Ptšovža

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ptšovžan kunta Kirišin piirin kartalla.

Ptšovža (ven. Пчёвжа) on maalaiskunta ja sen keskustaajama Leningradin alueen Kirišin piirissä Venäjällä. Se sijaitsee Olhavanjoen sivujoen Ptšovžan varrella noin 20 kilometriä Kirišistä kaakkoon. Kunnassa on 1600 asukasta (vuonna 2009)[1].

Taajama on perustettu vuonna 1934 Kirišin metsäteollisuuspiirin keskukseksi. Aluksi sen nimenä oli Vytjažnoi. Myöhemmin se nimettiin uudelleen ohi virtaavan joen mukaan. Toisen maailmansodan aikana Ptšovža oli saksalaisten miehittämänä. Metsäteollisuuspiirin toiminta kehittyi sodan jälkeen ja saavutti huippunsa 1960–1980-luvuilla.[2]

Ptšovžan kunta rajoittuu pohjoisessa Olhavan ja koillisessa Tihvinän piireihin, idässä ja kaakossa Kirišin piirin Budogoštšin kuntaan, lounaassa Novgorodin alueeseen, lännessä Kirišin kaupunkiin ja luoteessa Ptševan kuntaan. Keskustaajaman lisäksi siihen kuuluu kuusi kylää: Belaja, Bereznjak, Borutino, Gortšakovo, Porog ja Železnaja Gora.[3]

Taajaman kautta kulkee Kirišin ja Budogoštšin välinen rautatie ja maantie[3]. Tärkein työnantaja on puunhankintaa harjoittava Kirišlesprom[1]. Palveluihin kuuluu keskikoulu, kulttuuritalo, kirjasto, poliklinikka, posti ja muutama kauppa[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Ptšovžinskoje selskoje poselenije: Prognoz sotsialno-ekonomitšeskogo razvitija adm-pchevzha.narod.ru. Viitattu 18.4.2012. (venäjäksi)
  2. Ptšovžinskoje selskoje poselenije: Posjolok Ptšovža пчёвжа.рф. Viitattu 18.4.2012. (venäjäksi)
  3. a b Ptšovžinskoje selskoje poselenije: O poselenii пчёвжа.рф. Viitattu 18.4.2012. (venäjäksi)
  4. Ptšovžinskoje selskoje poselenije: Spravotšnik пчёвжа.рф. Viitattu 18.4.2012. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]