Tyyny

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Auringon muotoinen tyyny sohvalla.

Tyyny on pehmeä, usein nukkuessa käytettävä päänalusta. Tyynyn tarkoituksena on tukea nukkujan tai lepääjän päätä, jotta se pysyisi kyljellään nukuttaessa suorassa. Myös nukuttaessa ilman tyynyä mahallaan tai selällään pää kallistuu asentoon, joka voi olla tottumattomalle vaikea.

Tyynyä voi käyttää myös tukena paremman istuma-asennon saamiseksi esimerkiksi kirjaa luettaessa. Silloin tyyny voi olla myös pehmikkeenä kovaa alustaa vasten.

Nukkuessa tyynyn voi korvata pään alle koukistetuilla yhdellä tai kahdella kädellä, vaatekappaleella tai jollakin pehmeähköllä esineellä.

Pikkulapsille oma tyyny voi olla rakas ja myös turvan tuoja, varsinkin jos sen muoto tai päällinen ovat yksilöllisiä.

Purukumin palasia sanotaan usein tyynyiksi, koska ne ovat muodoltaan tyynymäisiä.

Tyynyjä käytetään myös koriste-esineinä esimerkiksi vuoteella tai sohvalla. Sohvassa on myös omia niin sanottuja sohvatyynyjä, joilla on epämukava nukkua niiden litteyden takiakenen mukaan?.

Tyynyä voidaan käyttää myös aseena leikkimielisessä tyynysodassa. Aseen teho perustuu tyynyn liikemäärään. Vuosittain vietetään maailman tyynysotapäivää (engl. World Pillow Fight Day), johon ottaa osaa useita kymmeniä kaupunkeja ympäri maailmaa.[1]

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyyny koostuu sisällä olevasta pehmusteesta ja päällyskankaasta. Tyynyissä on käytetty entisaikoina pehmusteena olkia. Nykyisin pehmusteena käytetään vaahtomuovia tai synteettisiä kuituja, jotka voivat olla profiloituja ilmavuuden aikaansaamiseksi.

Tyynyn sisus painuu aikaa myöten nukkujan pään painon vaikutuksesta. Tyynyä tulee aika ajoin pöyhiä ilmavuuden ja pehmeyden lisäämiseksi. Ennen vanhaan tyynyn oljet vaihdettiin tarvittaessa. Nykyisin kertakäyttökulttuurissa heikkolaatuinen, kovahkoksi muuttunut tyyny voidaan korvata uudella tyynyllä. Hyvälaatuiset tyynyt säilyttävät kuohkeutensa, kun niitä muistaa välillä pöyhiä.

Sängyn tyynyssä on päällä helposti pestävä vaihdettava puuvilla- tai pellavakankainen tyynyliina. Tyynyliina suojaa tyynyä suusta tulevalta kuolalta, hiusten rasvalta ja hilseeltä. Tyynyliina suojaa myös poskilla olevilta epäpuhtauksilta. Koristetyynyissä tyynynpäällinen voi olla kirjailtu.

Tyynytyyppejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lämpötyynyn sisällä on verkkovirralla lämmitettävä vastuslanka. Lämpöä tarvitaan sairauksien oireiden lievittämisessä esimerkiksi hammassäryssä tai nenäontelotulehduksissa.

Koristetyynyjä käytetään sohvilla tai vuoteilla sisustuksellisina koristeina. Koristetyynyt ovat yleensä nukkumistyynyjä pienikokoisempia. Tyynyn päällinen voi olla vaikkapa satiinia tai vohvelikangasta.

Terveystyyny on muotoiltu tyyny, joka antaa päälle parempaa tukea.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tyyny.