Olhavan piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Olhavan piirin vaakuna
Olhavan piirin sijainti Leningradin alueen kartalla.
Piirin kunnat

Olhavan piiri (ven. Во́лховский райо́н, Volhovski raion) on paikallinen itsehallintoalue Leningradin alueella Venäjällä. Piiri on perustettu vuonna 1927. Sen pinta-ala on 5 016 neliökilometriä ja asukkaita on 95 200 henkeä.[1]

Sijainti ja luonto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olhavan piiri sijaitsee Laatokan eteläpuolella Olhavajoen molemmin puolin. Pohjoisessa se rajoittuu Leningradin alueen Lotinapellon, idässä Tihvinän, etelässä Kirišin ja lännessä Kirovskin piireihin.

Olhavan lisäksi muita suuria jokia ovat Laatokkaan laskevat Säsjoki ja Paksujoki.

Pyhän Yrjön kirkko Staraja Ladogan linnoituksessa
Olhavan vesivoimalaa

Olhavan ja Ladožkajoen yhtymäpaikassa sijaitsee Staraja Ladoga, joka oli yksi Venäjän ensimmäisistä kaupungeista. Olhavajokea pitkin on kulkenut viikinkien idäntie. Keskiajalla seutu kuului Novgorodin Vatjan ja Äänisen viidenneksiin. 1700-luvun alussa siitä tuli osa Pietarin lääniä.

Piirin hallinnollinen keskus on Olhavan kaupunki. Lisäksi siihen kuuluvat Sjasstroin ja Uuden Laatokan kaupungit sekä 12 maalaiskuntaa: Berežki, Hvalovo, Issad, Kiselnja, Koltšanovo, Paša, Potanino, Selivanovo, Sviritsa, Usadištše, Staraja Ladoga ja Vyndin Ostrov.

Piirin päämies on Jevgeni Gorbatšov, piirihallinnon päämies Aleksei Savinov.[2]

Piirissä on selluloosa- ja paperi-, metalli-, kemian, puunjalostus- ja elintarviketeollisuutta. Maatalous on keskittynyt maidon ja lihan tuotantoon sekä perunan ja vihannesten viljelyyn.

Olhavan piirin kautta kulkee Pietarin ja Murmanskin välinen rautatie, josta Olhavan kaupungissa haarautuvat radat Vologdaan ja Tšudovoon. Piirin läpi kulkee myös Pietarin ja Murmanskin välinen maantie, josta haarautuu Uuden Laatokan luona autotie Tihvinään ja Vologdaan.

Kulttuuria ja nähtävyyksiä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seudun huomattavin nähtävyys on Staraja Ladogan museoalue.

  1. Olhavan piiri Leningradin alueen sivustolla lenobl.ru. Viitattu 26.8.2008. (venäjäksi)
  2. Leningradin alueen paikallishallinto 1.1.2008 lenobl.ru. Viitattu 26.8.2008. (venäjäksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]