursa menetti pääkaupungin aseman, mutta säilytti kuitenkin asemansa alueen hallinnollisena ja taloudellisena keskuksena. Osmanien hallinnan aikana Bursasta tuli tärkeä silkkikaupankäyntipaikka, Bursan huomattavimmat tuotteet olivat kaftaanit, tyynyt sekä kirjottu silkki. Kaupunki oli tunnettu myös veitsistään ja hevosvaunuistaan.lähde?

Bursa, kuten koko Turkki sijaitsee mannerlaattojen raja-alueella, joten rajut maanjäristykset ovat mahdollisia. Kaupunki onkin kärsinyt useita maanjäristyksiä, mutta se on jälleenrakennettu jokaisen järistyksen jälkeen. Viimeisin raju järistys tapahtui vuonna 1885.

Bursan keskustaa

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyään Bursa on Turkin autoteollisuuden keskus. Italialaisella Fiatilla ja ranskalaisella Renault'lla on ollut tuotantoa Bursassa jo vuosia.[3] Elintarviketeollisuus on vahva, kaupungissa pakataan ja jalostetaan hedelmiä ja vihanneksia sekä karjatalouden tuotteita. Bursalaiset oliivit, päärynät ja viikunat ovat tunnettuja ja nioitä viedään myös ulkomaille.[4] Myös Coca-Colalla ja Pepsillä on tuotantoa kaupungissa.

Bursan maaperä sopii maataloustuotteiden viljelyyn. Viljelyn määrä on tosin laskenut kaupungin raskaan teollisuuden takia.

Bursa on vetovoimainen matkailukohde, sillä aivan kaupungin lähistöllä sijaitseva Uludağ on yksi Turkin parhaista talviurheilukeskuksista. Rooman valtakunnan ajoista lähtien Bursan kylpylät ovat houkutelleet ihmisiä.[5][6]

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1975 perustettu Uludağin yliopisto on Luoteis-Turkin tunnetuimmista ja parhaista yliopistoista. Lukuvuoden 2005–2006 aikana yliopistossa opiskeli noin 40 000 opiskelijaa.lähde?

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bursan ammattilaisjalkapallojoukkue Bursaspor pelaa Turkin Superliigaa. "Vihreät Alligaattorit" pelaavat kotiottelunsa Bursa Atatürk Stadiumilla

Bursa harkitsee vuoden 2018 talviolympialaisten järjestämistä.lähde?

Ystävyyskaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://www.timeanddate.com/time/zone/turkey/bursa
  2. Turkey: Bursa citypopulation.de. Viitattu 19.6.2016.
  3. Fiat, Renault output in Turkey hit by labor dispute Autonews. 2015. Viitattu 28.10.2023.
  4. Bursa Food Industry (myös alasivu About project) Bursa Food POint. Viitattu 28.10.2023.
  5. Uludag and natural beauties Go to Bursa. Viitattu 28.10.2023.
  6. Historical Bathes Go to Bursa. Viitattu 28.10.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]