Budogoštš

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Budogoštšin kunta Kirišin piirin kartalla.

Budogoštš (ven. Бу́догощь) on kaupunkimainen taajama ja kaupunkikunta Leningradin alueen Kirišin piirissä Venäjällä. Se sijaitsee Olhavan sivujoen Ptšovžan varrella noin 35 kilometriä Kirišistä kaakkoon. Asukkaita on 4 000 henkeä (vuonna 2010).[1]

Taajama on syntynyt Namkun ja Rybinskin välisen rautatien rakentamisen yhteydessä vuonna 1914. Se on saanut nimensä lähellä sijainneesta kylästä, jonka nimitys perustuu muinaisslaavilaiseen henkilönimeen Budogost. Vuonna 1930 Budogoštš sai kaupunkimaisen taajaman statuksen. Vuosina 1927–1932 se oli samannimisen hallintopiirin keskus. Toisen maailmansodan aikana taajama oli saksalaisten miehittämä.

Budogoštšin kunta rajoittuu koillisessä Leningradin alueen Tihvinän piiriin, idässä ja etelässä Novgorodin alueeseen sekä lännessä ja pohjoisessa Kirišin piirin Ptšovžan kuntaan. Keskustaajaman lisäksi siihen kuuluu 29 kylää: Avdetovo, Bestogolovo, Didlovo, Dorožnitsy, Gorjatino, Gradoša, Gremjatševo, Jakšino, Klinkovo, Kljutši, Krapivno, Krasnaja Gorka, Kresttsy, Krovino Seltso, Kukui, Lašino, Lug, Mogilevo, Novaja, Novinka, Olešinka, Otrada, Polovinnik Rahovo, Smolino, Solonitsy, Sredneje Selo, Zvanka, Zmejevka ja Gorjatinon asema.

Taajaman kautta kulkee Kirišin ja Neboltšin välinen rautatie, josta haarautuu rata Tihvinään. Tärkeimmät elinkeinot ovat metsäteollisuus ja maatalous. Palveluihin kuuluu keskikoulu, lasten musiikkikoulu, kulttuuritalo, kirjasto ja poliklinikka.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tšislennost naselenija raionov i gorodskih naseljonnyh punktov subjektov Rossijskoi Federatsii (XLS) perepis-2010.ru. Arkistoitu 18.1.2012. Viitattu 19.4.2012. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]