Bursa

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bursa
Näkymää Bursaan
Näkymää Bursaan

Bursa

Koordinaatit: 40°11′0″N, 29°03′0″E

Valtio Turkki
Maakunta Bursa

Bursa (aikaisemmin Brusa tai Prusa) on Turkin neljänneksi suurin kaupunki. Bursassa on 1 515 912 asukasta vuoden 2006 väestönlaskennan mukaan.lähde? Sen pinta-ala on 1 036 km². Kaupunki sijaitsee Turkin luoteisosissa ja se on samannimisen provinssin hallinnollinen keskus. Se tunnettaneen parhaiten Iskender-kebabista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bursa vuonna 1890

Bursan kaupungin alueella oli yli 2000 vuotta sitten Makedoniaan kuulunut Kiosin kaupunki, jonka Makedonian kuningas Filippos V lahjoitti Bithynian kuningas Prusias I:lle vuonna 210 eaa, koska Bithynia oli auttanut Makedoniaa sodassa Pergamonia ja Heraclea Ponticaa vastaan. Prusias nimesi kaupungin itsensä mukaan Prusaksi.

Silkkitien läntisessä päätepisteessä sijainneesta Bursasta tuli Osmanien valtakunnan pääkaupunki, kun he valtasivat kaupungin Bysantilta vuonna 1326. Osmanien valloitettua Edirnen 1362 Bursa menetti pääkaupungin asemansa, mutta säilytti kuitenkin asemansa alueen sekä hallinnollisena että taloudellisena keskuksena. Osmanien hallinnan aikana Bursasta tuli tärkeä silkkikaupankäyntipaikka, Bursan huomattavimmat tuotteet olivat kaftaanit, tyynyt sekä kirjottu silkki. Kaupunki oli tunnettu myös veitsistään ja hevosvaunuistaan.

Bursa, kuten koko Turkki sijaitsee mannerlaattojen raja-alueella, joten rajut maanjäristykset ovat mahdollisia. Kaupunki onkin kärsinyt useita maanjäristyksiä, mutta kaupunki on jälleenrakennettu jokaisen järistyksen jälkeen. Viimeisin raju järistys tapahtui vuonna 1885.

Bursan keskustaa

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bursa on kehityksen mukana siirtynyt hevoskärryjen valmistuksesta autoihin. Nykyään Bursa on Turkin autoteollisuuden keskus. Italialaisella Fiatilla ja ranskalaisella Renault'lla on ollut tuotantoa Bursassa jo vuosia. Elintarviketeollisuus on vahva, sillä esimerkiksi Coca-Colalla ja Pepsillä on tuotantoa kaupungissa.

Bursan maaperä sopii maataloustuotteiden viljelyyn. Viljelyn määrä on tosin laskenut kaupungin raskaan teollisuuden takia.

Bursa on vetovoimainen matkailukohde, sillä aivan kaupungin lähistöllä sijaitseva Uludağ on yksi Turkin parhaista talviurheilukeskuksista. Rooman valtakunnan ajoista lähtien Bursan kylpylät ovat houkutelleet ihmisiä.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1975 perustettu Uludağin yliopisto on Luoteis-Turkin tunnetuimmista ja parhaista yliopistoista. Lukuvuoden 2005–2006 aikana yliopistossa opiskeli noin 40 000 opiskelijaa.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bursan ammattilaisjalkapallojoukkue Bursaspor pelaa Turkin Superliigaa. "Vihreät Alligaattorit" pelaavat kotiottelunsa Bursa Atatürk Stadiumilla

Bursa harkitsee vuoden 2018 talviolympialaisten järjestämistä.

Ystävyyskaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bursa.